avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... procedura/cerere de eliminare amprente si fotografii ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

procedura/cerere de eliminare amprente si fotografii prelevate de catre politie pentru un "suspect"

Buna ziua,

va rog sa-mi spuneti cum am putea proceda si formula o cerere pentru eliminarea amprentelor si fotografiilor tip 'infractor' prelevate de politie pentru o persoana care a fost acuzata fals si pentru care politia ne incredinteaza ca procurorul va decide neinceperea urmaririi penale. Trebuie sa asteptam mai intai decizia de neincepere a urmaririi penale? Exista posibilitatea acestei eliminari si baza carui articol de act normativ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:37, 10 Septembrie 2011
Poate ne spune cel care a facut studiul amanuntit daca in Marea Britanie s-au luat masuri dupa pronuntarea acestei hotarari de catre CEDO.
Procesul viza direct reclamanti din Regatul Unit si Irlanda.

In Romania au de dat atatea acte normative incat nu au timp sa reglementeze si asa ceva...mai ales ca nici nu a deschis nimeni un astfel de proces...
Intr-adevar existenta une hotarari a CEDO in domeniul discutat , nu poate fi pusa la indoiala (desi ea se refera la minori)
Este evident ca nu exista o problema asemanatoare in ceea ce priveste persoanele majore si deci , aceasta , pe cale de consecinta , indrituieste luarea masurilor despre care s-a discutat in acest topic.
Personal consider ca in toate cazurile ( minori , majori ) , probleme de legislatie invocate trebuie armonizate in legislatia nationala cu cele din legislatia europeana.
In aceasta situatie , este evident ca legislatia europeana , fiind vorba despre persoane majore , nu este impiedicata luarea masurilor care au fost luate, cele de prezervare in baza de date a amprentelor recoltate.
De altfel fragmentul, fara nume si fara referire la hotararea invocata , care probabil face parte dintr-o hotarare a CEDO , astfel cum a fost citat de dl.avocat , nu face nicio referire cu privire la practicile de retinere intr-o baza de date a urmelor papilare ale persoanelor majore.
Daca dl.avocat , ne aduce lamuriri cu privire la cazuri in care s-a pronuntat CEDO cu privire la majori , se poate bineinteles discuta pe acest aspect .
Fiind vorba despre un fragment , probabil dintr-o hotarare CEDO , in care trebuie sa recunoastem ca exista principii de drept care pot face obiectul unor discutii , desi ele se refera la minori, cred eu ca in afara de discutii principiale , acest fragment nu poate decat saii creeze dubii unui om simplu sau sa il lase , pur si simplu in ceata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Septembrie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Este vorba de cauza S. şi MARPER împotriva Regatului Unit (Hotărârea CEDO din 4 decembrie 2008).

Discutiile din acest topic au avut la baza aceasta hotarare CEDO.Nu am facut referire la alta hotarare CEDO.

Hotararea CEDO nu s-ar aplica doar daca s-ar afla minori in aceasta situatie.Prin analogie se poate aplica si majorilor desi in jurisprudenta CEDO se poate spune ca era vorba de minori.
Nu este neaparata nevoie ca CEDO sa pronunte o noua hotarare similara si in cazul in care ar fi vorba de majori.
Ratinea de baza are drept fundament juridic garantarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei achitate sau in favoarea careia a incetat procesul penal.Aspectul care ar trebui realizat in toate legislatiile nationale ar fi acela de a se adopta un act normativ care sa reglementeze aceasta situatie in ceea ce priveste durata de timp in care sa se procedeze la stergerea datelor indicate in aceasta hotarare CEDO.Toate statele membre semnatare ale CEDO au aceasta obligatie juridica.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Septembrie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Am pus o intrebare ueni cunostinte, avocat in Londra, in legatura cu vreo lege adoptata dupa aceasta speta.
Astazi mi-a raspuns si m-a instiintat ca nu este singura hotarare CEDO in care se pune aceasta problema legata de Regatul Unit, exista si cauze cu majori, nu doar cu minori si deznodamantul a fost acelasi. Despagubiri nu s-au acordat in nici unul din spetele cunoscute de dansul, dar ca totusi se vad inbunatatiri, deoarece, acum, politia britanica nu poate retine astfel de date mai mult de 3 ani.
Deci se pare ca aceste hotarari i-au scuturat pe britanici, sunt curios cum va fi la noi dupa o plangere in acest sens, daca ar fi cineva interesat sa se planga.
Hotararile CEDO trebuie respectate.
Un termen de 3 ani e cam lung,dar statul are dreptul de a-si reglementa problemele juridice...
Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort intre un cetatean roman si unul olandez mariastan mariastan Buna ziua, Sunt din Romania si sunt casatorita de aproape 3 ani cu un cetatean olandez. Din pacate, relatia noastra nu mai merge de ceva timp si am hotarat ... (vezi toată discuția)
Urgentarea judecarii de cedo numai datorita reputatiei petentului? sam bam sam bam Am gasit un articol pe net care vi-l supun atentiei: Curtea europeană a drepturilor omului a informat azi, 20.12.2011, prin comunicat de presă, că a ... (vezi toată discuția)
Auto din jersey(uk) help:) marris marris Buna seara, as vrea sa stiu si eu daca exista taxa vamala pt o masina adusa din Jersey(Regatul unit al Marii Britanii) ? Am cumparat masina zilele trecute dar ... (vezi toată discuția)