avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Colaps financiar, decizie radicala?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Colaps financiar, decizie radicala?

Buna ziua,
Ma aflu intr-o situatie critica financiara si ceea ce doresc pentru binele familiei nu este pe placul si intelegerea sotului meu.
Am implinit de curand 22 de ani de la casatorie si in tot acest timp am fost ca si cuplu un bun exemplu pentru multi. Avem o avere de nepretuit insemnand 2 copii minunati (21 ani studenta la medicina si 14 ani elev). Din pacate material vorbind, situatia este critica si cu trecerea fiecarei luni acumulam datorii. Ceea ce castigam muncind ne ajunge cat sa achitam rata la banca, partial utilitati, mancare........cum se poate, nu platesti o factura, cumperi ceva de mancare, mai imprumuti, inginerii de criza.
Sotul meu un om cu capul pe umeri de altfel, refuza sa accepte situatia dezastruoasa in care ne aflam.
Anul acesta fiica noastra implineste 5 ani in campul muncii....este un copil bun, deosebit, crescut in spiritul responsabilitatii.....insa din cauza unor probleme de sanatate (noaptea lucra iar ziua mergea la cel putin o parte din cursuri, medicina nu este o facultate usoara) am hotarat sa nu mai lucreze cu toate ca din salariul castigat o parte era destinat taxei de facultate iar restul de bani ajungea in casa.
In urma cu 2 ani am contractat un credit ipotecar pentru amenajarea locuintei (casa P+1) cu rata lunara de 1.600 lei pentru 20 ani (creditul este contractat pe numele meu, sotul codebitor). Lucrurile erau bune atunci, castigam suficient, ne descurcam bine, aveam fiecare autoturismul lui. Intre timp situatia s-a schimbat, salariile au scazut la amandoi in aceeasi perioada, am vandut autoturismul meu si.....atat.
Am venit cu propunerea radicala: vindem casa, achitam creditul si cu ajutorul Bunului ne cumparam un apartament de 3-4 camere (nu zona centrala), scapam de rata de la banca si.... dupa un calcul simplu: + cu + = o suma - intretinere, ramanem cu ceva banuti sa ne putem descurca cu cei 2 copii.
Nici nu vrea sa auda, nu sta de vorba....refuza discutii pe aceasta tema.
Nu-mi doresc nici eu acest lucru dar alta solutie viabila nu am gasit.
Concluzie: toata lumea sufera (la un nivel diferit, desigur) pentru ca el se incapataneaza sa nu vanda acesta casa (construita in aceeasi curte cu parintii lui).
Ce pot sa fac in acest caz, juridic vorbind in relatia cu banca si nu in ultimul rand cu sotul meu?
M-am gandit (parca am luat o gura de aer curat) sa-mi pun boceluta pe umar si impreuna cu cei 2 copii sa inchiriez o camera modesta pana rezolvam cumva acest conflict.
Nu stiu ce inseamna acest lucru dpdv juridic la un eventual proces de divort.
Imi iubesc mult sotul dar nu-mi da de ales, vad copii cum se tarasc alaturi de noi in increngatura datoriilor acumulate si fara posibilitati de restituire, nu cer aproape nimic pentru ei desi au dorinte ca orice copil adolescent (cel mic in special). Fiica mea se simte vinovata ca nu mai merge la serviciu sa ne poata ajuta.....la facultate nici nu se pune problema sa renunte, nu o sa permit asa ceva, stiu cat de mult isi doreste sa invete, sa termine aceasta facultate. Avand timp v-a trece repede la buget si banii pentru taxa nu vor mai fi o problema.
Cum pot sa ies din aceasta situatie fara sa alterez intr-un fel psihicul baiatului meu (la vara avem admiterea la liceu). Fiica mea este mai mare, intelege si ma sustine. Cred ca aici ma poate ajuta mai degraba un psiholog. Simt ca o iau razna.....de multe ori ma ingrop in munca sa nu ma mai gandesc la aceasta situatie. Dorm in medie 4-5 h / noapte, muncesc mult 10 - 12 h / zi, sambata, cateodata si duminica......
Va rog sa ma ajutati sa depasesc aceasta situatie, am nevoie de sfatul dumneavoastra!
Decizia mea este buna?
Cum pot rezolva cu banca in cazul in care el nu este de acord?
Risc sa pierd totul sau doar o casa la care sotul meu nu vrea sa renunte?

Multumesc anticipat,
A.
Cel mai recent răspuns: Acilegna , utilizator 13:24, 29 Septembrie 2011
Pot sa va spun ca reesalonarea chiar si fara cresterea perioadei de creditare este totusi o optiune. Vizitati cateva banci si o sa vedeti ca dobanzile au scazut si sunt multe oferte pentru cei care vor sa reesaloneze creditele.

Studiile fetei, asa cum a spus si un antevorbitor ar putea fi suspendate pentru o scurta perioada ori ar putea sa inceapa sa lucreze part-time.
Re: Alex M.
Reesalonarea se poate lua in calcul numai atunci cand veniturile permit acest lucru, din pacate nici una dintre banci nu cred ca va accepta cererea de refinantare (despre acest lucru ar putea fi vorba) cu veniturile pe care le avem (eu si sotul meu) in momentul de fata.
Fiind credit ipotecar ...... cam greu de crezut ca voi obtine ceva favorabil. Valoarea evaluarii proprietatii cu care am garantat a fost de 100.000 Euro, piata imobiliara a anului curent nu mai este aceeasi cu a anului 2009 cand am evaluat proprietatea.
Suma de aproape 40.000 Euro de care am beneficiat a fost maximul acordat in raport cu veniturile noastre.
Insa.....voi lua in calcul si aceasta posibilitate, poate aveti dreptate.
Va multumesc pentru sugestie.
Cu stima,
A.
Ultima modificare: Duminică, 7 August 2011
Acilegna, utilizator
Buna ziua!
Eu va sugerez sa apelati la un mediator, care va poate ajuta sa gasiti o solutie problemelor pe care le aveti. Informarea si consilierea este gratuita, consultati un mediator, veti vedea ca lucrurile nu sunt de nerezolvat, chiar si fara masuri radicale.
Ganditi-va, de exemplu, daca tot spatiul pe care il detineti (casa p+1) va este indispensabil?
Va doresc o zi frumoasa! :)
Calina Sorescu, Mediator
Buna ziua,
Pentru inceput doresc sa va multumesc pentru sugestie.
Raspunsul la intrebarea pusa de dvs este: spatiul pe care il detin nu imi este indispensabil, tocmai acest lucru am dorit sa subliniez in solutia gasita de mine ca si rezolvare a problemelor financiare prin care trecem.
Va citez dintr-un mesaj anterior: ...."La acest lucru m-am gandit: reducerea confortului (se poate trai foarte bine si intr-un apartament) si cresterea veniturilor fara nici-o investitie.".....
Sugestia dvs referitoare la o eventuala mediere este foarte buna insa medierea, din cate cunosc presupune doua parti. Din pacate, sotul meu exclude din start orice discutie legata de rezolvarea problemelor financiare in care sa fie implicata posibilitatea vanzarii casei, fara a analiza minimul de avantaje / dezavantaje legate de aceasta actiune cu atat mai mult nu cred ca ar accepta un mediator care i-ar spune probabil ceva cu care el nu este de acord.
Pentru consiliere, daca acceptati o singura parte astept sa-mi spuneti cum pot lua legatura cu dvs.
Cu stima,
A.

Acilegna, utilizator
Stimata doamna,
Eu am locuit la bloc, intr-un apartament spatios si am ajuns in situatia de a-mi dori si o camaruta intr-o casa la marginea orasului, numai sa scap. Sunt convinsa ca daca mai locuiam acolo, nu mai eram demult. Vecinii erau cumsecade, blocul curatel, 10 pe scara, dar galagia din jur, de la celelalte blocuri, din fata blocului m-a imbolnavit. Recunosc, in tinerete n-am bagat de seama nimic din toate astea, dar cu trecerea anilor, ajungi sa te deranjeze si mirosul de mancare de la vecinul de scara.
Eu pot sa-l inteleg pe sotul Dvs. din acest punct de vedere.
Dupa cum spuneti, domnisoara Dvs. este studenta la medicina. Dupa cativa ani de studiu, nu sunt in tema, stiu ca se echivaleaza cu "asistent medical".
In Vest, sunt cautati asistentii medicali si obtin salarii frumoase. Chiar in Irlanda si Anglia sunt multe locuri de munca in domeniu.
Unui viitor medic i-ar prinde extraordinar de bine o experienta de 2-3 ani in spital, in plus, ar putea studia in strainatate, actualmente sunt foarte multi romani care studiaza in Anglia. V-ati redresa financiar si ati ramane si cu casa; pentru fata, ar fi o experienta benefica pentru a deveni un medic competent.

Alte discuții în legătură

Coplatitor credit bancar fgeorgeta fgeorgeta Buna ziua, Doresc sa obtin o indrumare si in acelasi timp o lamurire la situatia in care ma aflu in acest moment .In urma divortului pe care l-am incheiat la ... (vezi toată discuția)
Executare silita dana tudor dana tudor am un credit de nevoi personale la banca raiffesen nu am mai platit datorita ramanerii fara servici si eu si sotul creditul este din 2006 banca nu mi-a trimis ... (vezi toată discuția)
Credit imobiliar cu probleme!!!!!! cataandu cataandu Buna ziua, am un credit imobiliar cu ipoteca pe casa unde locuiesc. Din pacate am ramas fara loc de munca, iar sotului meu i s-a micsorat salariul, iar rata in ... (vezi toată discuția)