avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj

Buna ziua..as avea si eu o nelamurire,.. timp de 1 an am muncit la un magazin si dupa un an s-a restructurat postul meu de lucru..am cotizat la stat 12 luni consecutive dar in acest an in timp ce am muncit am facut si facultate tot platita bineinteles...as vrea sa stiu daca sunt studenta dar am cotizat 12 luni am dreptul la somaj?..Abia am terminat primul an..astept un raspuns..Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:43, 27 Iulie 2011
1. Daca sunteti concediata din motive neimputabile dvs. veti beneficia de indemnizatie de somaj chiar daca sunteti studenta.
2. Legea 76/2002 spune ca nu beneficiaza de indemnizatie de somaj absolventul care la data inregistrarii la Agentia de Somaj urmeaza o forma de invatamant.
3. Problema la dvs. este, insa, alta: daca in timp ce primiti indemnizatie de somaj vi se ofera un loc de munca si il refuzati (pe motivul ca sunteti studenta) nu veti mai primi indemnizatia de somaj.
Art. 42 din Legea nr.76/2002
(1) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca .

(2) Nu beneficiazã de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care, la data solicitãrii dreptului, urmeazã o formã de învãţãmânt.
pruteanu oana a scris:

pai eu nu am nici un venit atata timp cat sunt studenta pt k nu primesc nici bursa si pe deasupra facultatea o platesc...mi-ati putea spune exact unde scrie..care alineat din legea 76/2002?multumesc mult

@freeelis,

Cea care a adresat intrebarea nu are statut de absolventa ci intreaba in calitate de salariata,deci nu are aplicabilitate pt. speta art.indicat de dvs.
Faptul de a refuza un loc de munca sau o forma de pregatire ca conditie pt. neacordarea indemnizatiei,este valabil pt. toate categoriile de someri indemnizati,nu are legatura ca doamna este studenta sau nu.

Asa cum v-am spus,puteti beneficia de indemnizatie,cu conditia de stagiu,pe care se pare ca o aveti indeplinita si de incetare a cim cu un articol care sa permita acest fapt.
Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2011
ContSters136493, utilizator
pruteanu oana a scris:

pai eu nu am nici un venit atata timp cat sunt studenta pt k nu primesc nici bursa si pe deasupra facultatea o platesc...mi-ati putea spune exact unde scrie..care alineat din legea 76/2002?multumesc mult

Art.42 alin.2 din Legea nr.76/2002 : Nu beneficiazã de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care, la data solicitãrii dreptului, urmeazã o formã de învãţãmânt.
Doamna nu este absolventa ci este studenta care lucreaza ,iar somajul se acorda avand in vedere acest statut de salariat.
Articolul cu absolventii este valabil pt. cei care au absolvit si trebuie sa primeasca indemnizatia de 50% din 500lei(in prezent)daca nu se angajeaza sau nu urmeaza o forma de invatamant in 60 de zile de la absolvire.

@tudorvaleriu,

Se pare ca am postat simultan.Concluzia finala poate beneficia de somaj daca este studenta dar are indeplinite conditiile de acordare a indemnizatiei fiind in postura de salariat concediat.
Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2011
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj lalar lalar Buna seara O persoana care a fost concediata pentru motive care nu tin de persoana salariatului, urmeaza in prezent si cursurile unei facultati la zi, cu taxa ... (vezi toată discuția)
Somaj Ana__Popescu Ana__Popescu Buna ziua ! Voi urma cursurile unei facultati incepand cu luna octombrie, banuiesc. Imi puteti spune in ce consta somajul ? Ce pasi trebuie urmati in ... (vezi toată discuția)
Un student poate beneficia de somaj? Tinaya Tinaya O mica intrebare:D! Eu sunt studenta an terminal..in perioada aceasta timp de 2 ani am lucrat la o firma,insa ghinionul este ca firma \"c\'e fini\"fiind o ... (vezi toată discuția)