avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 257 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia copilului dupã noul Cod Civil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia copilului dupã noul Cod Civil

am fost casatoriti un an in urma casatoriei rezultand un copil. Ne-amdespartit in fapt cand copilul a implinit 2 luni,adica in 2009,el parasind de buna voie domiciliul conjugal.In timpul casniciei a exercitat un comportament violent fata de mine cat si fata de copil.Intrebarea mea este in ce masura pot obtine custodia totala a copilului urmand sa inaintez actiunea de divort?
Cel mai recent răspuns: cafea1 , utilizator 17:19, 27 Septembrie 2011
Pe actualul cod.
Atunci abia astept sa vad cum vor "regandi" judecatorii hotararea data pe "vechiul cod".
Daca n-as fi implicata afectiv, m-ar amuza chestia asta cu "jumate de proces pe vechiul cod, cealalta jumate pe noul cod", care insa nu e prea clar pentru nimeni...
Actualul cod inseamna vechiul cod. Se aplica codul din 1864. Noul cod civil se aplica doar cererilor depuse dupa 1 octombrie.
Aveti dreptate..suntem doar pe 21 septembrie:oops:
Sa inteleg ca tot procesul, inclusiv recursul, se va judeca pe actualul cod.
Da.

Art. 3. - Actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite sau produse inainte de intrarea in vigoare a Codului civil nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor.

Art. 5. - (1) Dispoziuiile Codului civil se aplica tuturor actelor si faptelor incheiate sau, dupa caz, produse ori savarsite dupa intrarea sa in vigoare, precum si situauiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare.

(2) Dispoziuiile Codului civil sunt aplicabile si efectelor viitoare ale situauiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia, derivate din starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiauie, adopuie si obligauia legala de intreuinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, si din raporturile de vecinatate, daca aceste situauii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a Codului civil.

Alte discuții în legătură

Custodie copil minor oanamaiu oanamaiu Buna ziua, Eu si sotul meu vom divorta, avem impreuna o fetita(4 ani), se pare ca nu putem ajunge la o intelegere de custodie comuna(cum as fi vrut eu) si ... (vezi toată discuția)
Decăderea din drepturile parintesti doru58 doru58 Fiica mea are un copil in varsta de 5 ani, recunoscut de tata, poarta numele de familie al tatalui.Ambii parinti sunt de acord ca, tatal sa ,,decada,, din ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program vizitare minori adina_antonio adina_antonio Buna ziua ! Am divortat in urma cu 1 an, divort cu doi minori incredintati mie, custodie comuna, cu drept de vizitare al tatalui, cu ridicarea minorilor de la ... (vezi toată discuția)