avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu minim studii superioare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu minim studii superioare

stiu ca salariul minim brut este de 540 lei, dar care este salariul minim pentru cei cu studii superioare?
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 15:08, 27 Iulie 2009
Mulţumesc pentru apreciere.
Puteţi încerca să găsiţi astfel de cazuri pe portalul Jurindex [ link extern ]
(selectaţi Materie juridică: Litigii de muncă)
Multumesc, stiam de acest site, dar se pare ca abunda de decizii din litigiile privind drepturile magistratilor. Am tot cautat ceva legat de acest subiect dar pana acum nu am gasit. Credeti ca instantele au practica in sensul admiterii unei astfel de cereri formulata de un angajat care nu a primit salariul corespunzator functiei detinute (rap. la nivelul de studii cerut de acel post). Multumesc mult inca o data.
Nu am experienţa necesară pentru a vă răspunde nediletant la întrebarea privind practica instanţelor (domeniul juridic nu este ocupaţia mea actuală). Aş observa că e totuşi ironic faptul că în facultate suntem îndoctrinaţi cu ideea că "sistemul" românesc, unul "continental", nu consideră jurisprudenţa, practica instanţelor, un izvor de drept, în vreme ce destui practicieni ai dreptului sunt foarte interesaţi mai degrabă de soluţiile date de instanţe decât de textul legal şi de interpretarea acestuia.

Ca să scurtez un răspuns care ar putea fi mai întins, impresia (prejudecata) mea privind acest subiect este că redactarea de slabă calitate a C.O.R., într-o formă neobişnuită pentru un text juridic, cu foarte puţine indicii asupra caracterului imperativ al cerinţelor privind studiile, nu poate duce decât la interpretări divergente. Pe un fond de grabă, neglijenţă şi indiferenţă, aceste interpretări produc soluţii incerte (deşi, teoretic, România este ghidată de lege, [ce ar trebui să fie] clară pentru orice cetăţean care ştie să citească, nu de arbitrariul unei interpretări pur subiective).

Probabil, colegii de forum vă pot da răspunsuri mult mai concrete decât acesta.
COR nu este nici macar un act normativ. Este un indrumar, are caractrer orientativ.
Singura obligatie pe care o "emana" (dar nu direct ci prin alte acte normative) este aceea de a utiliza denumirile ocupatiilor si codul numeric in acte oficiale.
In final, sa inteleg ca nu pot sa-i solicit angajatorului (in instanta) sa imi achite diferenta dintre salariul efectiv si cel minim datorat pentru studii superioare ? Postul de redactor conform COR necesita studii superioare. Ce-i drept, studiile de specialitate le-am finalizat dupa incheierea contractului de munca...dar chiar si asa nu vad de ce n-ar accepta instanta sa-l oblige pe angajator la plata, tinand seama de COR, de CCMUN si celelalte acte care reglementeaza relatiile de munca.
Discutia pornise si de la faptul ca in CCMUN actual (iar in cazul meu si in CCM ramura mass-media) se prevede un coeficient de erarhizare de "2" pentru personalul incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii
superioare. Astfel ca, revenind, este obligat sau nu angajatorul sa achite salariul raportat la aceasta dispozitie legala indiferent de nivelul studiilor salariatului ???? Cunoaste cineva spete de acest gen rezolvate favorabil pentru angajat ????
Multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Salariul minim brut pentru studii superioare de scurta durata mariuspokemon mariuspokemon Buna ziua. As dori sa aflu care este salariul minim brut pentru studii superioare de scurta durata. Am terminat in vara anului trecut Facultatea de Jurnalism, ... (vezi toată discuția)
Care este salariul minim pe economie? 500 sau 540sau 570 sau media data de ins.nat.de statistica? cristibelean cristibelean Probleme care incep sa ne framante in urma discutiei cu organe de control de la ITM: salariul minim trebie sa fie cel stabilit de contractele de munca la nivel ... (vezi toată discuția)
Salariul minim pt.studii superioare SILVIA LUPU SILVIA LUPU buna ziua! stie cineva cat este salariul minim pentru cei cu studii superioare? net...brut...?multumesc anticipat pentru raspuns! (vezi toată discuția)