Articol de pe:
[ link extern ] ..
Țara mea nu mai e și nici eu nu mai sunt eu
Publicat pe 16 iulie 2015 Mă, zice amicul meu, curajos când vine pe la mine, fiindcă acasă stă strivit sub o nevastă autoritară și ponderală, parcă n-ai fi tu! Păi nici nu sunt, zic. Eram! Tu mai ești tu? Se uită pe peretele unde am un tablou dăruit de Sabin Bălașa de ziua mea. Un gușter se suie pe o piatră. Deasupra, în cer, se pupă în imponderabilitate un cuplu gol (Sabin picta pe toată lumea în pielea goală) iar artistul cu pensulă mă identifica pe spatele uleiului pe pânză printr-o dedicație măgulitoare și iscălea o urare pentru poetul, prietenul lui, care eram eu. Eu nu mai sunt, zice amicul din Prahova, dascăl de litere, care a predat limba și literatura română vrăbiilor. Ele ciripesc inteligibil în vișinul de lângă casa de piatră unde stau. Elevii lui, de-i aud pe șosea, după miezul nopții, lângă primărie și sub geamul meu, au o comunicare de caverne. Se adună, de când cu vacanța, elevi gimnaziști, liceeni, câțiva studenți la particulară, academici care au fost trimiși de părinții cu case în zonă să se emancipeze la Paris. Sângeru nu e nici Cornu și nici Cartierul Primăverii, dar vreo doi emanați din zonă au găsit rețeta procopsirii. Satul de alături a dat doi președinți de academie, amândoi născuți pe aceeași uliță, la distanță de o juma de veac.
În Oltenia era unul care, revenind ministru în satul lui, își aducea pălăria cu o mașină, iar el venea cu a doua. Primarul aștepta pălăria, căreia-i făcea reverențe, lângă șoferul plictisit, apoi, în poziția militară corespunzătoare, tuns în urechi de nevastă cu o seară înainte, întâmpina ministrul consătean. Ministrul își vedea și mama tot la primărie, convocată cu gardianul, fiindcă urcarea pe ulița unde se născuse îi producea aduceri aminte. Ministrul venea să arate cine e nu cine a fost. Bătătura în care a copilărit desculț îi producea crampe.
Prietenul meu, dascălul de la Sângeru, pensionat împotriva voinței lui fiindcă se dă vertical în poziția prin care nădragii decupează țurloaiele, zice că eu nu mai par eu. Nici el nu se arată a fi el, dar îl iert. România, zic, spre a lua altitudine, e aia din poveștile tale școlare cu Cuza, cu Carol I, că Brătienii? Nu ți se pare pleoștită? Politicienii sunt ăia interbelici? Tace. Taci ca prostul, îl întreb, sau taci să-mi arăți cât de deștept ești? De deștept, zice, dar înțeleg de pe mecla lui că acceptă că-i prost.
Se întâmplă o deposedare de identitate. O văd și la alții. Pe mine, de când îmi tund barba albă cu o mașină, lăsând-o aproximativă, mă recunosc după ce strig la cineva din curte. Așa m-a identificat acum două zile, în Piața Obor, un cetățean arămiu care a zis că mă știe de mic și mi-a spus și două versuri care erau ale mele și nu erau cele din cântece. V-am identificat după voce. Și eu, i-am zis recunoscător, mă aflu tot după ce comit un diftong.
Prietenul meu, dascălul, nu se referă firește la barbă, nu se referă nici la meclă în ansamblu, ci la România. Amândoi gândim uneori că nu mai e. E, pe aripa asta de prohod, zona în care ne dăm dreptate