avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... mi-am dat demisia si vor sa platesc "cursuri"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

mi-am dat demisia si vor sa platesc "cursuri"

Buna,

Am urmatoarea problema: mi-am dat demisia zilele trecute de la jobul curent, iar angajatorul vrea sa ii platesc niste cursuri. Problema cursurilor respective e urmatoarea:
- un "curs" in Spania care a fost de fapt o conferinta tinuta de un partener. Aici vrea sa platesc eu costurile legate de avion si de camera la hotel (camera impartita cu un alt coleg de firma)
- ma gandesc ca ar mai fi un curs ce ar putea zice sa il platesc, insa acesta a fost la Bucuresti, nu a presupus deplasare, si desi teoretic eu am fost la curs, in practica am lucrat pentru proiectele in care firma este implicata si pot dovedi acest lucru cu emailuri schimbate cu sefii/clientii precum si alte documente realizate.

Mentionez ca la angajarea in firma respectiva, mi s-a spus ca daca voi fi trimis la cursuri si plec, firma la care plec va plati o diferenta de bani. Totodata am fost asigurat ca acest lucru este valabil doar pentru cursuri al caror cost poate atinge 100 000 euro, si nu pentru "cursuri" de 2 000 euro.

Intrebarea mea este urmatoarea: ce pot face eu legal, sa nu platesc acei bani. Cum ma poate obliga firma sa ii platesc? Imi poate retine salariul pe ultima luna?

Mentionez ca inainte de angajarea in aceasta firma am semnat un contract, insa cand am primit eu contractul de la ITM , l-am primit cu cateva pagini schimbate, iar semnatura mea este doar pe ultima pagina. Pot sa refuz plata spunand ca nu exista semnatura mea pe pagina respectiva din contract? Clauza care m-ar obliga este urmatoarea:

Clauze de fidelitate

In cazul in care salariatul este trimis pe cheltuiala angajatorului la cursuri de pregatire sau de perfectionare profesionala (inclusiv la cele efectuate cu burse sau la stagii de pregatire practica sau specializare in strainatate), se obliga sa lucreze la societatea angajatorului cel putin 24 de luni. In cazul in care, SALARIATUL ocupa o functie de conducere si efectueaza studii, specializari manageriale perioada pentru care se obliga sa lucreze va fi de 36 de luni.
Salariatii care au beneficiat de un curs sau stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile/an nu pot avea initiativa incetarii contractului indiviudal de munca pe o perioada de cel putin 3 de la data absolvirii cursurilor sau a stagiului profesional.
In cazul in care salariatul reziliaza contractul individual de munca inauntrul termenului prevazut in alineatul precedent, se angajeaza sa ramburseze toate cheltuielile suportate de angajator, proportional cu timpul neservit in folosul acestuia si daune interese in contravaloarea salariului si a diferitelor bonusuri pe o perioada de 6 luni, timp estimat de angajator ca necesar pentru aranjarea si pregatirea unui inlocuitor.
Cel mai recent răspuns: orlandobarbulescu , utilizator 06:50, 22 Iunie 2009
"Diana Persa" v-a raspuns clar, concis si la obiect. Totusi, un avocat nu v-ar strica.
Daca ati demisionat, lasati-l pe angajator sa va dea in judecata. Si in cazul cand il dati dvs. in judecata si in cazul cand va da el, sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului.
Nu doar pentru ca nu ati semnat nici un act aditional referitor la cursuri, ci si pentru ca nu ati urmat cursuri care sa indeplineasca ambele conditii expuse mai sus: durata mai mare de 60 de zile si scoaterea din "productie" peste 25% din timpul de lucru.
Chiar si 45 de zile daca a tinut cursul, nu indeplineste conditia de durata.

Acum, pentru ca nu veti plati de buna voie, trebuie sa aveti maximum de atentie ca angajatorul sa nu-si ia singur banii respectivi, din ultimul dvs salariu, primele restante sau c-val CO neefectuat pe care vi le datoreaza. In cazul in care va face vreo retinere ilegala din salariu, cu titlu de c-val cursuri, faceti plangere la ITM ( in prima faza). Daca nu se rezolva asa, apelati la un avocat sa va reprezinte.
Deocamdata nu vad necesar acest lucru, starea de fapt nu justifica o cheltuiala. Cumparati-va Codul muncii sau cititi-l de pe internet ca sa va linistiti cu totul. Succes la noul loc de munca! Si aveti grija ce semnati!
Buna ziua,

Sunt in continuu surprins de felul in care unii citesc dispozitiile CM. De unde deduceti dvs. ca in situatia in care cursul nu depaseste 60 de zile nu se pot incheia acte aditionale intre parti? Apoi, faptul ca de fapt sunt conferinte, si nu "cursuri"?! Art 189 CM defineste clar ce inseamna formare profesionala- formele acesteia fiind extrem de variate, nelimitandu-se doar la clasicele cursuri. Art 195 CM enunta un caz specific de formare profesionala, ceea ce nu inseamna ca partine nu pot conveni prin acte aditionale pentru alte forme si durate. Conteaza daca si cum a fost incheiat actul aditional. Daca angajatorul si-a facut bine treaba, e greu de crezut ca se poate evita platirea contravalorii (in masura in care societatea poate proba prejudiciul- exista documente contabile, facturi, etc)
In cazul in care actul aditional ar fi fost intocmit, atunci ar fi trebuit sa plateasca.
In conditiile in care nu a fost incheiat nici un act aditional cu privire la formarea profesionala, ce sa platesca si in baza a ce?
Daca nu a fost semnat un aditional, eventuala cerere in pretentii va fi cel mai probabil respinsa. Trebuie spus, si pentru alti impricinati, ca art 193 prevede ca modalitatile contrete de formare profesionala fac obiectul unor acte aditionale. Fara acestea, cred eu, nu putem vorbi de formare profesionala in sensul definit de CM.

Alte discuții în legătură

Demisie in caz de formare profesionala xxandra xxandra Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care ... (vezi toată discuția)
Cursuri igiena platite de angajat mnd mnd Buna ziua, Firma la care lucrez organizeaza si plateste cursuri de igiena, costuri care ulterior ni se opresc din salariu pe baza unui act aditional la ... (vezi toată discuția)
Clauza act aditional - formare profesionala catalin13 catalin13 Buna ziua, Va scriu in legatura cu un act aditional pe care l-am semnat anul trecut prin decembrie cum ca o sa particip la un curs de formare pe un nou ... (vezi toată discuția)