avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata

Am si eu nevoie de un mic ajutor;
Ce se intampla daca am depus o cerere de concediu fara plata si nu mi-a fost aprobata inca din prima zi fara a mi se da nici macar un telefon sau un email.Desi la codul munci am acest drept si nu mi se poate lua . Specific faptul ca nu am mai luat legatura cu firma (RCS&RDS) decat la sfarsitul perioadei de concediu care o cerusem.
Trebuie sa ma justific in fata cuiva ca am probleme personale sa mi le rezolv?!
Cine se face vinovat si de ce?!
Cum pot rezolva acespa problema ?1

Acum Rds imi cere sa fac cerere de demisie cu o data anterioara , nu imi convine pentru ca doresc sa mi se dea somajul daca nu a mai avut nevoie de mine la acea perioada si a considerat ca este conform cu codul munci sa nu mi se aprobe cererea de concediu fara plata..

Doresc daca se poate un raspuns complet .

Aceste sunt faptele simple si la obiect.
Multumesc pentru timpul acordat...

Best regards R****s
Cel mai recent răspuns: Arisandy , utilizator 20:55, 31 August 2012
freeelis a scris:

remus39 a scris:

......
4)In codul muncii scrie destul de clar am dreptul la Concediu fara plata ,iar perioada este stabilita prin regulament intern sau .. ,deci-legal trebuia sa imi aprobe acel concediu sau sa ma disponibilizeze

.....

De unde ati dedus dvs asa ceva ? ... disponibilizare nu se face la solicitarea unui salariat , ci in anumite conditii.

Acordarea CFP a fost stipulată de legiuitor ca operând prin acordul părţilor. Prin urmare, salariatul are dreptul de a solicita CFP, insa angajatorul nu este obligat sa-l aprobe, insa consider ca are obligatia de a-l anunta pe salariat ca nu i s-a aprobate cererea.

La art 153 scrie la punctul 1 angajatul are dreptul la concediu fara plata --nu vad niciunde ca angajatul este grevat de vreun amendament --numai ca timp si asta este la punctul2 --AM DREPTATE (!?)
Pana acum sper ca eu citesc bine romaneste si inteleg destul de bine ceea ce citesc sau ceea ce intreb numai ca legea dupa mine ar trebui aplicata la toti uniform nu prin partajare(unul are mai multa dreptate decat altul la aceeasi problema).Nu este ca la articolul unde se cere concediu fara plata pentru pregatire profesionala care daca angajatul o cere angajatorul din nou trebuie sa ii dea aceasta facilitate angajatului (nu stiu sigur daca acei bani pe fiecare angajat in parte mai sunt dati de stat (stiu ca undeva prin anul 2000 asa era).
Ca adnotare la art 153 pct 1 -nu i se poate refuza acest drept sau este un abuz de a nu se acorda acest drept ([ link extern ] ) .
Vad ca nici aici unde nu ne cunoastem si nu avem nici o tangenta nu ma fac inteles , sau poate mai stiti dumneavoastra alte articole din codul munci care se pot asocia cu articolul 153 pct1 unde mi se poate refuza aceasta cerinta de catre angajator -------?!
Cititi art.54 C.mun. ... acea adnotare la care faceti referire este doar o parte incercati s-o postati intreaga sa vedeti continuarea acesteia, adica conditiile in care este considerata abuz de drept.

Asa cum aveti dvs drepturi, asa are si angajatorul ... idem pentru obligatii.
remus39:
1. Dvs. nu trebuie sa ne convingeti pe noi ci pe angajatorul dvs.
2. Daca nu puteti atunci il dati in judecata si veti vedea daca aveti dreptate sau nu.
3. De ce nu spuneti ce scrie in CCM aplicabil unitatii sau in R.I. unde ar trebui sa se prevada nu numai durata CFP ci si modalitatea de obtinere a acestuia?
4. Extrasul cu comentariul din Codul muncii, pe care ni l-ati aratat, nu are putere de lege, este un comentariu sau un punct de vedere, mai mult sau mai putin argumentate, asa cum sunt si discutiile de pe acest forum.
Uite hai sa clarificam putin problema mea :
1 faza cu tupeul nu se aplica ;
cu cateva luni in urma veneam impreuna cu echoipa din delegatie (hategspre sediu din craiova (seful de echipa a baut niste bere si sa cam afumat )Inainte de a pleca din hateg sa luat de soferul masini cu care ne deplasam in delegatie , nu am fost de fata la acea altercatie . Insa la tg-jiu dupa ce am fost opriti de politie si controlati de acte (soferului ia disparut din masina rovigneta de drum --si am intarziat cam 20 minute) parca a luat foc ,sa napustit asupra soferului dupa cateva altercatii verbale intre ei-specific faptul ca soferul nu ia adus nici o injurie -desi masina era in mers . Pana la urma nu sa intamplat nimik nici cu noi nici cu masina insa ganditi-va ce se intampla daca din fata venea cineva sau pe marginea strazii erau persoane sau acest fapt se intampla pe defileul jiu.Ce ati fi facut dumneavoastra daca erati in locul meu si ati fi vazut ca cu acel sef de ekipa nu sa luat nici o masura - cred ca la fel ati fi intrebat sefii pentru ca pericolul era evident la orice pas.ASTA DA TUPEU SA INTREBI DACA TE MAI VREA IN VIATA LA FIRMA.. .
CFP NU ESTE PRIN ACORDUL PARTILOR DECAT CA PERIOADA DE TIMP.
IN TERITORIU NU A VENIT NIMICA SCRIS NICI MACAR COPIA LA REFUZ DECATI UN EMAIL PRIN CARE SE SPECIFICA CA NU SE APROBA
DACA NU SE APROBA NU TREBUIA SA SPECIFICE MOTIVUL-SI ATUNCI SA MA DISPONIBILIZEZE CONFORM LEGII(A SE TINE CONT CA AM DREPT DE CFP IAR EI CA NU POT ATUNCI TREBUIE SA ANGAJEZE ALT OM IN LOCUL MEU IAR EU SA BENEFICIEZ DE TOATE DREPTURILE CARE DECURG DIN FAPTUL CA DISPONIBILIZAREA A FOST FACUTA LA CEREREA ANGAJATORULUI .. .
aha deci ART153 se paote lega de 54 unde scrie ca poate fi considerata cum vrea angajatorul( si atunci somaj cand mai luam , de ce mai platim --eu inteleg ca statul are nevoie de bani dar nici asa la nesimtire ?!
Deci le doresc celor de l-au votat acest cod de lege sa aibe parte de el cat mai des .
iar acest art54 nu este ok ar trebui scoasa adnotarea cu CFP -nu face parte din context(poi CFP de 10 zile sau 30 nu este ca acela de 1 an).
In fine deci pe art 54 din codul munci se bazeaza cand spun ca nu se aproba desi am dreptul -oaa ce l-asi trage de urechi pe ala de a bagat adnotarea aia la art 54 e tare ,nu trebuie sa mai lamuresc pe nimeni dar chiar l-as bate de l-as rupe .

MULTUMESC FRUMOS PENTRU TIMP ASTA ERA RASPUNSUL ART 153 impreuna cu ART 54 rupe gura angajatuluichiar daca are dreptate . frumos lucrati pe la spate si sindicalisti fac pe ei de frica ca au pus botul al tot ce lea cazut in mana si sunt manjiti...

Bravo free.........Multa stima pentru toti ce au raspuns

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata acuezii acuezii Buna ziua.Vreau sa plec din tara ptr 2 luni,pot sa-mi iau de la munca concediu fara plata si ptr cat timp??Trebuie sa fac o justificare sau sa aduc vreun ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata zehan007 zehan007 Buna seara, Sunt angajat la o companie din octombrie 2013 cu contract pe perioada nedeterminata. Din data de 1.06.2014 as vrea sa plec 2 luni de zile in ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata zxz19 zxz19 Buna ziua la acordarea concediului fara plata - este suficenta cererea de Concediu fara plata aprobata de angajator? (avand in vedere ca in cazul ... (vezi toată discuția)