avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... contopire dupa eliberarea conditionata, se poate?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

contopire dupa eliberarea conditionata, se poate?

Buna ziua,
As avea si eu o nelamurire, si anume: daca o persoana se afla acum in executarea unei pedepse de 4 ani, pentru o fapta de inselaciune, iar in timpul asta i s-a mai deschis un dosar pentru o fapta anterioara condamnarii, si concurenta faptei pentru care are pedeapsa, (dar care se judeca foarte greu) daca in martie implineste termenul de eliberare condionata, si dosarul nou nu este solutionat, ce se intampla atunci?
Vine acasa pentru ca a fost eliberat dar cand se incheie dosarul trebuie sa fie din nou in arest chiar daca a executat pedeapsa pentru fapta concurenta?
Va rog sa imi raspundeti "avizat"!

Multumesc frumos!
Ultima modificare: Luni, 1 August 2011
nans, utilizator
Nu are d-l lascoschi de unde sa va dea textul de lege ...pentru ca nu il va gasi in veci.
Asta pentru ca e greu dreptul asta!
Legiutorul consacra efectele liberarii conditionate la art.61.
si isi pune problema doar referitor la faptele savarsite ulterior acestei liberari, inlauntrul termenului de incercare , adica pana la implinirea duratei pedepsei stabilite de instanta.
Cum dreptul penal nu se rezuma la aplicarea unui singur articol cand dai un raspuns, cum articolele din nefericire se mai si coroboreaza intre ele( fir-ar sa fie!) gasim raspunsul corect doar raportand temeiul de la contopire cu cel de la efectele liberarii conditionate.
Simplificat:
Ati comis doua fapte penale.
Pentru una din ele ancheta s-a miscat accelerat si ati fost codamnat, ba mai mult ati executat 2/3 din pedeapsa si ati fost eliberat pentru buna conduita.
In timp ce sta omul la racoare, iata ca se misca si ancheta in pentru cea de-a doua fapta.
Dumneavoastra sunteti vinovat DOAR pentru comiterea infractiunilor, nu si pentru lentoarea anchetatorilor.
Daca faptele erau descoperite si anchetate simultan, instanta proceda astfel:
-dadea cate o pedeapsa pentru fiecare fapta in parte, va condamna la pedeapsa cea mai grea.Emitea mandat de executare pentru DOAR pentru aceasta mare pedeapsa.
In speta treaba vine de manera urmatoare:
1. instanta poate sa pronunte o condamnare mai mica sau cel mult egala .Se contopesc pedepsele , se deduce din pedeapsa cea mai grea ( care poate fi chiar prima condamnare) pedeapsa executata. Se anuleaza mandatul de executare.Si aici-e-aici! Daca dumneavoastra nu comiteti nici o fapta penala dupa liberare si pana se misca instanta in al doilea proces se implineste durata pedepsei, NU MAI PRIMITI NICI UN MANDAT SI NICI O ZI PUSCARIE, intrucat devine operanta prima fraza a art.61( adica pedeapsa este considerata EXECUTATA)
Ideea este ca eu necunoscand pentru ce fapta este acum omul judecat, necunoscand nici ce pedepasa va va da judecatorul pentru ea, nu am mai vrut sa fabulez dincolo de limitele in care ma lasa legea sa gandesc...asta este diferenta intre opinii.
Unii isi imagineaza ca veti primi o pedeapsa mai mare, si spor si tot tacamul...
Nu am priceput faza cu urgentarea procesului de-al doilea...Adica daca v-ar da urgent 10 ani de puscarie ati fi mai avantajat decat daca ati obtine aceeasi condamnare in 5 ani?
Din astfel de procese in general se scot bani si le-am studiat cu mult timp mai inainte de a profesa.
Nu are nicio relevanta faptul ca ancheta penala se desfasoara lent.

Spre deoasebire de dvs. am avut cazuri in care un liberat conditionat a fost arestat din nou pentru o fapta concurenta.Din moment ce se emite un nou mandat de executare a pedepsei inchisorii acesta se executa de politie.
Daca credeti ca politia va fi impresionata de faptul ca vor exista aparari in sensul ca omul s-a liberat conditionat gresiti...amarnic.

Confuzia dvs. porneste acolo unde confundati viitorul cu trecutul...
Daca veti reanaliza art 61 C.P. veti observa ca pedeapsa se considera executata daca nu se mai comite o infractiune.

Ceea ce este total gresit in rationamentul dvs. este faptul ca apreciati ca se revoca liberarea conditionata, ceea ce este total eronat.Nu se revoca liberarea conditionata si nici nu se poate revoca intrucat legea este clara ( sa savarseasca noi infractiuni ceea ce nu este cazul).
In cazul Nans, este vorba de o fapta concurenta care nu poate atrage revocarea liberarii conditionate.

Cautati in partea generala din dreptul penal si va veti edifica.
Succes la cautare!
Va astept cu noi aprecieri dupa ce va documentati.
Nefiind insa avocat nu va pot condamna ca nu ati avea chef...sa va documentati.


Nu am priceput faza cu urgentarea procesului de-al doilea...Adica daca v-ar da urgent 10 ani de puscarie ati fi mai avantajat decat daca ati obtine aceeasi condamnare in 5 ani?


Iata dle Stelian Lupu, ce nu intelege colegul de forum si marturisesc, nici eu din rationamentul dvoastra: Cum motivati urgentarea celui de-al doilea dosar, din moment ce oricum suntem in situatia unui concurs de infractiuni si se vor aplica regulile pe care le urmeaza? Din postarile dvoastra am reusit sa coleg un singur motiv, si anume ca in aceasta situatie s-ar evita o eventuala reincarcerare a inculpatului...dar de unde stiti dvoastra ca pedeapsa pentru cea de-a doua infractiune concurenta va fi mai mica de 4 ani? Eu consider ca prevaleaza un interes in sensul efectuarii unei cat mai bune aparari in cel de-al doilea dosar, tocmai pentru a evita o pedeapsa mai mare de 4 ani. Doar o convenabila aplicare a Art.320^1 C.pr.pen. ar putea fi mai convenabila decat prelungirea duratei judecarii celui de-al doilea dosar, un alt motiv nu vad.
In alta ordine de idei, ne scuzati pe cei care indraznim sa avem opinii dizidente si personal, nu dau lectii, doar raspunsuri acolo unde consider ca pot ajuta.
[ link extern ] /

De speta asta ce spuneti??X-( Intrebare pt dl cu ciocanul si dl claudiu?
MAI bine dadeam un search pe google cu "Menţinere liberare condiţionată. contopire pedepse" si gaseam un raspuns...
" deci..cand pt un mandat s-a dispus eliberare conditionata cum se face contopirea? si ce se mai executa dlor penalisti?
S-a constatat ca prin sentinta penala nr. 1551/2009 a Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti inculpatul a fost liberat conditionat din executarea pedepsei aplicate prin sentinta penala nr. 219/29.04.2009 a Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti, fiind pus în libertate la data de 10.11.2009 si s-a mentinut beneficiul liberarii conditionate dispuse prin sentinta penala nr. 1551/2009 a Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti cu privire la restul de 99 zile închisoare ramas neexecutat din pedeapsa rezultanta . "




"Din fisa de cazier judiciar a inculpatului a rezultat ca acesta a mai fost anterior condamnat, prin sentinta penala nr. 219/29.04.2009 a Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti, definitiva prin decizia penala nr. 1332/30.09.2009 a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia I Penala , la o pedeapsa de 1 an închisoare cu executare în regim de detentie pentru savârsirea, în cursul lunii februarie 2009, a unei infractiuni de furt calificat în forma continuata.

A constatat ca infractiunea pentru care a fost condamnat inculpatul prin prezenta si infractiunea pentru care a fost condamnat prin sentinta penala nr. 219/29.04.2009 a Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti, sunt concurente, conform art. 33 lit. a C.p., iar în baza art. 33 lit. a C.p. rap. la art. 34 al. 1 lit. b C.p. si art. 36 al. 1 C.p., a contopit pedeapsa de 6 luni închisoare stabilita prin prezenta cu pedeapsa de 1 an închisoare aplicata prin sentinta penala nr. 219/29.04.2009 a Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti, urmând ca în final inculpatul sa execute ca pedeapsa rezultanta pedeapsa cea mai grea, de 1 an închisoare.

S-a facut aplicarea art. 71 al. 1 C.p., art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b C.p.

În baza art. 36 al. 3 C.p., s-a scazut din durata pedepsei aplicate inculpatului perioada deja executata din pedeapsa aplicata prin sentinta penala nr. 219/29.04.2009 a Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti, respectiv de la 18.02.2009 la 10.11.2009.

S-a constatat ca prin sentinta penala nr. 1551/2009 a Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti inculpatul a fost liberat conditionat din executarea pedepsei aplicate prin sentinta penala nr. 219/29.04.2009 a Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti, fiind pus în libertate la data de 10.11.2009 si s-a mentinut beneficiul liberarii conditionate dispuse prin sentinta penala nr. 1551/2009 a Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti cu privire la restul de 99 zile închisoare ramas neexecutat din pedeapsa rezultanta . "

Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
nans, utilizator
Mentinerea liberarii conditionate este alta problema.Exista aceasta posibilitate in prezent insa discutia era alta.Incarcerarea sau reincarcerarea...
Cand se pronunta a doua pedeapsa pentru fapta concurenta se emite un nou mandat de executare a pedepsei,mandat care se pune in executare de politie.
In speta data nu s-a executat mandatul pana la data pronuntarii contopirii.

Pe de alta parte,conform legii se poate aplica un spor cu ocazia contopirii.
Daca se aplica spor de pedeapsa iarasi va fi incarcerat intrucat condamnatul va mai avea de executat sporul ( sa zicem inca 3 luni sau 6 luni).Intr-o atare situatie nu se mai poate mentine liberarea conditionata deoarece condamnatul mai are de executat.

Iata variante si variante...

Graba cu al doilea dosar este pentru a se evita riscul reincarcerarii.
Pentru a fi totul bine trebuie grabit dosarul si sa nu se aplice sporul de pedeapsa.

Alte discuții în legătură

Transfer condamnat florin_tzache florin_tzache daca o pers este condamnata in italia si el are un mandat de executare definitiva in romania,poate fi transferat din italia in romania si sa se faca contopire ... (vezi toată discuția)
Computare dupa contopirea pedepselor cu inchisoarea CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Avem asa : 1 ) Condamnare definitiva in anul 2007 pentru o fapta din 2007.Sentinta nr 1 / 2007.Pedeapsa 3 ani. 2 ) Condamnare definitiva pentru fapta ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa cu executare, contopire, eliberare conditionata Gherman Adrian Gherman Adrian Buna ziua , am un proces pe rol voi fii condamnat sigur cu executare faptele sunt din 2008- 2012, eu am fost condamnat in 2014 definitiv la 3 ani 6 luni in ... (vezi toată discuția)