am fost casatoriti un an in urma casatoriei rezultand un copil. Ne-amdespartit in fapt cand copilul a implinit 2 luni,adica in 2009,el parasind de buna voie domiciliul conjugal.In timpul casniciei a exercitat un comportament violent fata de mine cat si fata de copil.Intrebarea mea este in ce masura pot obtine custodia totala a copilului urmand sa inaintez actiunea de divort?
Corect era sa scriu "care se refera la minori" si nu "in care sunt implicati minorii"
Nu le stiu dupa nume si numere, dar iau cate ceva la nimereala. Nu prea aveti ce studia la ele, in toate se precizeaza ca sunt necesare documente de la ambii parinti. Asta nu este rau, poate e OK asa ca oricum parintii casatoriti trec prin asta. Dar exista varianta de custodie unica in care se prezinta dovada incredintarii copilului si acte de la un singur parinte. Daca e sa compar cele doua tipuri de custodii, pare mai putin "birocratica", cea unica. Nu neaparat cea mai corecta.
De exemplu, vedeti ce documente trebuiesc adunate "pentru solicitarea alocaţiei de stat pentru copii ". Apoi: "Acte necesare inscrierii la gradinita in anul scolar 2011-2012 " sau "Acte necesare pentru înscrierea elevilor în clasa I". Am luat doar cateva, dar parca peste tot sunt trase la indigo!
Exista o singura precizare in Legea Educatiei Nationale legata de acordul expres (la retragerea banilor din contul pentru educatie permanenta). E necesar acord scris in cazul vaccinarii HPV, al iesirii din tara a copilului, pentru practicarea unor sporturi (ex.: cursuri parasutism, scufundari, turism montan etc), schimbare nume, contract de munca al unui minor, testare ADN, consiliere sau evaluare psihologica minori, participare la anumite concursuri cu premii si foarte multe altele...
Sunt extrem de multe si incurcate situatiile. Eu n-as vrea sa aprofundez subiectul, as fi curios daca Noul Cod Civil chiar urmareste interesele copilului.
Buna dimineata!
Ca si coradyn, oarecum, sunt in aceeasi situatie: casatorita in 2009, am o fetita de 1 an si 8 luni. Eu sunt din Constanta, sotul din Brasov, ne-am casatorit in Brasov (unde am si nascut), locuim cu socrii, dar in buletin mi-am pastrat vechea adresa de domiciliu. Nu am mutatie, apar ca numar la intretinere.
In cazul unui divort, unde depun actele si am dreptul de a parasi "domiciliul" din Brasov (bineinteles sa plec la cel din buletin) cu copilul? Mentionez ca sotul ar face "scandal" cu luatul copilului desi singura lui preocupare este sa "fie acasa fata, unde ii este bine" si "bunicii (adica socrii) pot avea grija de ea cum si bunica mea a avut grija de mine". Totodata mentionez ca si parintii lui, si bunica lui stiu ca noaptea, cand copilul se mai trezeste plangand, este foarte nervos, urla la ea, arunca cu perna in ea - lucruri pe care sunt sigura ca nu le vor recunoaste intr-un proces de divort, socrii dorind ca de fata sa se ocupe DOAR ei(este fata pe care si-au dorit-o mereu, dar din "nefericire" au avut baiat).
Serviciul il am in Brasov, dar am sanse bune sa il schimb cu unul la Constanta. Mai mentionez ca la Constanta stau la casa, cu mama si bunica, ii pot oferi fetei- spun eu- mult mai mult confort, la Brasov stam in ap 3 camere + 1 catel mereu bolnav.
In privinta custodiei, daca m-as muta la Brasov (chirie sau cumparare de ap.) as avea mai multe sanse sa-mi pastrez copilul? Teama mea este ca in Brasov sotul si familia lui cunosc DIVERSE persoane, avocati etc (mereu se lauda pe seama relatiilor lor) si as putea pierde fata. Sunt SIGURA ca de copil nu se va ocupa DELOC sotul meu, ci mama lui!
Sper ca nu m-am pierdut printre informatii.
Va multumesc anticipat!
Plecati impreuna cu copilul la Constanta (cat mai repede posibil), gasiti-va serviciu si aveti grija de dumneavoastra si copil. Divortul se desfasoara in localitatea unde au avut domiciliu cei doi soti, deci trebuie sa depuneti divortul la Brasov. Pentru mai multe detalii ar fi mai bine sa intrebati un avocat, vedeti cate modificari au loc de la 1 octombrie 2011.