avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu minim studii superioare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu minim studii superioare

stiu ca salariul minim brut este de 540 lei, dar care este salariul minim pentru cei cu studii superioare?
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 15:08, 27 Iulie 2009
nadia_odagiu a scris:

dar ce ziceti de cazul cand un post necsita studii medii (conform cor), dar persoana care munceste are studii superioare? care e incadrarea salariala atunci?


Dacă pentru acel post sunt necesare doar studii medii (cf. COR), titularul postului va fi plătit potrivit nivelului de salarizare prevăzut pentru studii medii, indiferent dacă are sau nu studii superioare - nu facem decât aplicarea precisă a CCMUNN (articolul 40).
Cred ca am fost inteleasa gresit, si eu sunt de parere ca trebuie sustinuti si promovati angajatii cu studii superioare, dar daca acestia accepta o functie sub nivelul pregatirii lor, atunci ......
In alta ordine de idei, daca postul nu necesita studii superioare insa angajatul le are angajatorul ar trebui sa aprecieze aces lucru, desi nu este obligat sa plateasca un salariu pentru studii superioare.
Asa cum angajatorii isi selecteaza salariatii asa si noi ca si salariati ne putem selecta companiile la care sa lucram.
va multumesc , va felicit pentru indicatiile, indrumarile dvs, consilierea de exceptie pe care o acordati
datorita acestui forum am invatat multe,
la unitatea nostra s-a facut un contract colectiv in devafoarea salariatilor cu studii superioare
am sesizat ITM si au constata incalcarea legislatiei muncii, s-a dat amenda si se reface contractul
si incepind cu luna iulie 2008, salariatii cu studii superioare, numiti pe post , cu norma intreaga, primesc 1000 lei/luna
dar.....
se lucreaza la organigrama si.incepind cu luna septembrie.......posturile de ingineri vor fi transformate in posturi de....tehnicieni, pentru eficientizarea unitatii.
deci se distreaza acum atit conducerea unitatii cit si comitetul de sindicat
ingineri cu vehime in unitate de 25 de ani vor fi trecuti pe posturi de tehnicieni, economie la fondul de salarii
asta este.democratia si respectul fata de salariati
niste nemernici, nu am mai auzit ca sindicalisti numiti pentru negociere cu patronatul sa lucreze, sa negocieze in defavoarea salariatilor, dar orice este posibil, deoarece si acestia sunt maistri pe post de conducere a unor sectii
va multumesc ,
cu stima mariana codrut
Buna seara, gasesc foarte interesanta opinia dvs. si cred ca aveti dreptate. Personal chiar ma confrunt cu o asemenea problema legata de plata salariului (chiar pentru un post de redactor). Am marea rugaminte sa ma ajutati cu un link catre spete de acest gen pentru ca eu pana acum nu am gasit practica judiciara pe aceasta tema. Va multumesc mult.
a_k a scris:

@ioanaraluka
Salariul minim e dictat de post. Dacă aveţi un post pentru care COR spune că sunt necesare studii superioare, atunci trebuie să primiţi şi salariul cuvenit pentru studii superioare, indiferent dacă în fapt nu aveţi aceste studii.

---------

[privitor la COR/nivelul de studii, din comoditate, citez dintr-un post anterior legat de o problemă similară]

- COR spune că ocupaţii precum:
245123 ziarist
245126 comentator radio TV
245111 poet
245116 scriitor
245113 redactor
245114 reporter
245104 corespondent special (tara si strainatate)
245105 corespondent radio
245106 corespondent presa
245127 desenator artistic
244706 purtator de cuvant
244701 specialist in relatii publice
245101 caricaturist
245205 pictor
241604 consilier vanzari asigurari
etc. etc.

sunt de nivelul 4 de instruire (studii superioare)... dar, e lesne de observat că nu toţi reporterii, de pildă, au studii superioare (ca să nu mai vorbesc de purtători de cuvânt, comentatori radio/TV, pictori, poeţi, scriitori etc.); nimeni nu e sancţionat pentru că încadrează ziarişti sau reporteri fără ca ei să aibă studii superioare.

În această interpretare (pe care o şi susţin), COR indică orientativ nivelul de studii, angajatorul având posibilitatea de a-l ignora (în cazul profesiilor care nu au reglementare specială; cele reglementate special fiind: arhitect, contabil, consilier juridic etc.).

Dacă e aşa, atunci se poate considera că angajatorul a renunţat la cerinţa studiilor superioare în momentul încadrării, fiind în continuare obligat să acorde salariul la nivelul reglementat (2 x salariul minim...).



Buna seara, gasesc foarte interesanta opinia dvs. si cred ca aveti dreptate. Personal chiar ma confrunt cu o asemenea problema legata de plata salariului (chiar pentru un post de redactor). Am marea rugaminte sa ma ajutati cu un link catre spete de acest gen pentru ca eu pana acum nu am gasit practica judiciara pe aceasta tema. Va multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Salariul minim brut pentru studii superioare de scurta durata mariuspokemon mariuspokemon Buna ziua. As dori sa aflu care este salariul minim brut pentru studii superioare de scurta durata. Am terminat in vara anului trecut Facultatea de Jurnalism, ... (vezi toată discuția)
Care este salariul minim pe economie? 500 sau 540sau 570 sau media data de ins.nat.de statistica? cristibelean cristibelean Probleme care incep sa ne framante in urma discutiei cu organe de control de la ITM: salariul minim trebie sa fie cel stabilit de contractele de munca la nivel ... (vezi toată discuția)
Salariul minim pt.studii superioare SILVIA LUPU SILVIA LUPU buna ziua! stie cineva cat este salariul minim pentru cei cu studii superioare? net...brut...?multumesc anticipat pentru raspuns! (vezi toată discuția)