avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata

Am si eu nevoie de un mic ajutor;
Ce se intampla daca am depus o cerere de concediu fara plata si nu mi-a fost aprobata inca din prima zi fara a mi se da nici macar un telefon sau un email.Desi la codul munci am acest drept si nu mi se poate lua . Specific faptul ca nu am mai luat legatura cu firma (RCS&RDS) decat la sfarsitul perioadei de concediu care o cerusem.
Trebuie sa ma justific in fata cuiva ca am probleme personale sa mi le rezolv?!
Cine se face vinovat si de ce?!
Cum pot rezolva acespa problema ?1

Acum Rds imi cere sa fac cerere de demisie cu o data anterioara , nu imi convine pentru ca doresc sa mi se dea somajul daca nu a mai avut nevoie de mine la acea perioada si a considerat ca este conform cu codul munci sa nu mi se aprobe cererea de concediu fara plata..

Doresc daca se poate un raspuns complet .

Aceste sunt faptele simple si la obiect.
Multumesc pentru timpul acordat...

Best regards R****s
Cel mai recent răspuns: Arisandy , utilizator 20:55, 31 August 2012
remus39:
1. Dvs. ati gresit pentru ca ati plecat in CFP fara sa aveti aprobarea scrisa a angajatorului.

2. Codul muncii spune:
Art. 153
(1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
(2) Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

3. Asadar aveti dreptul la CFP dar in conditiile stabilite in CCM sau in Regulamentul intern. Ce ar fi daca toti salariatii ar face cereri de CFP si ar pleca de capul lor, fara aprobare?

4. Angajatorul poate considera, in situatia dvs., ca ati comis un act de indisciplina (abatere de la prevederile regulamentului intern) si va poate concedia disciplinar.

5. Incercati o discutie amiabila cu angajatorul, explicati-i ca ati avut o problema personala urgenta, care nu suferea amanare, poate va intelege si va aproba acea cerere de CFP.

Nu cred ca discutia amiabila poate avea loc(nu am plecat prin a ma certa cu sefi mei insa chiar prin modul de conducere al departamentului si conditiile oferite nu mai este loc de a ma intoarce inapoi,asta dinspre partea mea). Problema mea o cunosteau si nu sa rezolvat nimic,este ceva mai mult de povestir(o abatere disciplinara in echipa din care faceam parte ,din partea sefului de echipa ,iar eu am facut galagie sa se ia masuri impotriva actului facut de acel coleg(nu mai reti insa cred ca am postat la vremea respectiva acea intamplare aici in forum).
OK sa zicem ca am gresit ca am plecat de capul meu insa situatia o cere,(ce se intampla daca dumneavoastra aveti nevoie stringenta de acest concediu--sa luam prin absurd aceasta situatie)--uite care este chestia --toata tarasenia--azi am primit oferta de pe net de a pleca la munca in Luxemburg (un proiect pe 2 luni) si trebuia sa fiu acolo in 48 ore ,ce ati fi facut in locul meu(cum o rezolvati- plecati asa fara nimic scris ,legal sau incercati ce am facut eu stiind ca legea imi da acest drept,si sunt cat de cat acoperit de acest drept --specific faptul ca trebuia sa mai plec odata in februarie si nu mi sa probat CO in totalitae ,care ar fi urmatorul pas!) .
1. Dvs. nu ati inteles ca aveti dreptul la CFP dar in conditiile din CCM sau R.I. si nuami daca va aproba angajatorul.
2. Daca nu va aproba puteti sa plecati, mai ales daca este vorba de un nou loc de munca, va concediaza si dvs. ramaneti cu noul loc de munca.
3. Se pare ca ati deranjat, prin comportamentul dvs., mai multe persoane din unitate si acum suportati consecintele.
Domnule Remus, priviti lucrurile din punctul dvs de vedere si considerati ca aveti dreptate,problema este ca nu ati respectat niste pasi. E bine sa ai tupeu in viata,dar trebuie sa fie doar in cunostinta de cauza. Incercati ,totusi, sa vorbiti cu angajatorul,poate va desface contractul in baza art. 61 (d)"necorespundere profesionala",desi este o procedura anevoioasa! Asa o sa beneficiati si de somaj,dar daca vreti sa plecati la munca peste mari si tari, e posibil sa-l pierdeti si pe acesta. Sunteti cam intre doua luntre si nu prea aveti cum sa alegeti in favoarea dvs.
remus39 a scris:

......
4)In codul muncii scrie destul de clar am dreptul la Concediu fara plata ,iar perioada este stabilita prin regulament intern sau .. ,deci-legal trebuia sa imi aprobe acel concediu sau sa ma disponibilizeze

.....

De unde ati dedus dvs asa ceva ? ... disponibilizare nu se face la solicitarea unui salariat , ci in anumite conditii.

Acordarea CFP a fost stipulată de legiuitor ca operând prin acordul părţilor. Prin urmare, salariatul are dreptul de a solicita CFP, insa angajatorul nu este obligat sa-l aprobe, insa consider ca are obligatia de a-l anunta pe salariat ca nu i s-a aprobate cererea.

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata acuezii acuezii Buna ziua.Vreau sa plec din tara ptr 2 luni,pot sa-mi iau de la munca concediu fara plata si ptr cat timp??Trebuie sa fac o justificare sau sa aduc vreun ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata zehan007 zehan007 Buna seara, Sunt angajat la o companie din octombrie 2013 cu contract pe perioada nedeterminata. Din data de 1.06.2014 as vrea sa plec 2 luni de zile in ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata zxz19 zxz19 Buna ziua la acordarea concediului fara plata - este suficenta cererea de Concediu fara plata aprobata de angajator? (avand in vedere ca in cazul ... (vezi toată discuția)