@Ares, chiar aseara am gasit si eu un subiect care m-a impresionat. Imi propusesem sa-l postez aici, dar tot asa...este mai lung.... Cel care a cerut ajutorul, dupa parerea mea este un roman simplu. Plecat sa munceasca "afara" pentru a-si asigura poate o existenta mai decenta. Chiar si statusul lui citindu-l, mi-a transmis ceva...
DORUL , O STARE TANGENTA CU FRAGEZIMEA DE FULGER
Recasatorit, dar cu un fiu din prima casatorie. Chiar cred ca ii pasa si de acest fiu, care este aici in Romania. Am sa-i mentionez numele, pentru ca si el, ca si Alexa 23 a revenit pentru a multumi celor care l-au ajutat cu sfaturile primite aici. A postat acest subiect in
21 iunie 2011.
Subiect: pensie alimentara
@humphery:
Va rog frumos am problema delicata si as dori un sfat de la d-stra si anume am un dosar pe rol de pensie de intretinere ceruta de fiul meu dintr-o casatorie anterioara care studiaza la liceu. El are implinita varsta de 18 ani , eu nu lucrez in Romania si am o noua casnicie si un copil de patru luni de crescut .S-a facut comisie rogatorie aici in tara unde locuiesc si imi desfasor activitatea si in pofida faptului ca judecatoria locala de aici a confirmat ca , cheltuielile lunare (anuale ) sunt direct proportionale cu venitul pe care il am , totusi justitia romana -conform legii-codul familiei -, ii stabileste o pensie destul de maricica fiului meu in pofida faptului ca nu am de unde o plati ; nu am practic de unde "rupe " niste bani .
Intrebarea mea este ma poate sili statul roman sa platesc acesti bani avand in vedere circumstantele aratate mai sus ?
Ce cai de atac sa folosesc ? Sunt la recurs acum si nu stiu cum si la ce sa ma astept. D-stra ce ma sfatuiti ??
Multumesc
@adutescu:
Intelegem ca fiul isi continua studiile.
Pt stabilirea unei pensii mai mici puteti invoca si nevoie celui de-al doilea copil si al intretinerii familiei.
Va recomandam sa va angajati avocat.
@humphery:
Multumesc pentru raspuns ; da primul copil isi continua studiile; copilul din actuala casnicie a venit chiar inainte de pronuntarea primei hotarari - acum la recurs asta invocam al doilea copil ; am avocat insa nu mi-e teama ca suma stabilita va fi tot mare
si ma aflu intr-o situatie urata.
Am un coleg aici care dintr-o cauza asemanatoare si-a dat demisia .Asa ceva nu as putea face nici daca as vrea .
Deci cine va rog ar putea sa ma constranga cel mai tare statul roman sau primul meu fiu ?
@adutescu:
Statul roman ce interes ar avea?:)
Fiul va poate constrange in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. De ex. daca nu achitati timp de 2 luni pensia, poate sa va faca plangere penala pt abandon de familie.
Eu zic ca nu e cazul de demisie, dar puteti atasa la dosar facturi/chitante cu cheltuielile lunare si sa demonstrati ca practic nu va permiteti cuantumul respectiv.
Dar nu exista o cale de intelegere amiabila?
@m_ella2005
Singurele criterii de care judecatorii din tara tin cont atunci cand stabilesc pensia de intretinere sunt numarul de copii aflati in intretinere si veniturile celui obligat la plata. In rest, nu are nici o importanta care sunt cheltuielile dv curente.
Daca sunteti in faza de recurs, invedereati instantei ca, anterior pronuntarii hotararii vi s-a nascut cel de-al doilea copil si solicitati stabilirea pensiei pentru primul copil pana la 1/6 din veniturile dv cu caracter constant.
Posibilitatea sa vi se acorde o pensie mai mica ar exista daca primiti diurna. Cereti celor de la locul dv de munca sa specifice expres in adeverinta suma ce o reprezinta diurna si invederati instantei ca aceasta suma sa nu intre in baza de calcul a pensiei, deoarece in conf. cu dispozitiile codului de procedura civila, diurna nu poate fi urmarita pentru nici un fel de datorii.
@humphery:
Am la dosar domnu
Adutescu facturi chitante care dovedesc ca la final de luna nu ramane nimic insa judecatorul de la prima instanta nu a tinut cont de asta ..
Mi-ar place sa stiu ca pot discuta amiabil cu fiul meu ; l-am invitat chiar aici sa lucreze pe timpul vacantei de vara -putea iesi la final cand tragea linie cu mult mai mult decat ii stabileste instanta ; insa a preferat sa ma insulte si sa spuna ca munca nu e pentru el .Satisfactia lui e ca-mi ia bani fara sa stea de vorba cu mine 1 sec.
Nu as regreta ca-i dau aceste sume de bani daca mi-ar fi usor insa intrevad ca va trebui sa predau apartamentul bancii si sa ma mut in chirie mai ieftin cu tot cu nevasta si copil.
Recursul s-.a judecat pe data de 21 (ieri) si nu stiu ce o sa fie .
Nu am inteles la <m_ella2005> ce inseamna expresia " stabilirea pensiei pentru primul copil pana la 1/6 din venitul cu caracter constant " cat despre diurna -nu am -si nici nu poate fi vorba sa-i fac pe sefi sa-mi scrie un fals -aici astia sunt corecti si dincolo de extrem..
Multumesc foarte mult pentru raspunsurile dumneavoastra .
@simonette12:
Potrivit art 94 al. 1 c.fam.intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui ce o cere dar si cu mijloacele celui urmeaza a o plati.
Prin urmare, in recurs solicitati proba cu inscrisuri , depuneti inscrisuri doveditoare ale celor afirmate de dvs., precum si certificatul de nastere al celui de-al doilea copil aflat in intretinerea dvs.si bineinteles angajati-va avocat.
Cuantumul maximal al pensiei de intretinere poate fi stabilit in acest caz la 16.5% din venitul realizat conform art 94 al. 3 din c.fam.
@humphery:
Multumesc
Simonette12 pentru raspuns ; este depus certificatul de nastere al celui de-al doilea copil la dosar , si deasemenea si inscrisurile respective (emailurile fiului catre mine ) a celor afirmate mai sus .Oricum am bani multi de dat deoarece procesul a inceput noiembrie 2009 -si nu-i am .Sper sa scap cu suspendare din cause ca plata nu o fac din rea credinta ci din neajuns.. asta e justitia noastra .ce pot sa fac am un avocat bun zic eu insa ce poate sa faca el mai mult ?
Multumesc frumos ;
@simonette12:
In timp ce dvs. ati scris ultimul mesaj, eu va raspundeam, astfel ca ulterior l-am vizualizat si am vazut ca recursul dvs. s-a judecat in data de 21.06., deci ieri, iar in aceste conditii instanta deja s-a pronuntat la condica de sedinte.
Ati afllat care este solutia din recurs?
(Acest mesaj a fost postat de @simonette12 in data de 22. iunie)
@humphery a revenit in data de 01 iulie
Simonette12 nu am vazut raspunsul tau pana in seara asta; nu stiu ce a pronuntat instanta "in condica de sedinte " -pot afla lucrul asta de la avocatul meu ? Am vorbit cu el si mi-a spus ca o noua hotarare va fi editata intr-o luna jumatate doua .El vorbeste foarte scurt cu mine iar eu nu pot afla pre multe fiind (si) departe de Romania .
Am sa vad(astept) si daca nu sunt multumit poate am sa gasesc o alta cale de atac .
@simonette12:
Da, insa puteti sa verificati si dvs. care este solutia instantei pe portalul instantei respective.
@humphery:
Am verificat D-na avocat si inainte de prima hotarare si nu-mi scria mare lucru pe portal .Din intamplare am zburat pana in Romania si avocatul meu avea hohararea cu 5 zile inainte de a se expira termenul de recurs. Abia am avut timp sa traduc certificatul de nastere al celui de al doilea copil , apoi sa solicit recursul respectiv .
Va rog frumos , din experienta d-stra credeti ca in conditiile date suma care se va decide poate fi mai mica (de obicei ) sau mai mare decat cea stabilita in prima hotarare a instantei ??
Multumesc Simonette12
@gi_jane2:
veti obtine o micsorare a pensiei avand in vedere ca vi s-a mai nascut un copil, insa sa nu platiti deloc pt ca aveti rata la banca, va dati seama ca nu e legal, de acceptat.
daca nu veti plati, se va considera ca nu platiti din rea credinta, avand in vedere ca aveti venituri, si probabil ca veti primi o pedeapsa cu suspendare.
mai mult de atat si aici va intereseaza, fiul, cu ajutorul autoritatilor romane si apoi ale celor din tara in care va aflati, va putea executa silit hotararea, cel mai probabil prin poprire pe salariu.
ps. pe forum, suntem sa ajutam sau sa primim ajutor. ne mai contrazicem, ne mai contram, dar nu jignim, nu sarim la jugulara unui om, ca ne adreseaza o intrebare incomoda, sau ca raspunsul nu ne-a convenit.
nu va impune nimeni sa raspundeti la ce nu vreti sau sa urmati un sfat sau altul, dar nu atacati o persoana, mai ales ca nu stiti nimic despre ea
succes!
@humphery:
Am vorbit cu el (fiul meu) in asta dimineata si parca am mai scapat de stress ; am convenit sa-i trimit o parte din bani acum pentru ca nu-i am pe toti apoi lunar acolo cate o suma ,peste 2-3 luni din nou ceva mai multi ; intre timp o sa introduc si actiune pentru micsorare fiind al 2-lea copil
si uite Dragilor ca datorita voua userilor de pe acest forum o mare problema care m-a apasat peste cinci ani e pe cale sa se rezolve si sa se faca pace si in " satul " meu ca sa zic asa .
Cum e vorba publicata de tine
Simonette12 <vorbele bune rostite curat au ecou la nesfarsit< sau cam asa ceva spunea Maica Tereza nu?
Multumesc tuturor Doamnelor < m-ella2005> ; <siomonette12 > si <gi_jane2> pentru sustinere si marturisesc ca datorita calmului profesionalismului si experientei pe care o au dansele , au reusit sa ma "inblanzeasca " si sa ma intoarca cu fata spre o solutie - INTR-UN GOOD SPIRIT !
Inca o data cer scuze administratorului acestui forum D-na Avocat Andreea Lisievici pentru exagerarile de ieri, sunt convins ca multi zambiti acum precum GOD IS SMILING ON US WHEN THE RAINBOW IS THERE -daca imi permiteti sa scriu asa .
Va doresc tuturor multa sanatate o zi cat mai linistita iar Dumnezeu sa binecuvanteze <Avocat.ro >
Toata stima,
Cu acest ultim mesaj
@humphery a revenit in 2 iulie ...mie mi-au dat lacrimile aseara, citindu-l. Cati dintre cei pe care ii intalnim zilnic aici multumesc in acest fel pentru profesionalismul de care dau dovada colegii nostri?
Si eu va multumesc tuturor pentru ca am avut marea onoare de a va cunoaste si a fi colega cu voi aici. :bow: =D>
:vishenka: