avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... contopire dupa eliberarea conditionata, se poate?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

contopire dupa eliberarea conditionata, se poate?

Buna ziua,
As avea si eu o nelamurire, si anume: daca o persoana se afla acum in executarea unei pedepse de 4 ani, pentru o fapta de inselaciune, iar in timpul asta i s-a mai deschis un dosar pentru o fapta anterioara condamnarii, si concurenta faptei pentru care are pedeapsa, (dar care se judeca foarte greu) daca in martie implineste termenul de eliberare condionata, si dosarul nou nu este solutionat, ce se intampla atunci?
Vine acasa pentru ca a fost eliberat dar cand se incheie dosarul trebuie sa fie din nou in arest chiar daca a executat pedeapsa pentru fapta concurenta?
Va rog sa imi raspundeti "avizat"!

Multumesc frumos!
Ultima modificare: Luni, 1 August 2011
nans, utilizator
nans a scris:

popescu clara a scris:

.Daca pedeapsa rezultanta este de 4 ani sau mai mare şi deja persoana este liberata conditionat, va fi din nou incarcerata, fiindca pedeapsa nu se considera executata (ci doar fractia obligatorie de 2/3).


Nu inteleg de ce ar trebui sa intre din nou? Daca se aproba cererea de contopire nu inseamna ca ii ramane pedeapsa de patru ani de executat si ca din ea trebuie sa execute 2/3? de ce sa i se anuleze eliberarea? pentru ca dnii de la parchet tin dosarul de 2 ani pentru a nu face nimic la dosar?
Nu tot 2/3 din patru ani ar trebui sa execute?
#-o

Dra,
Aici nu vorbim de contopire decat in ipoteza ca instanta care va judeca nu va avea cunostiinta de concurenta celor doua infractiuni.
Parerea mea este ca instanta care va judeca a doua infractiune va avea cunostiinta de concurenta celor doua infractiuni si, in consecinta, va aplica pedeapsa pentru cea de-a doua infractiune, dupa care va aplica regula concursului de infractiuni. ( v. art 34 si 36 din CP).
Ca domnul sa nu fie reincarcerat trebuie ca rezultanta pedepselor sa nu depaseasca pedeapsa initiala.
In caz contrar va fi incarcerat si va executa cel putin 1/2 din diferenta ramasa de executat.
Diferenta va fi ipotetic 1/3 din prima pedeapsa (daca a fost eliberat conditionat dupa 2/3) la care se adauga diferenta dintre a doua si prima pedeapsa.
Dumneavoastra trebuie sa va asigurati o aparare buna la cea de-a doua instanta.
Bafta!
Domnule consilier Cosma,
Tin sa va anunt ca la a doua condamnare nu mai exista cu pedeapsa cu suspendare.
Cititi capitolul Pluralitatea de infractiuni din Codul Penal si va lamuriti cu concursul de infractiuni.
Este in interesul condamnatului, daca instanta nu se sesizeaza, sa fie judecat in al doilea proces dupa regula concursului de infractiuni.
Domnule avocat omucuciocanu,
Recunosc ca nu e cea mai buna postare a mea, nu sunt suficient de inteligibil, ba chiar la un moment dat am deviat de la ceea ce am inceput sa spun (si din cauza grabei in care ma aflam), dar critica dvoastra nu are prea mare valoare raportata fiind la problema in discutie; eu am prezentat cele doua strategii procesuale raportate la situatia juridica a persoanei in cauza, si anume concursul de infractiuni Art.36 alin.(1) si (3) raportat la Art.33 lit.a). Este gresit cand spuneti ca persoanei in cauza i-ar conveni sa fie judecat dupa concursul de infractiuni, pentru ca nu este o optiune pe care o are, fie se afla in forma pluralitatii de infractiuni a concursului, fie in cea a recidivei, or din aspectele prezentate de colega nans rezulta ca ne aflam in situatia unui concurs de infractiuni, asadar in cea de-a doua cauza nu se poate judeca decat dupa regulile concursului de infractiuni si implicit pedepsele aplicate pentru fiecare dintre infractiuni se vor contopi.
Referitor la aspectul ca in cel de-al doilea dosar in care se judeca, nu poate fi condamnat decat cu executare, aveti doar partial dreptate, persoanei in cauza i se putea aplica o pedeapsa cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei sau cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere daca prima condamnare nu era mai mare de 3 ani (vezi Art.81 alin.(2) si Art.86^1 alin.(2) C.pen.)-aspecte care sunt prevazute in capitolul referitor la individualizarea pedepselor si nu in cel referitor la pluralitatea de infractiuni-. Chiar daca prima condamnare se incadra in aceste limite, foarte putin probabil sa i se fi aplicat o pedeapsa cu executare. In consecinta, aceste aspecte nu erau de esenta nelamuririlor colegei nans si nici al raspunsului meu, asadar orice discutie in acest sens, zic eu, ar deveni inutila.
Important pentru colega nans este momentul in care va surveni condamnarea pentru cea de-a doua infractiune care formeaza acest concurs de infractiuni. Eu consider ca nu e in interesul inculpatului sa fie judecat cat mai repede pentru ca oricum sunt incidente prevederile de la concursul de infractiuni! Consider ca mai oportuna ar fi o solutionare definitiva a cauzei ulterior momentului in care prima condamnare va fi considerata executata (dupa trecerea celor 4 ani) pentru ca atunci, daca cea de-a doua condamnare va fi de 4 ani sau mai mica, contopirea se va face fara ca persoana respectiva sa fie reincarcerata.
Va multumesc pentru paciență.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri!
Am inteles ideea insa nu pot intelege de ce trebuie sa execute patru ani la zi si in felul asta sa nu mai beneficieze de eliberarea conditionata cand tot ceea ce face nu este decat sa munceasca 30 de zile pe luna, atunci inseamna ca aceste zile sunt muncite degeaba?
Daca in 2009 a comis 2 inselaciuni, una in august si una in septembrie, iar pt cea din sept a fost condamnat la 4 ani, ce vina are el ca fatpa din august 2009 nu s-a judecat pana acum??
Imi puteti raspunde si mie dle Cozma, va rog?!
Dl "omucuciocanu", ce spuneti imi dvoastra gasesc a fi mai aproape de realitatea pe care o inteleg eu, insa nu inteleg de ce nu este nicaieri specificat clar, negru pe alb, in codul de procedura nu am gasit nimic care sa vorbeasca despre asta.

Matematic daca a doua condamnare ar fi de 4 ani (dupa executarea 2/3 din prima pedeapsa), cum s-ar face calculul..daca el ar fi liber.. de azi 03.08.2011 ar executa inca ....?
4-2/3=x
x ramane de executat?
Atunci dle Cozma de ce nu ar fi mai bine ca acest calcul sa se faca cat e arestat?
E mai " bine" sa execute 4 ani la zi?
Decat sa se faca diferenta dintre pedeapsa si ce a executat?
Mie mi se pare mai dezavantajos!
Help!!
Cu o speta eventual sau cu un text clar de lege!!
:sorry::sorry::(
D-ra,
Pornind de la ipoteza ca:
1. Azi 03.08.2011 e eliberat conditionat dupa executarea a 32 luni (2/3) ramanand 16 luni " coada" (1/3)
2. Sentinta de condamnare pentru concursul de infractiuni ramane definitiva in 01.01.2012 si pedeapsa rezultanta este de 4 ani (48 luni).

Atunci:
Instanta constanta ca inculpatul a executat 32 luni si dispune executarea in regim de detentie a inca 16 luni.
Domnul se intoarce in penitenciar unde conform regimului de executare a pedepselor (partea din codul penal privind executarea pedepselor si cf L 275/2006 privind executarea pedepselor) daca are conduita buna, iese la munca, participa la activitati si nu are rapoarte de mustrare sau pedepse poate iesi chiar dupa executarea a 1/2 din pedeapsa (8 luni) sau cel mai tarziu dupa 11 luni.
Alte amanunte:
Comisia de eliberare conditionata a penitenciarului se intruneste saptamanal unde-i ia din oficiu in discutie pe condamnatii care intrunesc conditiile, inmanand in acest sens detinutilor cererile tipizate cu 14 zile inainte.
Avand in vedere restul de pedeapsa (16 luni), dupa carantina de 21 zile are sanse mari sa fie trecut, la o simpla cerere, in regim deschis.
Din punctul meu de vedere, dupa ce se va elibera conditionat, omul trebuie sa fie impacat cu ideea ca va executa inca 11 luni de detentie.
Tot ce va trebuie acum este un avocat penalist care sa asigure celeritatea procesului.
Bafta

Alte discuții în legătură

Transfer condamnat florin_tzache florin_tzache daca o pers este condamnata in italia si el are un mandat de executare definitiva in romania,poate fi transferat din italia in romania si sa se faca contopire ... (vezi toată discuția)
Computare dupa contopirea pedepselor cu inchisoarea CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Avem asa : 1 ) Condamnare definitiva in anul 2007 pentru o fapta din 2007.Sentinta nr 1 / 2007.Pedeapsa 3 ani. 2 ) Condamnare definitiva pentru fapta ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa cu executare, contopire, eliberare conditionata Gherman Adrian Gherman Adrian Buna ziua , am un proces pe rol voi fii condamnat sigur cu executare faptele sunt din 2008- 2012, eu am fost condamnat in 2014 definitiv la 3 ani 6 luni in ... (vezi toată discuția)