Cand am depus cererea de chemare in judecata am cerut efectuarea succesiunii si iesirea din indiviziune pentru toate bunurile.
Am si eu doua intrebari daca poate sa ma ajute cineva.
Pot acum sa revin si sa solicit iesirea din indiviziune doar pentru o parte din bunuri ?
Daca doresc sa imprumut o suma de bani pot sa garantez cu bunurile imobile supuse succesiunii si sub ce forma ?
Multumesc.
Am inteles, atunci sa zicem partea mea din bunuri ca valoare in bani.
Dar este o forma legala sa garantez cu ea la un imprumut de la o persoana fizica. Sub ce forma ar trebui facut acel imprumut ?
Daca puteti sa ma ajutati.
Pana nu se finalizezaza dezbaterea succesiunii, pana nu scrie undeva ce cota aveti si din care bunuri ... nu aveti decat pielea ursului din padure. (aveti niste drepturi litigioase).
Iar pe-asta nu o primeste nimeni drept garantie, afara numai daca nu el insusi coborat, alaltaieri, din padure.
Asa ca degeaba ne-ntrebati despre "forma legala" prin care sa garantati cu pielea ursului...
E mai limpede asa?
In cerere ati mentionat toate bunurile supuse impartelii. Un bun poate fi scos din masa de impartit, cu acordul tuturor copartasilor, daca a fost cuprins din eroare in masa de-mpartit (adicatelea nu era al mortului).
Am inteles, nu se poate garanta cu ele. Am intrebat pentru ca un avocat mi-a spus ca se poate garanta cu ele ( de fapt doi ).
La cealalta intrebare este vorba de bunuri din masa de impartit. Cand am introdus actiunea am cerut iesirea din indiviziune pentru toate bunurile. Eu am calitate de reclamant.
Ce doresc sa stiu este daca acum pot sa cer iesirea din indiviziune doar pentru o parte din bunuri ( pentru cele la care s-a facut expertiza ), urmand ca ulterior sa introduc o noua actiune si pentru celelalte bunuri ( pentru cele la care nu s-a facut expertiza - nu am facut-o din lipsa de bani ). Judecatorul a dispus efectuarea expertizelor pentru toate bunurile.
In acest caz imi mai trebuie acordul celeilalte parti pentru ca judecatorul sa dispuna iesirea din indiviziune doar pentru bunurile la care s-a efectuat expertiza ? Sau poate dispune ? Sau se poate opune ?
Stiu ca poate nu am explicat eu clar situatia.
Daca puteti totusi sa raspundeti.
Multumesc.
Raspunsul la prima intrebare, respectiv daca puteti garanta cu bunurile succesorare, depinde de stadiul procesului privind dezbaterea succesiunii. 1. Nu puteti garanta cu bunurile succesorare si aceasta pentru ca dvs. aveti pe rol un proces privind dezbaterea succesiunii ceea ce inseamna ca nu aveti inca stabilita calitatea de mostenitor. Instanta va stabili calitatea dvs. de mostenitor sau faptul ca sunteti strain de succesiune prin neacceptarea in termenul de 6 luni sau se poate stabili ca sunteti renuntator (cine stie, poate ati uitat ce acte ati mai semnat pe la vreun notar dupa decesul autorului dvs. comun) 2. Daca instanta a pronuntat o incheiere potrivit art. 673 ind. 6, prin care v-a fost deja stabilita calitatea de moştenitor, care desi poate fi atacata cu apel sau recurs, teoretic puteti garanta cu cota dvs. indiviza din bunurile succesorale. Spun teoretic deoarece depinde de pozitia persoanei in favoarea careia urmeaza sa garantati (daca este de acord sa accepte o garantie incerta) si exista destule artificii juridice in acest sens (discutati exact cu avocatul care v-a spus ca se poate garanta cu bunurile succesorale). Cert este ca nu veti putea constitui o ipoteca pentru ca acest act trebuie facut in forma autentica, deci la un notar si nu veti gasi nici un notar sa va faca asa ceva.Garantia poate fi facuta doar in alte forme (inscris sub semnatura privata sau cu data certa, promisiune de vanzare si alte cateva forme).
La cea de-a doua intrebare, va raspund ca teoretic puteti sa renuntati oricand la partajul unora din bunurile succesorale (procesul civil este guvernat de principiul disponibilitatii) insa partea adversa are la indemana instrumente juridice cu care sa va contracareze pozitia.
Va doresc succes.
Este vorba despre tatal meu care a decedat acum doi ani. Am depus actele pentru succesiune la notariat in interiorul termenului de 6 luni. Mostenitori suntem eu , mama si sora. Mama nu a vrut sa vina la notar si notarul mi-a facut o hartie prin care m-a indrumat la proces. Am depus actiunea la judecatorie si acum suntem la al saselea termen. S-a dispus de catre instanta efectuarea de expertize, insa din lipsa banilor nu le-am putut efectua pe toate. De aceea si doresc sa restrang cererea de iesire din indiviziune doar la bunurile pentru care s-a facut expertiza. Pentru a putea face rost de bani si pentru iesirea din indiviziune cu celelalte bunuri ( sa depun ulterior o noua actiune prin care sa solicit acest lucru si sa am si banii necesari pentru a duce la capat noua actiune ).
Deci eu am acceptat mostenirea la notar ( am dat o declaratie cum ca o accept ). In incheierile de sedinta se dispune mai mult despre iesirea din indiviziune si probele ce trebuiesc aduse. Nu e vorba de martori, in principiu ambele parti am fost de acord cu expertizele si interogatoriul ( acestea au fost probele propuse de judecator ). Atat ca la interogatoriu paratele nu s-au prezentat si si-au scos adeverinte medicale, dupa care urmatoarele doua termene interogatoriul nu s-a mai tinut pentru ca nu am avut eu bani sa platesc toate expertizele si sa ma deplasez cu expertul la niste terenuri de la tara care trebuiau evaluate.
Pentru urmatorul termen din septembrie s-a dispus iar interogatoriul, insa mi-e frica sa nu se amane din nou pentru ca nu am bani sa achit si celelalete expertize. de aceea doresc sa cer iesirea din indiviziune doar pentru ce s-a evaluat. Acum stau si eu si ma gandesc ca scopul justitiei e sa se faca dreptate, nu sa se tergiverseze. In cazul in care paratele s-ar opune la cererea mea si ar sustine sa se efectueze iesirea din indiviziune pentru toate bunurile, deci si cele neevaluate, as considera normal ca se sibstituie intr-un fel in calitatea mea de reclamant si atunci instanta ar trebui sa le impuna lor plata si sustinerea expertului in efectuarea celorlalte expertize.
Nu stiu daca mi s-a stabilit calitatea de mostenitor de catre instanta, dar avand in vedere ca se discuta despre iesire din indiviziune ... chiar nu stiu, insa nici eu si nici avocatul paratelor nu am avut nimic de comentat in legatura cu procentele deoarece sunt fixe.
Calitatea de mostenitor nu cred sa mi-o conteste cineva, adica nu vad cum pentru ca e tatal meu natural, parintii s-au casatorit inainte sa ma nasc, am locuit impreuna.
Va multumesc mult de tot si pentru raspunsul la intrebarea cu imprumutul ( daca o sa reusesc, o sa platesc, o sa se efectueze toate expertizele si nu o sa mai fie nevoie sa inaintez acea solicitare ).
Daca nu se poate la notar nu cred ca e o problema. Cum ati spus si dumneavoastra, sa gasim un artificiu prin care omul sa fie sigur ca daca ma imprumuta si eu nu restitui banii, are siguranta ca nu ii va pierde si nu va trebui sa alerge dupa mine sa i-i inapoiez. Sa fie un artificiu legal, care sa-i asure celui care ma imprumuta garantia imprumutului.
Nu mai este nevoie sa mentionez ca eu ii restitui banii conform intelegerii, totul este pentru siguranta lui.
vinzare cota parte
leusan
un mostenitor sa-l numim Popescu detine 3/20 partea sa dupa dezbaterea succesiunii.Intre timp moare si al doilea parinte care detinea siacesta5/20. ... (vezi toată discuția)
Succesiune
gabrielac
Parintii sotului sunt decedati.Mostenitori sunt cei 3 copii care nu reusesc sa se inteleaga cu privire la mostenirea bunurilor ramase in urma ... (vezi toată discuția)