avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legalitatea asociatiilor de proprietari compuse din ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legalitatea asociatiilor de proprietari compuse din mai multe cladirii/condominiu

Vazand prevederile art.5 din Legea nr..230/2007 respectiv art.4 si 5 din Anexa la H.G. nr.1588/2007 care printre altele prevad ca obligatoriu asociatiile de proprietari se infiinteaza numai la nivelul unei cladire/condominiu.Considerati legale asociatiile de proprietari care sunt compuse din mai multe cladirii/condominiu chiar in unele localitati cuprind cartiere intregi de blocuri??? Ce fac consiliile locale ale oraselor care conform art.52 din Legea nr.230/2007 ar trebui sa sprijina si sa indruma activitatea asociatiilor de proprietari???:rtfm::closedtopic:=D>
Art. 5. -
(1) Asociaţia de proprietari se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, din cadrul unei clădiri. Acordul se consemnează într-un tabel nominal, anexă la acordul de asociere.
Acesta este articolul pe care-l invocati si va rog sa cititi si iar sa cititi pana la adanci batraneti. Nu exista in acest articol cuvantul "numai" sau expresia "numai din apartamente din cadrul unei cladiri" asa cum spuneti dumneavoastra.

Nici nu este nevoie sa scrie "numai din apartamente din cadrul unei cladiri" deoarece scrie clar "din cadrul unei clădiri", nicidecum "din cadrul clădirilor".
Articolul se refera la faptul ca acordul trebuie sa fie dat de jumatate plus unul din proprietarii fiecarei cladiri

De unde deduceti asta? Art.5 alin 1 se refera la propietarii unei cladiri care pot infiinta asociatia.



Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2011
ContSters42179, utilizator
Cred ca discutia este inutila daca acea asociatie a primit hotararea judecatoreasca de infiintare. Nu mai e nimic de interpretat din lege.
pneagu a scris:

De unde deduceti asta? Art.5 alin 1 se refera la propietarii unei cladiri care pot infiinta asociatia.

Pai este evident. Art 5 nu spune ca asociatia se infiinteaza pe o cladire, doua sau mai multe. Ci spune ca acordul scris de infiintare trebuie dat de jumatate plus unu din proprietarii unei cladiri. Si, ca sa intareasca aceasta, legiuitorul vine imediat cu fraza urmatoare care se refera tot la acord, la modul de scriere si folosire a acestuia:
"Art. 5. -
(1) .... Acordul se consemnează într-un tabel nominal, anexă la acordul de asociere.".
Apoi atat in lege cat si in norme sunt prevazute restrictii cu privire la infiinatrea asociatiilor de proprietari pe un tronson sau pe o scara (numai in conditiile in care nu exista proprietate comuna tronsoanelor, delimitarea proprietatii comune, anexa la acord...). Dar nu exista nici o restrictie sau interdictie cu privire la asocierea mai multor blocuri. Si daca nu este interzis, inseamna ca este permis mai ales ca infiintarea asociatiilor se face prin Judecatorie, printr-o Incheiere judecatoreasca, in urma verificarii documentatiei ce se depune la dosar in acest scop.
Am trecut acum doi ani prin asta si judecatorul delegat mi-a solicitat sa refac documentatia si revin cu acordul si semnatura pe tabele a proprietarilor pe fiecare scara (doua scari intr-un bloc + una in alt bloc). Iar proprietarii spatiilor comerciale de la parter si mezanin sa-i asez pe aceleasi tabele, fiecare la scara sau blocul in care sunt. A numarat semnaturile pe fiecare scara si nu pe toata asociatia, asa cum am explicat intr-un mesaj ceva mai sus.
Nu a pus o clipa problema nelegalitatii asocierii celor trei scari din doua blocuri diferite, intr-o singura asociatie.
Cred ca nu este o discutie inutila.Fiindca daca la infiintare asociatiilor nu s-au respectat prevederile legislatiei invigoare , toate asociatiile functioneaza in afara legii.Chiar si cu hotararea judecatoreasca ori cine dintre proprietari poate contesta ilegalitatea asociatiilor la curtea constitutionala si poate refuza plata cheltuielilor lunare motivand ca asociatia nu functioneaza intr-un cadru legal. 5ani se judeca si pana atunci nu plateste un leu catre asociatie mai ales incontul salariilor mari(fara criza)=D>:((:clapping:
din pacate aceasta lege a asociatiilor este interpretat de foarte multi , inclusiv de judecatorii de la buftea gresit
este vorba de un condominiu, este vorba de un ansamblu rezidential care poate fi compus din case , blocuri dar care au aceeasi autorizatie de construire a ansamblui rezidential, deci jumatat +1 din toti , nu jumatate +1 din fiecare
in alta ordine de idei , asa cum s-a facut la buftea , asociatia a fost desfiintata dupa 7 luni de functionare si dupa ce a dobandit personalitatea juridica printr-o HOTARARE DEFINITIV SI IREVOCABILA .
partea frumoasa a problemei este ca a fost desfiintata de catre un proprietar care nu era membru al asociatiei de proprietari , deci nu avea calitate si cu toate astea asa s-a intamplat iar bufte a zis DA
TRAIM IN ROMANIA
CITITI : WWW.CARTIER-AZUR.RO si veti vedea balciul deserttaciunilor in justitia Romana

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie proprietari danadom38 danadom38 Este posibil ca doua blocuri vecine,sau mai multe... (care fac parte dintr-un complex rezidential)sa se constituie intr- o singura asociatie de proprietari ? (vezi toată discuția)