avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Pot deveni bun de plata pt creditele tatalui, chiar ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Pot deveni bun de plata pt creditele tatalui, chiar daca nu sunt succesor?

Tatal meu care a decedat, avea 2 credite la banci. Cel de la BRD avea asigurare de viata, celalalt... nu stiu. Cei de la BRD au sunat sa duc un dosar la asigurator, ca sa se plateasca cu polita. Nu am deschis inca succesiunea. As avea cateva intrebari:
- desi nu am deschis succesiunea, faptul ca am depus aceste acte pt asigurare ma pun automat in postura de succesor? adica daca asiguratorul nu vrea sa plateasca (asa se pare, desi tatal meu a murit de atac cerebral) sunt bun de plata eu, chiar si fara sa deschid succesiunea?
-daca da, sa ma astept ca va afla si cealalta banca si ... vine si ea tot la mine? mentionez ca daca s-ar deschide succesiunea, am fi 2 mostenitori.
- asiguratorul nu e obligat sa plateasca din moment ce a incasat primele? pretinde ca daca avea tensiune arteriala inainte, nu-l despagubesc ... tensiune arteriala are oricine...
Astept cu nerabdare raspunsurile dvs. MULTUMESC!!!
Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2011
katiakatia, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 23:35, 26 Iulie 2011
Câteva lamuriri:
- Succesiunea se deschide in momentul decesului, deci procesul de succesiune a inceput deja;
- Succesiunea poate fi refuzata sau acceptata in termen de 6 luni de la momentul deschiderii succesiunii, printr-o declaratie la ORICE Notar Public;
- In afara de acceptarea expresa a succesiunii printr-o Declaratie de Acceptare, mai poate fi acceptata si Tacit (art 689 C Civ);
- De cele mai multe ori, NU BANCA se va ocupa cu recuperarea creditelor, ci o firma specializata, care va face tot posibilul si imposibilul sa va scoata "peri albi", incercând pe orice cai sa recupereze aceste credite, inclusiv chemandu-va in judecata, chiar daca D-vs. nu aveti calitatea de mostenitor.

Având in vedere premisele, vad 2 posibilitati:
1 - Acceptati mostenirea sub beneficiu de Inventar (vezi explicatii mai sus)
2 - Refuzati Mostenirea expres, la Notar, pentru a fi lucrurile clare.

Daca nu acceptati sau refuzati in mod EXPRES, poate va treziti chemata in judecata cm ca ati acceptat mostenirea prin plata unor impozite, dusul actelor la banca, etc. Mai bine sa va protejati de pe acum.

In privinta Asiguratorilor tatalui D-vs, ar trebui sa vedeti de ce au acceptat primirea ratelor de la tatal D-vs daca stiau ca nu il vor despagubi? Ce vreau sa spun e ca prin insasi Primirea RATELOR la acele asigurari, trebuie sa plateasca despagubirile la Banci, in caz contrar ati putea sa ii dati in judecata. (un avocat bun v-ar putea sfatui in privinta asta). Oricum, Asiguratorului i s-ar putea cere restituirea banilor dati pe rate, plus Daune.

o zi buna.
Adrian.Tudor a scris:

Banca nu se va folosi de datele dv atata timp cat nu ati facut succesiunea. Daca exista bunuri ramase de pe urma tatalui dv si dv nu acceptati succesiunea aceste bunuri vor fi scoase la licitatie pt a se acoperi datoriile tatalui. Dar din acel moment dv nu mai puteti sa revendicati ceva din tot ce a lasat tatal dv.

Total gresit. Daca nu v-a accepta mostenirea, acesta este disponibila urmatorilor erezi, daca nici acestia nu o accepta sau nu exista niciunul, ramane vacanta timp de 3 luni de la deschiderea ei, apoi instanta de fond numeste un curator ce o va inventaria si va achita debitele din vanzarea bunurilor.


Cu toate acestea, o mostenire se considera acceptata tacit daca, succesorul de drept a facut acte de administrare, intretinere, conservare,etc.
Asadar, mare atentie.

Cat despre recuperarea creditelor sau executarea garantiilor, banca se ocupa intotdeuna, prin corpul executorilor bancari.

In cazul in care banca a considerat creditul ca fiind neperformant, ca atare trecut la pierderi, creanta se vinde altor firme de recuperare de valori.
Acest lucru se intampla acum, cu multe credite luate in trecut, si care, de cele mai multe ori sunt prescrise, ca datorii.
Multumesc de raspuns!

Legat de firma de asigurari, ei spun ca tatal meu a trebuit sa completeze un chestionar legat de problemele de sanatate care le avea. Daca nu a bifat ca suferea de HTA (hipertensiune arteriala) iar medicul de familie declara invers, ei nu platesc polita. Mentionez ca tatal meu a murit de accident cerebral la aproape 3 ani dupa ce a facut contractul de creditare. Mai am vreo sansa in aceasta situatie, sa despagubeasca asiguratorul?
Daca a ascuns faptul ca suferea de hipertensiune arteriala,iar decesul a intervenit in urma acestei afectiuni....nu cred ca asiguratorul va plati.
Din nefericire, am facut aceste acte de intretinere de care vorbeati (am depus dosar pentru activarea politei de asigurare la una din banci, am reziliat contractul de curent) fara sa stiu ca devin automat mostenitor. Daca fac acum, in interiorul termenului de 6 luni de la deces, renuntarea la succesiune, este valabila, sau poate fi contestata si vin oricum bancile peste mine?
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)
Succesiune marin raduti marin raduti tatal sotiei mele a murit acum o luna si se tot spune ca trebuie deschisa succesiunea vreau sa stiu daca trebuie neaaparat pt ca nici sotia si nici cumnatul ... (vezi toată discuția)
Succesiune sau mostenire? lucica maria lucica maria Tatal meu a decedat din 2007 si nu s-a facut succesiune din lipsa banilor. Cei 2 copii nu sunt trecuti in actele de proprietate a casei ( apartament ).Daca nu ... (vezi toată discuția)