"Diana Persa" v-a raspuns clar, concis si la obiect. Totusi, un avocat nu v-ar strica.
Daca ati demisionat, lasati-l pe angajator sa va dea in judecata. Si in cazul cand il dati dvs. in judecata si in cazul cand va da el, sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului.
Nu doar pentru ca nu ati semnat nici un act aditional referitor la cursuri, ci si pentru ca nu ati urmat cursuri care sa indeplineasca ambele conditii expuse mai sus: durata mai mare de 60 de zile si scoaterea din "productie" peste 25% din timpul de lucru.
Chiar si 45 de zile daca a tinut cursul, nu indeplineste conditia de durata.
Acum, pentru ca nu veti plati de buna voie, trebuie sa aveti maximum de atentie ca angajatorul sa nu-si ia singur banii respectivi, din ultimul dvs salariu, primele restante sau c-val CO neefectuat pe care vi le datoreaza. In cazul in care va face vreo retinere ilegala din salariu, cu titlu de c-val cursuri, faceti plangere la ITM ( in prima faza). Daca nu se rezolva asa, apelati la un avocat sa va reprezinte.
Deocamdata nu vad necesar acest lucru, starea de fapt nu justifica o cheltuiala. Cumparati-va Codul muncii sau cititi-l de pe internet ca sa va linistiti cu totul. Succes la noul loc de munca! Si aveti grija ce semnati!
Buna ziua,
Sunt in continuu surprins de felul in care unii citesc dispozitiile CM. De unde deduceti dvs. ca in situatia in care cursul nu depaseste 60 de zile nu se pot incheia acte aditionale intre parti? Apoi, faptul ca de fapt sunt conferinte, si nu "cursuri"?! Art 189 CM defineste clar ce inseamna formare profesionala- formele acesteia fiind extrem de variate, nelimitandu-se doar la clasicele cursuri. Art 195 CM enunta un caz specific de formare profesionala, ceea ce nu inseamna ca partine nu pot conveni prin acte aditionale pentru alte forme si durate. Conteaza daca si cum a fost incheiat actul aditional. Daca angajatorul si-a facut bine treaba, e greu de crezut ca se poate evita platirea contravalorii (in masura in care societatea poate proba prejudiciul- exista documente contabile, facturi, etc)
In cazul in care actul aditional ar fi fost intocmit, atunci ar fi trebuit sa plateasca.
In conditiile in care nu a fost incheiat nici un act aditional cu privire la formarea profesionala, ce sa platesca si in baza a ce?
Daca nu a fost semnat un aditional, eventuala cerere in pretentii va fi cel mai probabil respinsa. Trebuie spus, si pentru alti impricinati, ca art 193 prevede ca modalitatile contrete de formare profesionala fac obiectul unor acte aditionale. Fara acestea, cred eu, nu putem vorbi de formare profesionala in sensul definit de CM.