avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Colaps financiar, decizie radicala?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Colaps financiar, decizie radicala?

Buna ziua,
Ma aflu intr-o situatie critica financiara si ceea ce doresc pentru binele familiei nu este pe placul si intelegerea sotului meu.
Am implinit de curand 22 de ani de la casatorie si in tot acest timp am fost ca si cuplu un bun exemplu pentru multi. Avem o avere de nepretuit insemnand 2 copii minunati (21 ani studenta la medicina si 14 ani elev). Din pacate material vorbind, situatia este critica si cu trecerea fiecarei luni acumulam datorii. Ceea ce castigam muncind ne ajunge cat sa achitam rata la banca, partial utilitati, mancare........cum se poate, nu platesti o factura, cumperi ceva de mancare, mai imprumuti, inginerii de criza.
Sotul meu un om cu capul pe umeri de altfel, refuza sa accepte situatia dezastruoasa in care ne aflam.
Anul acesta fiica noastra implineste 5 ani in campul muncii....este un copil bun, deosebit, crescut in spiritul responsabilitatii.....insa din cauza unor probleme de sanatate (noaptea lucra iar ziua mergea la cel putin o parte din cursuri, medicina nu este o facultate usoara) am hotarat sa nu mai lucreze cu toate ca din salariul castigat o parte era destinat taxei de facultate iar restul de bani ajungea in casa.
In urma cu 2 ani am contractat un credit ipotecar pentru amenajarea locuintei (casa P+1) cu rata lunara de 1.600 lei pentru 20 ani (creditul este contractat pe numele meu, sotul codebitor). Lucrurile erau bune atunci, castigam suficient, ne descurcam bine, aveam fiecare autoturismul lui. Intre timp situatia s-a schimbat, salariile au scazut la amandoi in aceeasi perioada, am vandut autoturismul meu si.....atat.
Am venit cu propunerea radicala: vindem casa, achitam creditul si cu ajutorul Bunului ne cumparam un apartament de 3-4 camere (nu zona centrala), scapam de rata de la banca si.... dupa un calcul simplu: + cu + = o suma - intretinere, ramanem cu ceva banuti sa ne putem descurca cu cei 2 copii.
Nici nu vrea sa auda, nu sta de vorba....refuza discutii pe aceasta tema.
Nu-mi doresc nici eu acest lucru dar alta solutie viabila nu am gasit.
Concluzie: toata lumea sufera (la un nivel diferit, desigur) pentru ca el se incapataneaza sa nu vanda acesta casa (construita in aceeasi curte cu parintii lui).
Ce pot sa fac in acest caz, juridic vorbind in relatia cu banca si nu in ultimul rand cu sotul meu?
M-am gandit (parca am luat o gura de aer curat) sa-mi pun boceluta pe umar si impreuna cu cei 2 copii sa inchiriez o camera modesta pana rezolvam cumva acest conflict.
Nu stiu ce inseamna acest lucru dpdv juridic la un eventual proces de divort.
Imi iubesc mult sotul dar nu-mi da de ales, vad copii cum se tarasc alaturi de noi in increngatura datoriilor acumulate si fara posibilitati de restituire, nu cer aproape nimic pentru ei desi au dorinte ca orice copil adolescent (cel mic in special). Fiica mea se simte vinovata ca nu mai merge la serviciu sa ne poata ajuta.....la facultate nici nu se pune problema sa renunte, nu o sa permit asa ceva, stiu cat de mult isi doreste sa invete, sa termine aceasta facultate. Avand timp v-a trece repede la buget si banii pentru taxa nu vor mai fi o problema.
Cum pot sa ies din aceasta situatie fara sa alterez intr-un fel psihicul baiatului meu (la vara avem admiterea la liceu). Fiica mea este mai mare, intelege si ma sustine. Cred ca aici ma poate ajuta mai degraba un psiholog. Simt ca o iau razna.....de multe ori ma ingrop in munca sa nu ma mai gandesc la aceasta situatie. Dorm in medie 4-5 h / noapte, muncesc mult 10 - 12 h / zi, sambata, cateodata si duminica......
Va rog sa ma ajutati sa depasesc aceasta situatie, am nevoie de sfatul dumneavoastra!
Decizia mea este buna?
Cum pot rezolva cu banca in cazul in care el nu este de acord?
Risc sa pierd totul sau doar o casa la care sotul meu nu vrea sa renunte?

Multumesc anticipat,
A.
Cel mai recent răspuns: Acilegna , utilizator 13:24, 29 Septembrie 2011
Cand va intrebam de spatiu, nu ma refeream neaparat la vanzarea casei, mai sunt si alte solutii, totul este sa discutati aceste posibile solutii. In ce priveste medierea, este adevarat, presupune prezenta partilor, dar spuneti
nu cred ca ar accepta un mediator care i-ar spune probabil ceva cu care el nu este de acord
, nu sunteti sigura, nu aveti de unde sa stiti ce reactie va avea daca l-ati invita la mediere printr-un mediator.
In ce priveste consilierea, nu trebuie sa mergeti impreuna. Pe mine ma puteti gasi destul de usor, in stanga acestui mesaj, aveti optiunea profil consultant.
Va doresc toate cele bune!
Eu locuiesc intr-un apartament, intr-o zona buna a Bucurestiului si as da orice sa stau la casa, fara vecini cu intimitatea mea.

Luati in considerare inchirierea a unei parti din casa catre studenti. Am cunoscut multe persoane care inchiriau camere sau chiar locuri pentru studenti.
Re: Calina S.
Sunt atat de sigura de reactia negativa a sotului meu la propunerea privind o eventuala mediere printr-un mediator .......trebuie sa ma credeti il cunosc de 23 de ani si daca in alte privinte ne mai putem insela uneori......in acest caz nu ma insel.
Cu multumiri,
A.
Ultima modificare: Duminică, 7 August 2011
Acilegna, utilizator
Buna,

Eu am cateva observatii:
1. daca sotul refuza din start ORICE negociere despre vanzarea casei (implicit, rezolvarea problemei financiare), atunci sa vina el cu una sau mai multe propuneri de rezolvare. Trebuie sa aiba niste idei, nu? Ascultati-i-le!!
1.1. Daca chiar refuza sa accepte gravitatea situatiei si este "optimist", cu toata sinceritatea va recomand un psiholog (pentru el). Este in faza de negare si orice psiholog ii poate spune cum sa iasa din asa ceva. Eventual, nu-l trimite-ti pe sot direct la medic, ca se va supara, ci incercati sa invitati acasa psihologul, ca si "prieten", etc.
2. Apropo de ce spunea colega mediator, puteti sa va mutati sus, la etaj si jos sa inchiriati ca spatii de birouri.
3. In cazuri din acestea extreme, cand una din parti refuza orice dialog pe un subiect anume, mai puteti apela la terti (prieteni, vecini, rude, amici, etc). De exemplu, daca 3 din 5 sau 5 din 7 (etc) spun, dupa ce le-ati prezentat problema, ca solutia dvs este corecta, cred ca si sotul va intelege si va fi de acord. Vorba aceea, cand unul iti spune ca esti beat, nu crezi. Cand iti spun 2-3, te duci si te culci.
4. Orice ar fi, incercati sa discutati la modul jovial despre problema. Din "tonul" dvs se simte haraiala, faptul ca ati cam ajuns la capatul puterilor. In aceste cazuri, e bine sa va pastrati simtul umorului (chiar daca este extrem de greu). A, si mai puteti incerca ceva : ironizati-l pe sotul dvs (la greu!), poate asa va intelege mai repede ca l-a luat pe "nu" in brate.
5. Daca nu gresesc, poate fi un blocaj la nivel mental al sotului dvs. In acest caz, puteti merge si dvs la psiholog si sa-l puneti sa va invete "trucuri" pentru a ajuta pe cineva sa treaca peste un blocaj de acest gen. V-ar putea folosi in viitor si la copiii dvs aceste lucruri, odata invatate. :)

Sunt solutii, mai intrebati si tot o sa reusiti! Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 10 August 2011
opensrl, utilizator
Inteleg din postarea dv ca amandoi sunteti bugetari. Un lucru pe care nu il inteleg la majoritarea bugetarilor ce se plang de salarii... cine va obliga sa ramaneti in sistem daca sunteti nemultumiti de venituri? De ce nu incercati reconversia profesionala, doar nu va obliga nicio lege sa iesiti la pensie de pe postul pe care il ocupati.

Alte discuții în legătură

Coplatitor credit bancar fgeorgeta fgeorgeta Buna ziua, Doresc sa obtin o indrumare si in acelasi timp o lamurire la situatia in care ma aflu in acest moment .In urma divortului pe care l-am incheiat la ... (vezi toată discuția)
Executare silita dana tudor dana tudor am un credit de nevoi personale la banca raiffesen nu am mai platit datorita ramanerii fara servici si eu si sotul creditul este din 2006 banca nu mi-a trimis ... (vezi toată discuția)
Credit imobiliar cu probleme!!!!!! cataandu cataandu Buna ziua, am un credit imobiliar cu ipoteca pe casa unde locuiesc. Din pacate am ramas fara loc de munca, iar sotului meu i s-a micsorat salariul, iar rata in ... (vezi toată discuția)