avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... codul muncii si drepul muncitorului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

codul muncii si drepul muncitorului

Lucrez intr-o regie de trasport,conducerea sa hotarit sa ne trasfera la un alt angajator
cu un salar mai mic,am refuzat unii,cei care au plecat la firma.....x. salaru este mai mic,cu 300ron,conducerea a promis ca dupa o perioada vor veni inapoi la locul lor de munca initial,dar angajatoru care leau preluat,face contrat de munca ca muncitor necalificat,pe o durata determinata,mai au sanse sa revine inapoi,
Cei care am refuzat nea obligat sa alegem somaj,concediu fara salar pe sase luni,sau transer in autobaza,cu diminuarea salariala,temporala,asa spun ei
dar postu meu nu sa desfintat,dar ma obliga,poate sa-mi face alt contract de munca,daca eu am pe durata nedeterminata,sa-mi face determinat,
Sotia mea este in concediu de cresterea copilului pina la 2 ani,acum copilul are 1 an sidoua luni,daca as vrea sa preiau eu concediu de crestere copil,paternitatea asa as putea sa-mi pastrez locul de munca pina anul viitor.
Totusi eu am un salar bun ,mai este posibil sa optin acest concediu,si ce sa fac daca am dreptul multumesc.
Parerea mea este ca puteti sa intrati in locul sotiei in CCC, avand in vedere prevederile OUG nr.148/2005.
Exista doar 2 posibilitati legale de schimbare a locului de munca fara a fi necesat acordul dvs. ca angajat.

1.Daca sectiile apartin tot Regiei cu care aveti incheiat contractul de munca,este vorba despre o delegare,iar Codul Muncii are urmatoarele reglementari in cazul delegarii:

Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.

Art. 44. [durata delegarii]
(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Deci in caz ca este delegare,contractul de munca nu inceteaza,salariul nu se diminueaza ,iar la incetarea delegarii trebuie sa va intoarceti la locul dvs. de munca.


2.Daca REGIA dispune schimbarea locului de munca la un alt angajator,atunci avem de-a face cu o detasare,iar Codul Muncii are urmatoarele reglementari:

Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.

Art. 46. [durata detaşării]
(1) Detaşarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult un an.
(2) În mod excepţional, perioada detaşării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezenţa salariatului la angajatorul la care s-a dispus detaşarea, cu acordul ambelor părţi, din 6 în 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detaşarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Art. 47. [protecţia salariatului detaşat]
(1) Drepturile cuvenite salariatului detaşat se acordă de angajatorul la care s-a dispus detaşarea.
(2) Pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.
(3) Angajatorul care detaşează are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detaşarea să îşi îndeplinească integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat.
(4) Dacă angajatorul la care s-a dispus detaşarea nu îşi îndeplineşte integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat, acestea vor fi îndeplinite de angajatorul care a dispus detaşarea.
(5) În cazul în care există divergenţă între cei doi angajatori sau nici unul dintre ei nu îşi îndeplineşte obligaţiile potrivit prevederilor alin. (1) şi (2), salariatul detaşat are dreptul de a reveni la locul său de muncă de la angajatorul care l-a detaşat, de a se îndrepta împotriva oricăruia dintre cei doi angajatori şi de a cere executarea silită a obligaţiilor neîndeplinite.

Se observa ca nici in caz de detasare,contractul dvs. de munca nu poate inceta si nici angajatorul la care sunteti detasati nu poate sa va faca un nou contract de munca. Nu poate sa va schimbe nici incadrarea ,pe o alta functie,decat daca ar avea acordul dvs.
Atat in cazul delegarii,cat si al detasarii,unitatea trebuie sa va intocmeasca o dispozitie scrisa in acest sens,iar in cazul cand intervine o modificare de salariu,dar numai cu acordul dvs,un act aditional la contract.

Probabil angajatorul mizeaza pe faptul ca angajatii nu-si cunosc exact drepturile. Asa cum prezentati dvs. situatia,cred ca s-a comis o ilegalitate,de aceea va sfatuiesc sa sesizati in scris ITM ul.
Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2011
ContSters136493, utilizator
Sotia mea poate sa intre in somaj,daca renunta la CCC.pt a prelua eu CCC,
sztoica_a:
1. Sotia trebuie sa-si reia activitatea si apoi sa fie concediata din motive neimputabile ei, pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj.
2. Trebuie sa precizati cand s-a nascut copilul:
- daca s-a nascut inainte de 01.01.2011 atunci s-a beneficia de CCC in baza OUG 148/2005 care permite sa luati dvs. CCC in locul sotiei;
- daca copilul s-a nascut in anul 2011 atunci a fost in vigoare OUG 111/2010 care nu mai permite "rocada" in CCC a unui parinte ci celalalt.
3. Pentru certitudine intrebati si la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale.

Alte discuții în legătură

Somaj dupa 2 concedii de creștere copil ioana123654 ioana123654 În situ următoare se poate primi șomaj? Pana pe 30 aprilie 2015 am fost în ccc, pe 1 mai 2015 m-am angajat la o firma pe perioada determinata iar în ... (vezi toată discuția)
Dupa noul cod al muncii, concediere la intoarcerea din concediu copil adrian007 adrian007 Buna ziua, Sotia mea tocmai termina concediul de 2 ani si urma sa se intoarca la munca insa a fost informata ca nu mai au nevoie de inca un om si ca o vor ... (vezi toată discuția)
Pot benefia de somaj in cazul in care nu mai sunt primita la servici,dupa 2 ani de concediu crestere copil shine21 shine21 buna ziua, sunt in concediu crestere copil pana in decembrie 2013. in cazul in care,nu voi mai fi acceptata de locul de munca,pot beneficia de ... (vezi toată discuția)