am fost casatoriti un an in urma casatoriei rezultand un copil. Ne-amdespartit in fapt cand copilul a implinit 2 luni,adica in 2009,el parasind de buna voie domiciliul conjugal.In timpul casniciei a exercitat un comportament violent fata de mine cat si fata de copil.Intrebarea mea este in ce masura pot obtine custodia totala a copilului urmand sa inaintez actiunea de divort?
D-na avocat,
Chiar daca nu se face vorbire de custodie comuna fizica, termenul de autoritate parinteasca comuna, cu implicatiile de rigoare(semnaturi, notari, aprobare pentru a iesi din tara, aprobare pentru gradi, scoala, dansuri, sau fotbal) este in masura sa bulverseze viata multor parinti, mai ales mame, care sunt sicanate -scuzati-ma ca-mi exprim sincer propria convingere - de legile actuale si viitoare.
Este grav ca judecatorii (am citit aseara Metodologia de aplicare a relatiilor cu minorul-program de vizita) aplica un protocol STAS de vizita -al doilea si al patrulea weekend, etc.-fara a tine cont de unicitatea fiecarui caz in parte.
se pare ca nu ati trecut printr-un divort; din punctul meu de vedere, personal, nu ajungi la un divort daca reusesti sa te intelegi cu celalalt in 90 la suta din cazurile pe care le-ati enumerat; locuiesc in strainatate, iar aici aceasta lege e implementata de multa vreme, insa va pot spune ca doar copiii ai caror parinti se inteleg (implicit s-au inteles si inainte de divort, un singur caz intalnit in acest sens) pot trece cu bine peste acest tip de negociere; in rest, este o lupta de ani de zile intre parinti care ii afecteaza in primul rand pe copii; nu-i corect, nu poti sa decizi soarta unui copil dupa parerea cuiva care nu stie ce inseamna acest lucru (ma refer la diplomati).
Pare corect ce spuneti, cred ca se merge pe aceeasi idee si la noi. Eu sunt curios de un alt aspect. Daca legea schimba ceva. Realitatea nu o va schimba. Legea nu-i va putea obliga pe parinti sa se inteleaga. Cred ca nu se va putea impune custodia comuna chiar daca toti ne dam seama ca pentru copil asta ar fi starea de normalitate, indiferent daca exista o lege.
Efectul cred ca o sa fie marirea numarului proceselor. Cei putini care sperau (cu gandul: "asa e mai bine pentru copil", "poate merge", "de ce sa nu incercam", "mai avem o sansa chiar pentru noi") sa functioneze autoritatea parinteasca comuna primita prin lege la divort, vor constata ca ea nu functioneaza si vor intenta un al doilea proces prin care sa "imparta" si acest lucru. Pentru celelalte cazuri, totul va fi ca inainte. Adica cei mai multi o vor disupta cu ocazia divortului ca stiu sigur ca nu se vor impaca si extrem de putini o vor accepta. Sunt sigur ca daca fostii soti se inteleg foarte bine si dupa divort ei pot sa-si exercite influenta asupra copilului impreuna chiar daca prin lege s-ar acorda custodie unica.
In necunostinta mea, tot sper sa ramana posibilitatea ca cei care doresc sa NU accepte autoritatea parinteasca comuna impusa prin lege, sa o poata disputa in acelasi proces de divort.
Cred ca e metoda noastra de a rezolva lucrurile, incercand sa controlam efectul sperand sa se modifice singure, cauzele. Acum se discuta pe ici pe colo de Codul Civil ca e nou, dar peste 1 an, lumea va uita ca el exista.
Oare cata lume stie ca se schimba ceva in Codul Civil, sa schimbe ceva in gandire sau comportament? Afla de el ca e nou cand se ajunge la un proces...
da, dar ca sa vii in instanta cu astfel de acuze trebuie sa ai dovezi; si cum dovedesti ca a venit beat la ora 2 din noapte si ti-a cerut sa ii faca baie copilului? fugi repede si iei camera sa il inregistrezi? din cate stiu eu doar la penal se aceepta probe inregistrate... asa ca e cuvantul tau in potriva cuvantului lui... ramane de vazut daca te crede judecatorul ... intre timp el mai vine beat de cateva ori... si tot asa... ce trai pe copil...