avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu minim studii superioare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu minim studii superioare

stiu ca salariul minim brut este de 540 lei, dar care este salariul minim pentru cei cu studii superioare?
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 15:08, 27 Iulie 2009
Dacă aţi fi formulat întrebarea altfel, probabil aţi fi primit un răspuns mai util de la bun început.
Aşa cum menţionam în mesajul anterior, în România (cel puţin teoretic), practica instanţelor nu este izvor de drept. cu alte cuvinte, chiar dacă cineva ar găsi ceea ce căutaţi (o hotărâre într-o speţă similară), nu există nicio garanţie că aceeaşi soluţie va fi dată şi în speţa dvs.
Dacă descriaţi situaţia în care vă aflaţi, fără a face nicio presupunere asupra felului în care funcţionează mecanismul judiciar românesc, răspunsul ar fi fost mai potrivit cazului.

Sigur că puteţi formula o cerere către instanţă pentru ca angajatorul să fie obligat la plata acelor sume. Argumentul pe care îl puteţi folosi este:

(1) legea obligă angajatorul să utilizeze C.O.R. pentru indicarea postului ocupat de salariat;
Referinţe
- articolul 17 (2) d) din Codul muncii - www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
- articolele 13-15 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj (...) - www.avocatnet.ro/content/art...

(2) C.O.R. (Clasificarea Ocupaţiilor din România) este cuprinsă în Ordinul ministrului de stat, ministrul muncii si protecţiei sociale, şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Statistică nr. 138/1949/1995 (actul a fost modificat ulterior în numeroase ocazii).
Această clasificare cuprinde, într-un text al cărui caracter normativ este discutabil (cel puţin, forma textului nu concordă deloc cu regulile din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative), câteva precizări privind metodologia:
Incadrarea ocupatiilor pe cele 4 niveluri ierarhice s-a facut in functie de criteriile de clasificare, astfel:

1. Nivelul de instruire (scoala absolvita)

Opt din cele 10 grupe majore sunt descrise in raport cu cele 4 niveluri de instruire, conform tabelului urmator:
+-----------------------------------------------------------------+------------+
| | NIVEL |
| GRUPA MAJORA |DE INSTRUIRE|
+-----------------------------------------------------------------+------------+
|1. Legiuitori, inalti functionari si conducatori | - |
+-----------------------------------------------------------------+------------+
|2. Specialisti (cu ocupatii intelectuale si stiintifice) | 4 |
+-----------------------------------------------------------------+------------+
|3. Tehnicieni | 3 |
+-----------------------------------------------------------------+------------+
|4. Functionari | 2 |
(...)

Putem conchide că ocupaţiile din grupa a doua majoră (cele al căror cod începe cu 2) sunt corelate cu nivelul de instruire 4 (în lipsa altor precizări, fiind cel mai mare, putem presupune că nivelul 4 de instruire corespunde studiilor superioare). Problema de interpretare cea mai mare este dacă acest nivel de instruire este obligatoriu sau este facultativ. Am enunţat problema şi opinia mea în mesajul pe care l-aţi citat iniţial.
Referinţe
- fişa actului: [ link extern ]
- o versiune foarte recentă: www.avocatnet.ro/UserFiles/a...

(3) CCMUNN 2001-2010 prevede coeficientul de ierarhizare 2 pentru "personal încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare".
Referinţă
- articolul 40 (1) d) - [ link extern ]

(4) încadrarea dvs., conform contractului de muncă şi C.O.R., este aceea de redactor - COR 245113.

Din toate aceste ipoteze rezultă că pentru încadrarea dvs. ar trebui ca salariul să fie calculat utilizând coeficientul de ierarhizare 2. Ceea ce vă rămâne de făcut este să aveţi pregătite toate documentele (ex. fluturaşi de salariu, carnet de muncă) pentru a dovedi că salariul primit nu corespunde nivelului care vi s-ar fi cuvenit potrivit legii şi contractului colectiv de muncă. Pe baza acestora puteţi solicita instanţei să-l oblige pe angajator la plata diferenţelor (şi, eventual, şi a dobânzilor aferente).

Un astfel de gest va deteriora inevitabil relaţia cu acest angajator, care se va simţi sfidat şi, cel mai probabil, va căuta mijloace pentru a vă concedia sau pentru a vă determina plecarea.
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2009
klewos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul minim brut pentru studii superioare de scurta durata mariuspokemon mariuspokemon Buna ziua. As dori sa aflu care este salariul minim brut pentru studii superioare de scurta durata. Am terminat in vara anului trecut Facultatea de Jurnalism, ... (vezi toată discuția)
Care este salariul minim pe economie? 500 sau 540sau 570 sau media data de ins.nat.de statistica? cristibelean cristibelean Probleme care incep sa ne framante in urma discutiei cu organe de control de la ITM: salariul minim trebie sa fie cel stabilit de contractele de munca la nivel ... (vezi toată discuția)
Salariul minim pt.studii superioare SILVIA LUPU SILVIA LUPU buna ziua! stie cineva cat este salariul minim pentru cei cu studii superioare? net...brut...?multumesc anticipat pentru raspuns! (vezi toată discuția)