stofarius a scris:
Am urmatoarea problema: mi-am dat demisia zilele trecute de la jobul curent, iar angajatorul vrea sa ii platesc niste cursuri.
Cred ca adevarul este ca angajatorul vrea sa recupereze ce mai poate si cat mai poate din cheltuielile pe care le-a facut cu niste deschideri profesionale pe care le-a considerat necesare in scopul "finisarii" profesionale si care prin plecare i-a adus pierderi si ii va aduce noi pierderi cu alta pregatire cu alta persoana de care nu poate fi sigura privind loialitatea si si stabilitatea ei in firma. Are niste bube de legalitate momentana din lipsa de experienta dar cu siguranta si le va corecta cu urmatorii angajati.
Sigur ca interese personale va impinge spre alte resurse de venit personal, probabil mai avantajoase ( si e firesc ).
Dar la fel de firesc este ca ce ai consumat sa platesti chiar daca te poti eschiva la adapostul legislatiei. De plata "baneasca" poti scapa printrun "tun" , dar nu poti scapa de o plata care nu are nici o legatura cu elementul financiar al evenimentului care l-ai rezolvat intrun fel sau altu'.
Problema cursurilor respective e urmatoarea:
- un "curs" in Spania care a fost de fapt o conferinta tinuta de un partener. Aici vrea sa platesc eu costurile legate de avion si de camera la hotel (camera impartita cu un alt coleg de firma)
- ma gandesc ca ar mai fi un curs ce ar putea zice sa il platesc, insa acesta a fost la Bucuresti, nu a presupus deplasare, si desi teoretic eu am fost la curs, in practica am lucrat pentru proiectele in care firma este implicata si pot dovedi acest lucru cu emailuri schimbate cu sefii/clientii precum si alte documente realizate.
Mentionez ca la angajarea in firma respectiva, mi s-a spus ca daca voi fi trimis la cursuri si plec, firma la care plec va plati o diferenta de bani. Totodata am fost asigurat ca acest lucru este valabil doar pentru cursuri al caror cost poate atinge 100 000 euro, si nu pentru "cursuri" de 2 000 euro.
Cred ca e necesa o negociere personala cu patronul privind suma de plata pe care o datorati in functie de capacitatea personala de plata si valoarea reala a pierderii ( fara amenintari incluse in contract ).
Intrebarea mea este urmatoarea: ce pot face eu legal, sa nu platesc acei bani. Cum ma poate obliga firma sa ii platesc? Imi poate retine salariul pe ultima luna?
Nu ne bine sa va eschivati de la o plata la care sunteti dator, chiar daca legislatia asa cum e ea va permite acest lucru.
Mentionez ca inainte de angajarea in aceasta firma am semnat un contract, insa cand am primit eu contractul de la ITM , l-am primit cu cateva pagini schimbate, iar semnatura mea este doar pe ultima pagina. Pot sa refuz plata spunand ca nu exista semnatura mea pe pagina respectiva din contract? Clauza care m-ar obliga este urmatoarea:
Refuzul contractului modificat trebuia facut la primire. Daca l-ati acceptat modificat atunci cand interese momentane nu v-au determiat un refuz, acum cand interesele personale s-au schimbat e imoral sa-l negati pentru ca nu mai corespunde intereselor de acum.
Clauze de fidelitate
In cazul in care salariatul este trimis pe cheltuiala angajatorului la cursuri de pregatire sau de perfectionare profesionala (inclusiv la cele efectuate cu burse sau la stagii de pregatire practica sau specializare in strainatate), se obliga sa lucreze la societatea angajatorului cel putin 24 de luni. In cazul in care, SALARIATUL ocupa o functie de conducere si efectueaza studii, specializari manageriale perioada pentru care se obliga sa lucreze va fi de 36 de luni.
Salariatii care au beneficiat de un curs sau stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile/an nu pot avea initiativa incetarii contractului indiviudal de munca pe o perioada de cel putin 3 de la data absolvirii cursurilor sau a stagiului profesional.
In cazul in care salariatul reziliaza contractul individual de munca inauntrul termenului prevazut in alineatul precedent, se angajeaza sa ramburseze toate cheltuielile suportate de angajator, proportional cu timpul neservit in folosul acestuia si daune interese in contravaloarea salariului si a diferitelor bonusuri pe o perioada de 6 luni, timp estimat de angajator ca necesar pentru aranjarea si pregatirea unui inlocuitor.
Orice intelegere fie ea scriasa sau nescrisa se poate "sparge" daca exista elemente care conduc la EVENIMENT.
Aproape fara exceptie situatiile reale, urmatoare intelegerii initiale nu sunt cuprinse ca solutie de parti. In acest context ele devin "piatra de moara'" greu de dus pentru pagubit , real sau inchipuit.
Sunt de parere ca o convorbire directa cu angajatorul va " regla " niste divergente de opinii privind platile.
In relatiile economice totul se poate negocia. Dar trebuie sa fie disponibilitate de a rezolva "onorabil" o situatie.
Pozitia " a doua capre care vor sa treaca simultan puntea fara sa cedeze din pozitie spatiala" nu e nici umana nici productiva.