avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am un proces de succesiune si iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am un proces de succesiune si iesire din indiviziune

Cand am depus cererea de chemare in judecata am cerut efectuarea succesiunii si iesirea din indiviziune pentru toate bunurile.
Am si eu doua intrebari daca poate sa ma ajute cineva.
Pot acum sa revin si sa solicit iesirea din indiviziune doar pentru o parte din bunuri ?
Daca doresc sa imprumut o suma de bani pot sa garantez cu bunurile imobile supuse succesiunii si sub ce forma ?
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 22 Iulie 2010
eder, utilizator
Cel mai recent răspuns: eder , utilizator 20:37, 4 August 2008
Dreptul succesoral nu se poate vinde, acesta este un drept, nu un bun dar, se poate vinde o moştenire ce include o universalitate de drepturi şi obligaţii - art. 1399 C.civ. sau drepturi litigioase - art. 1402 C.civ.
Drepturile litigioase sunt drepturile ce fac obiectul unui proces aflat pe rolul instanţelor judecătoreşti, în curs de soluţionare, dar şi drepturile în privinţa cărora se poate naşte în viitor un litigiu.
Prin vânzarea de drepturi litigioase, contractul având caracter aleatoriu, preţul plătit este mai mic decât valoarea reală. Cel care vinde garantează numai existenţa procesului, iar nu şi a dreptului ce face obiectul acelui proces, astfel că cel cumpără dreptul litigios nu ştie de la început cu ce bunuri se va alege, dacă i se vor atribui (în locul dv.) sau dacă va primi o sultă.
Aici depinde de preţul vînzării, de cât vrea să rişte acea persoană şi de puterea dv. de convingere...;)
Acum am inteles, in sfarsit.
In cazul meu, diferenta dintre ce as primi eu si ce ar primi un eventual cumparator de drepturi litigioase nu ar fi mare, deoarece nici mie, in afara de sulta de la locuita din Bucuresti ( paratele au cerut sa ramana cu apartamentul si mie sa mi se stabileasca o sulta - eu am fost de acord ), nu mi s-a stabilit deocamdata un bun anume care sa-mi revina.
Nu conteaza ca pretul platit este mai mic decat valoarea reala ( care ar mai fi castigul cumparatorului daca ar cumpara la valoarea reala ? ). Totul este sa gasesc un cumparator pana la urmatorul termen.
Pentru mine conteaza acum cel mai mult sa fiu linistit.
Va multumesc frumos.
10x pentru toti cei care m-ati ajutat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema de procedura civila ContSters59587 ContSters59587 Iesire din indiviziune (proprietate pe cote parti) cu patru parati. Unul dintre parati decide de comun acord cu reclamantul sa se prezinte la notariat si sa-si ... (vezi toată discuția)
vinzare cota parte leusan leusan un mostenitor sa-l numim Popescu detine 3/20 partea sa dupa dezbaterea succesiunii.Intre timp moare si al doilea parinte care detinea siacesta5/20. ... (vezi toată discuția)
Succesiune gabrielac gabrielac Parintii sotului sunt decedati.Mostenitori sunt cei 3 copii care nu reusesc sa se inteleaga cu privire la mostenirea bunurilor ramase in urma ... (vezi toată discuția)