Subiect: ...si tot ce-i neinteles, se schimba-n neintelesuri si mai mari...
@emma_woodhouse:Ceea ce am subliniat ma contrariaza, autorul materialului vorbeste despre raporturile patrimoniale si nu despre cele nepatrimoniale, explicand cumva alin 2 , despre care discutam.Oare sa fi inteles tot ca mine? sau ...
@romascanu:Asta-i nimic pe langa faptul ca incepe interminabilul paragraf cu un
MORT (decesul sotului reclamant) si-l continua cu
plata unei prestatii compensatorii menite sa ajusteze dezechilibrul semnificativ cauzat prin divort conditiilor de viata ale consortului sau ...
Care VIATA? De pe lumea ailalta?:stunned:
Pai daca spune ca in cazul reclamantului MORT se poate pronunta divortul doar din vina exclusiva a paratului = VIU si neingropat, atunci prestatia compensatorie s-ar cuveni inocentului reclamant = MORT si adanc ingropat. (acesta este "consortul" din paragraful aflat la fila 63)
Eu credeam ca pe acolo sunt CONDITII mai bune. Daca nu, promit ca o sa-l bantui pe barbatu-meu pentru ...ajustarea dezechilibrului semnificativ al vietii de pe lumea cealalta.
Daca, "profitand de context", autorul ar fi pus si un PUNCT (semn de punctuatie) pe undeva prin paragraful acela poate ca am fi inteles si noi ce-o fi vrut sa spuna.
@emma_woodhouse::offtopic:@Doamna Romascanu, asa cum se mai exprima cineva pe forum, comentariile dvs. sunt cu adevarat,,delicioase,,.:vishenka:
Am mai gasit un material intitulat ,,Mica reforma in justitie si marea reforma divortului,, , autori Dr. Cristina-Mihaela Craciunescu si conf. univ. dr. Dan Lupascu , aceeasi nelamurire exprimata de @Ovi_dragomir si ulterior de noi, in privinta drepturilor nepatrimoniale care se pierd si a actelor incheiate cu tertii( care or fi acelea) , din art. 384 alin. 2.
Pana acum se pare ca nu prea inteles nimeni despre ce ar fi vorba.
@romascanu::kissing:incepusem sa-mi subestimez IQ-ul
Dar daca are si dl. dr. Dan Lupascu aceeasi nedumerire (ce drepturi s-ar putea pierde), atunci m-am linistit.
Subiect: Depozitul hotelier potrivit Noului Cod Civil
@Alin Popescu:
Noul cod civil introduce o reglementare pe care eu n-am observat-o pana acum in Romania (scuze daca gresesc): depozitul hotelier. Am retinut cateva idei importante din materia respectiva:
1. [Daca imi duc pisica la hotel si dispare, hotelierul este raspunzator. Cu exceptia cazului in care hotelierul imi mentioneaza expres ca nu raspunde pentru animalele de companie. Asta e partea haioasa, dar articolul respectiv e mai mare
Art. 2.127. - (1) Persoana care ofera publicului servicii de cazare, denumita hotelier, este raspunzatoare, potrivit regulilor privitoare la raspunderea depozitarului, pentru prejudiciul cauzat prin furtul, distrugerea sau deteriorarea bunurilor aduse de client in hotel.
[..]
2. Raspunderea hotelului este limitata ca valoare, la de o suta de ori valoarea camerei oferita clientului.
Art. 2.128. - Raspunderea hotelierului este limitata pana la concurenta unei valori de o suta de ori mai mari decat pretul pentru o zi afisat pentru camera oferita spre inchiriere clientului.
[...]
5. Finalul e surprinzator=D>
Art. 2.137. - Dispozitiile prezentei sectiuni se aplica in mod corespunzator si bunurilor aduse in localuri destinate spectacolelor publice, sanatorii, spitale, restaurante, pensiuni, vagoane de dormit si altele asemanatoare.
@Magda Staicu:Deci daca ma duc la un hotel si imi dispare leaptopul , care era numai si numai din aur , cu tastele din diamante si am doi martori care jura ca aveam acel leaptop , o sa-mi dea banii inapoi, dar de 100 ori x pret camera ?
Subiect: Comodat
user 1:Contractul de comodat nu se poate incheia intre doua persoane fizice???
Care este baza legala???
intrebara se naste din urmatoarea situatie
Stau in apartamentul parintilor de 10 ani impreuna cu sotia si copilul, parinti locuiesc intr-o alata locuinta. (pe scurt nu am acte de proprietate)
Pentru a beneficia de "ajutorul pt. incalzire" mi sa cerut un titlu, contract vanzare cumparare, inchiriere. (cica asa zice la lege, nu stiu care nu ma luminat).
Eu le-am propus contractul de comodat incheiat intre mine si parinti dar cei de la taxe si impozite nu l-au acceptat ca cica nu i valabil decat daca una din parti e juridic.
Eu bine inteles ca am incercat sa le explic ca tata e pers fizica si ca daca el nu poate sa dispuna sa dea prin comodat catre o alta pers fizica atunci nu poate sa dea nici catre pers juridica.
raspunsul : "nu imi dace mie teoria contractelor. mie sa imi aduci un contract cu un pret/chirie oarecare ca tre sa iti iau impozit. Ca de orice contract are ratiuni economice si orice castig se impoziteaza" Citatul este EXACT.
user 2:extraordinar! sper ca persoana care v-a spus asta sa fie pe lista cu cei ce vor fi disponibilizati! sigur ca se poate incheia intre 2 persoane fizice! comodat inseamna imprumut de folosinta,
@adutescu:"orice contract are ratiuni economice"? saraca...daca aude de donatie, sponsorizare, mecenat s.a. face infarct:)
Poate data viitoare aveti noroc si mergeti la alt ghiseu.
@romascanu:Art. 1560 cod civil. - "Comodatul este un contract prin care
CINEVA imprumuta ALTUIA un lucru spre a se servi de dansul, cu indatorirea de a-l inapoia".
Daca legea foloseste termenii "
cineva" si "
altuia", fara a se preciza ca acestia trebuie sa fie ciungi, orbi, schiopi, persoane fizice sau juridice, etc. atunci nu este ingaduit nici interpretului (de la te miri ce ghiseu) sa adauge la lege. (în "traducere" =
ubi lex non distinquit nec nos distinquere debemus).
Am mai spus-o si o s-o tot repet, pana si bunica-mea care stie carte cat sa citeasca sarbatorile in "calindar" si sa numere ouale de sub closca a aflat ca:
atunci cand coana Lenuta (persoana fizica)
imprumuta coanei Petruta (persoana fizica) oala de "cin'spe kile"
spre a se servi de dansa pentru fiert zacusca de toamna, cu indatorirea de a o inapoia, exprimata cam asa: "da' mi-o dai inapoi făi Petruţă ca s'tămâna viitoare m-apuc si io de fiert", intre cele doua persoane fizice se incheie, prin
simpla remitere a lucrului (oalei) , chiar fara sa fie trebuinta de vreun inscris,
un contract de comodat, zis si imprumut de folosinta.
Nu sunt necesare cunostinte juridice pentru a pricepe ce-i acela contract de comodat.
Exista vreun text de lege care sa le fi interzis celor doua persoane fizice de mai sus (Lenuta si Petruta) sa-si imprumute una alteia diverse lucruri din gospodarie???X-(
user 1:Eu zic ca undeva trebuie sa fie o chichița, deoarece persoanele care m-au fortat (la propriu) sa inchei un contract de inchiriere cu parinti mei sunt:
a) Seful biroului de asistenta sociala
b) sef directie taxe si impozite + plus un inspector de la Fisc care s-a nimerit pe acolo si care intamplator imi este ruda apropiata
fara glume - ne am cam paruit si cu niciunu nu am avut castig de cauza
@adutescu:Da, undeva este o chichita: a) si b) sunt batuti in cap si dvs. ati avut ghinionul sa dati peste unul si sa fiti ruda cu celalalt.
:vishenka: