Subiect: Probleme de impartire a averii dupa decesul mamei
user1 :
Buna seara!
Situatia mea este urmatoare: parintii mei au fost proprietarii in egala masura a unui apartament de 4 camere. In 2006 a murit mama mea, iar la aproape 2 ani de la deces s-a facut succesiunea, in care tatal meu renunta la partea lui de mostenire, iar partea mamei revenea in egala masura mie si sorei mele. Dupa un timp am incercat sa vindem apartamentul, dar nu am reusit. Pana la urma am schimbat apartamentul de 4 camere cu unul de 2 camere + diferenta. Sora mea este casatorita in strainatate, si neavand nevoie de spatiu de locuit, m-am mutat eu cu familia mea in apartamentul de 2 camere. Tatal meu avand niste bani economisiti, a completat suma de bani primita ca diferenta la schimbul de apartamente, si a cumparat tot un apartament de 2 camere, unde sta si la momentul actual. Fiind un schimb de apartamente, toti proprietarii apartamentului de 4 camere am devenit proprietarii apartamentului de 2 camere cu care s-a facut schimbul, + a sumei de bani primita ca diferenta. Notarul, care a facut actele la schimbul de apartamente, ne-a sfatuit ca mai tarziu sa facem un act de donatie in care ceilalti 2 prorietari (tatal meu si sora mea) sa imi doneze partea lor detinuta din apartament, iar apartamentul cumparat de tatal meu sa fie trecut pe numele sorei mele, cu conditia ca tatal meu sa poata locui acolo pana la sfarsitul vietii. Luna viitoare vom face si acest ultim pas, dar eu intre timp m-am interesat, si am aflat ca in viitor pot avea probleme cu acest act de donatie. Ce ma sfatuiti, cum sa intru definitiv in posesia apartamentului, fara ca in viitor sa am probleme cu posesia lui? Inca o intrebare: mostenirile (in cazul meu apartamentul) pot fi trecute si pe numele sotiei/sotului, sau legea nu permite acest lucru? Multumesc
@romascanu :
#-o #-o #-o
Cred ca si cel mai slab avocat ar fi putut sa ofere o solutie cu cap si coada in locul acestui sir "inteligent" de miscari total anapoda.
Asta, bineinteles, daca s-ar stradui cineva sa deschida usa unui avocat (macar asa, de-o intrebare),
inainte de a semna niste hartii desprinse parca din ...Absurdistanul juridic.
1.
Se putea face un PARTAJ (prin care ati fi devenit proprietar UNIC al ap. de 4 cam) cu obligatia de a plati o sulta de...in termen ...de...
Deveneati proprietar UNIC al ap. de 2 cam si achitati imediat sulta din diferenta de bani obtinuta in urma schimbului.
Din aceasta diferenta sora + tatal puteau cumpara impreuna (nud proprietar + uzufructuar) cel de-al doilea ap.
Si cu asta ...se termina povestea! (fara sa mai aruncati o palarie de bani total anapoda pentru acte ulterioare).
[b
]Intelegeti ce ECONOMIE de bani va poate face un avocat?
Sunt convinsa ca nu, pentru ca toata lumea vede doar onorariul avocatului, dar nu realizeaza cati bani (poate) arunca pe fereastra cand il sare pe avocat.
2. - alta varianta (si asta doar dintre cele ce-mi trec prin minte la cafeaua de dimineta, fara prea multa stradanie):
In cel mai rau caz, imediat dupa schimb (presupunad ca macar in ceasul acesta ati fi consultat un avocat), se putea face un act de PARTAJ prin care deveneati proprietar exclusiv al ap. cu 2 camera si ceilalti primeau in lotul lor banii...
...
Din nefericire, acum NU sunteti proprietar exclusiv, ci COproprietar al ap. cu 2 obtinut la schimb (in cota prevazuta). Prin urmare, aveti in continuare de facut un PARTAJ (ce trebuia facut din capul locului) si
de achitat o sulta daca doriti sa deveniti proprietar exclusiv (si daca sora nu va fi dispusa sa dea pe de-a moaca ceea ce-i apartine, respectiv sa NU solicite de la dvs. achitarea sultei).
Macar in al 12-lea ceas, opriti-va!
Nu puneti si bomboana pe coliva cu o donatie.
Faceti PARTAJ (cu sau fara sulta) pentru ap. in indiviziune si simultan vanzarea ap. tatalui catre sora. (si rugati-va sa nu se razgandeasca cineva, ca ar avea de ce. Daca as fi avocatul surorii dvs. ati avea o mare problema).
Si daca in viata asta mai aveti de vandut/cumparat/partajat etc. mai mult decat o ceapa degerata, intrebati si un AVOCAT.
Forumul poate fi doar un punct de plecare/de informare si nu un loc in care sa aflati solutii finale/solutii concrete, aplicabile cazului particular.
Nici un avocat nu e dispus sa "dea totul din casa", pentru ca asta ar insemna sa-si sfatuiasca implicit si ADVERSARII de maine.
Subiect: pot sa vand un teren pe baza testamentului?
user1 :bunicii mei au decedat,mama mea este mostenitor rezervatar dar are si testament pentru o suprafata de pamant.Poate vinde pe baza acestui testament? Dezbaterea mostenirii nu a fost facuta
@MIHAI GRIGORE:Fara dezbaterea succesiunii mama dvs nu va putea instraina acel teren si nici un notar nu va accepta sa autentifice o promisiune de vanzare cumparare sau un antecontract de vanzare cumparare pana nu se dezbate succesiunea!B-)
user2 :antecontractul de vanzare cumparare reprezinta doar o promisiune de vanzare, nu presupune o autentificare la notar pt ca nu se instraineaza proprietatea
@MIHAI GRIGORE:
user2 a scris:
antecontractul de vanzare cumparare reprezinta doar o promisiune de vanzare,
nu presupune o autentificare la notar pt ca nu se instraineaza proprietatea
Zau? Si unde se semneaza? Pe coltul mesei intre 2 persoane? Caci daca se vrea a fi semnat la notariat inseamna forma autentica , stimata doamna!:hammer:
Sau "recomandati" semnarea sub semnatura privata sau cu legalizare de semnatura ?:D