Prieteni, v-ati cam ,,incins ,, spiritele si vad ca nu reusiti sa va puneti de acord.
Spete similare au tot fost pe forum si au fost lamurite , n-a revenit niciun user sa ne spuna ca l-am fi indus in eroare.
Cred ca toate prevederile art. 198 sunt clare, insa as vrea sa elucidam impreuna un aspect, asupra caruia observ ca nu va puneti de acord :
Art. 198
Actul sexual cu un minor
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelaşi sex între 15-18 ani, dacă fapta este săvârşită de tutore sau curator ori de către supraveghetor, îngrijitor, medic curant, profesor sau educator, folosindu-se de calitatea sa, ori dacă făptuitorul a abuzat de încrederea victimei sau de autoritatea ori influenţa sa asupra acesteia.
Cred ca trebuie sa lamurim daca faptuitorul ar putea fi orice persoana care a reusit in vreun fel sa-i castige victime increderea( un vecin de pilda) sau care are o influenta sau autoritate asupra victimei .
Persoanele mentionate in text sunt subiectii activi calificati , si este clar ce calitate ar trebui sa aiba pentru a le fi aplicabil acest text.
Cat priveste notiunea de ,,faptuitor,, din partea a doua a textului ar putea fi , zic eu, si alta persoana, si nu una dintre cele mentionate in text, dar fata de care victima nu avea nicio temere, intrucat se dovedise demna de incredere pana in momentul savarsirii faptei, ori era o persoana mai in varsta ( un vecin , un coleg al parintilor sa zicem, mai in varsta) si care avea o anumita autoritate, insa nu autoritatea pe care ar avea-o de pilda profesorul, nu in sensul acela. .Iar asta in contextul in care prima parte a textului spune despre subiectii calificati ca ei s-au folosit de
calitatea lor , si poate calitatea cuiva nu implica neaparat si incredere sau autoritate, dar aceste 2 lucruri nu sunt nici excluse( de regula pe rsoanele care au o anumita calitate se bucura si de autoritate) .Insa si o alta persoana, care nu este nici medic, nici ingrijitor, nici tutore,ar fi putut sa-i castige victime increderea sau sa aibe anume autoritate, adica victima sa cam asculte povetele acestei persoane, ca e mai inteleapta, mai varstnica, etc.