Cosma Legal Consulting a scris:
Domnule avocat omucuciocanu,
Recunosc ca nu e cea mai buna postare a mea, nu sunt suficient de inteligibil, ba chiar la un moment dat am deviat de la ceea ce am inceput sa spun (si din cauza grabei in care ma aflam), dar critica dvoastra nu are prea mare valoare raportata fiind la problema in discutie; eu am prezentat cele doua strategii procesuale raportate la situatia juridica a persoanei in cauza, si anume concursul de infractiuni Art.36 alin.(1) si (3) raportat la Art.33 lit.a). Este gresit cand spuneti ca persoanei in cauza i-ar conveni sa fie judecat dupa concursul de infractiuni, pentru ca nu este o optiune pe care o are, fie se afla in forma pluralitatii de infractiuni a concursului, fie in cea a recidivei, or din aspectele prezentate de colega nans rezulta ca ne aflam in situatia unui concurs de infractiuni, asadar in cea de-a doua cauza nu se poate judeca decat dupa regulile concursului de infractiuni si implicit pedepsele aplicate pentru fiecare dintre infractiuni se vor contopi.
Referitor la aspectul ca in cel de-al doilea dosar in care se judeca, nu poate fi condamnat decat cu executare, aveti doar partial dreptate, persoanei in cauza i se putea aplica o pedeapsa cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei sau cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere daca prima condamnare nu era mai mare de 3 ani (vezi Art.81 alin.(2) si Art.86^1 alin.(2) C.pen.)-aspecte care sunt prevazute in capitolul referitor la individualizarea pedepselor si nu in cel referitor la pluralitatea de infractiuni-. Chiar daca prima condamnare se incadra in aceste limite, foarte putin probabil sa i se fi aplicat o pedeapsa cu executare. In consecinta, aceste aspecte nu erau de esenta nelamuririlor colegei nans si nici al raspunsului meu, asadar orice discutie in acest sens, zic eu, ar deveni inutila.
Important pentru colega nans este momentul in care va surveni condamnarea pentru cea de-a doua infractiune care formeaza acest concurs de infractiuni. Eu consider ca nu e in interesul inculpatului sa fie judecat cat mai repede pentru ca oricum sunt incidente prevederile de la concursul de infractiuni! Consider ca mai oportuna ar fi o solutionare definitiva a cauzei ulterior momentului in care prima condamnare va fi considerata executata (dupa trecerea celor 4 ani) pentru ca atunci, daca cea de-a doua condamnare va fi de 4 ani sau mai mica, contopirea se va face fara ca persoana respectiva sa fie reincarcerata.
Va multumesc pentru paciență.
Domnule Cosma, m-am uitat de unde a inceput controversa ( pg 2 din topic).
Ma refer la opiniile cu graba sau asteptarea...
Mai departe puteti aprecia singur...
Doberv, referitor la graba de a se judeca din punctul meu de vedere se impune deoarece poate exista si ipoteza ca instanta sa sa nu faca contopirea in a doua judecata.
Intr-un astfel de caz, ca masura de prevedere din partea avocatului, acesta ar trebui sa aiba in vedere si timpul necesar de a se judeca pe contopire fara sa mai apara problema cu rearestarea.
Adica sa aiba la dispozitie o luna sau doua pentru a avea o marja pentru distanta in timp dintre termene...si chiar daca ar ramane in stare de detentie ( intrucat nu ar iesi conditionat pana la solutionarea contopirii ) finalul procesului sa il prinda cu totul in regula, urmand ca apoi sa se poata face si liberarea conditionata.
Evident ca am in vedere ipoteza ca nu s-ar aplica un spor de pedeapsa ceea ce nu este exclus in cazul Nans.
Doberv, am avut mai multe cazuri in care instanta a considerat ca executata pedeapsa dupa dupa contopire fara sa aplice spor de pedeapsa si a dispus mentinerea liberarii conditionate dispuse anterior de alta instanta.
S-a dispus asa chiar si atunci cand inculpatul s-a sustras de la executarea celui de-al doilea mandat de executare a pedepsei si desi am vrut sa fac judecarea pe contopire in lipsa pe calea unei contestatii la executare ( daca imi aduc bine aminte...a trecut ceva timp de atunci ) l-au arestat cu o zi inainte de proces...si m-am trezit cu clientul in sala de judecata...
Cred ca era o contestatie la executare deoarece vroiam sa ma judec cu el in lipsa si sa fac contopirea ca sa ramana liberat conditionat.