avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia copilului dupã noul Cod Civil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia copilului dupã noul Cod Civil

am fost casatoriti un an in urma casatoriei rezultand un copil. Ne-amdespartit in fapt cand copilul a implinit 2 luni,adica in 2009,el parasind de buna voie domiciliul conjugal.In timpul casniciei a exercitat un comportament violent fata de mine cat si fata de copil.Intrebarea mea este in ce masura pot obtine custodia totala a copilului urmand sa inaintez actiunea de divort?
Cel mai recent răspuns: cafea1 , utilizator 17:19, 27 Septembrie 2011
atunti stati linistita....sansele tatalui sunt minime.
"Custodia comuna are avantajul ca unul dintre parinti nu mai poate taia accesul celuilalt la copil. Copil care are nevoie de ambii parinti, fie ca sunt betivi sau cu tulburari neuro-psihice."


D-na avocat Avlil, cu tot respectul, ma socheaza ceea ce afirmati. Pe ce bazati aceasta afirmatie ? Stiintific vorbind ar trebui sa aveti dovezi, adica statistici cu raspunsul copiilor direct implicati in asemenea situatii tragice si cu fericirea pe care au impartasit-o.

Nu este in interesul celor care incearca sa creasca copii normali, sa va prezentati simpatia personala pentru asemenea anturaje.
Doamna coradyn, aveti nevoie de o locuinta decenta (nu conteaza ca e inchiriata, ca e la rude, ca e proprietate etc., doar sa aveti dreptul sa o folositi si sa fie decenta).
Aveti nevoie de un venit stabil, de asemenea.

Mai departe, va conta mult ca v-ati ocupat de copil si pana acum, dar depinde si de situatia dv. practica de dupa mutare. Cum veti colabora cu sotul la vedera copilului etc.
Pentru ce se va intampla dupa mutare e bine sa aveti martori daca dv. suspectati ca se poate intampla ceva abuziv, nepotrivit, violent...

Doamna Ecaterina, nu inteleg ce vreti sa spuneti; pentru ca sa creasca normali copiii e nevoie de ambii parinti in viata lor. Despre ce anturaje vorbiti?
Nu discut atat de drepturile celor care vor sa creasca copii, normali sau nu, cat de copii si de ce le e lor bine.
Afirmatia o bazez pe comparatia legaturilor copiilor cu ambii parinti in tarile unde e reglementata custodia unica cu cele unde e reglementata custodia comuna. O bazez pe interpretarea legii si pe experienta mea practica: acolo unde parintii au fost fortati sa se inteleaga, lucrurile au devenit bune si foarte bune in timp.
"Doamna Ecaterina, nu inteleg ce vreti sa spuneti; pentru ca sa creasca normali copiii e nevoie de ambii parinti in viata lor. Despre ce anturaje vorbiti? "

Copii cresc normali intr-un mediu armonios, lipsit de tensiuni si acesta, este un adevar incontestabil. Au crescut mii de copii perfect normali, in familii monparentale (majoritatea crescuti de mame) in urma razboaielor. Studiile arata, ca un copil crescut intr-o familie monoparentala, creste la fel ca un copil dintr-o familie normala, daca parintele care il creste are un anumit grad de cultura si dispune de conditii materiale.

Vorbesc despre anturajele oamenilor betivi, oameni, care nu detin controlul asupra propriei persoane si vreti sa ma faceti sa cred, ca sunt apti sa aiba un copil in ingrijire in weekend ? Doar daca doriti ca acel copil sa faca cunostinta timpurie cu sticla :) si cu mersul in zig zag :). Si un asemenea parinte va tine cu siguranta seama de : personalitatea copilului, integritatea si dreptul lui la exprimare....

Cat despre cei cu boli neuro-psihice....exista pericolul real ca acel copil sa nu se mai intoarca intreg sau sa nu se intoarca deloc din weekend. Dumneavoastra ati recupera o persoana ca norvegianul implicat in catastrofa de pe insula si i-ati incredinta copilul, sa mearga cu el in parc ?

"Afirmatia o bazez pe comparatia legaturilor copiilor cu ambii parinti in tarile unde e reglementata custodia unica cu cele unde e reglementata custodia comuna"

Studiile despre care vorbiti sunt atat PRO cat si CONTRA si au la baza diferiti indicatori. Se poate vorbi atat pro cat si contra reglementarii.

Cert este ca NICI O TARA europeana nu da custodie fizica sau legala comuna cuplurilor conflictuale, ci doar doar celor care se inteleg cat de cat. De aici si rezultatele unor studii PRO.

Inainte de toate, statele vestice la care va referiti, au inainte de toate o LEGISLATIE bine pusa la punct, in ceea ce priveste HARTUIREA; VIOLENTA ATAT FIZICA CAT SI VERBALA SAU PSIHICA.

Romania e statul in care fiecare a treia femeie este agresata FIZIC, sau conform unor studii 70% dintre femei. Deci nu putem vorbi de anumite reglementari care functioneaza in alte state.

"O bazez pe interpretarea legii si pe experienta mea practica: acolo unde parintii au fost fortati sa se inteleaga, lucrurile au devenit bune si foarte bune in timp."

In primul rand A FORTA pe cineva sa faca ceea ce nu vrea este o VATAMARE GRAVA a DREPTURILR OMULUI. Apoi va intreb, monitorizati cazurile pe care le "rezolvati", sau cine se ocupa cu aceasta monitrizare ?


Diferenta intre legislatia romaneasca si cea din statele vestice nu este atat de mare in continut, exista mai ales o diferenta in puterea economica a tarii de a dezvolta aplicarea legii.

Abuzul femeii tine, in parte, tot de niste mentalitati invechite peste care, sustin eu, trebuie sa trecem.
Imi pare rau sa va contrazic, dar nu numai cuplurile care se inteleg obtin custodia comuna; ea e regula. Poate veniti cu exemple de legi, ca eu nu cunosc asa ceva.

Eu nu am spus ca as da copilul in weekend unui betiv, asta ati imaginat dv. Am spus ca si acel copil de betiv are dreptul la tata, ceea ce e cu totul altceva. Exista si alte modalitati de interactiune a copilului cu parintele, nu musai lasatul peste weekend. Sigur, in caz extrem de nevoie, ca acest exemplu. Similar cu parintele bolnav.

Persoana de care amintiti nu stim daca e bolnava, insa daca e pare mai mult o boala legata de psihiatrie, mai putin neuro... Dar, cine stie. Oricum, repet, nu ma intereseaza parintele, ci copilul.

Oricum, pare ca aveti deja ceva personal cu mine si am ajuns sa nu discutam numai ideea; sa ma contraziceti daca gresesc. Pana atunci, ma retrag si va doresc numai bine!
A forta respectarea legii nu este nicio incalcare a niciunui drept.

Pentru acest tip de inversunare insa a venit legea aceasta.

Alte discuții în legătură

Custodie copil minor oanamaiu oanamaiu Buna ziua, Eu si sotul meu vom divorta, avem impreuna o fetita(4 ani), se pare ca nu putem ajunge la o intelegere de custodie comuna(cum as fi vrut eu) si ... (vezi toată discuția)
Decăderea din drepturile parintesti doru58 doru58 Fiica mea are un copil in varsta de 5 ani, recunoscut de tata, poarta numele de familie al tatalui.Ambii parinti sunt de acord ca, tatal sa ,,decada,, din ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program vizitare minori adina_antonio adina_antonio Buna ziua ! Am divortat in urma cu 1 an, divort cu doi minori incredintati mie, custodie comuna, cu drept de vizitare al tatalui, cu ridicarea minorilor de la ... (vezi toată discuția)