avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia copilului dupã noul Cod Civil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia copilului dupã noul Cod Civil

am fost casatoriti un an in urma casatoriei rezultand un copil. Ne-amdespartit in fapt cand copilul a implinit 2 luni,adica in 2009,el parasind de buna voie domiciliul conjugal.In timpul casniciei a exercitat un comportament violent fata de mine cat si fata de copil.Intrebarea mea este in ce masura pot obtine custodia totala a copilului urmand sa inaintez actiunea de divort?
Cel mai recent răspuns: cafea1 , utilizator 17:19, 27 Septembrie 2011
As vrea sa stiu si eu daca sunt despartita de tatal copilului cand acesta avea 3 ani si acum are 11, mi-a fost mie incredintat spre crestere si educare, de la 1 octombrie tatal v-a avea custodie asupra minorului?
AVLIL a scris:

Dupa 1 oct aceasta prevedere nu mai exista, ambii parinti exercitand autoritatea parinteasca, adicatelea acolo unde se cere semnaturile parintilor e musai sa le puneti pe amandoua, unde spune copii CI parinti va fi nevoie de cate o copie a CI a fiecarui parinte etc.

Violenta este un motiv puternic de limitare a contactelor intre copil si parintele agresiv.


Stati sa ne clarificam putintel: eu am in acest moment decizie de incredintare spre crestere si educare a minorului, sau un alt parinte va avea custodie unica (termenul de autoritate parinteasca este vag si as dori sa ni-l explicati cand aveti timp, am senzatia ca nici oamenii legii nu s-au lamurit pe deplin pana in acest moment). Presupunem ca eu voi avea aceasta decizie de incredintare data pe cod civil vechi inca 18 ani de acum inainte, fara sa fie inlocuita de alta hotarare judecatoreasca. In cazul acesta putin ma intereseaza de autoritatea parinteasca, nu-i asa? Si nici nu am nevoie de doua semnaturi pe orice hartie ce priveste copilul. Asa cum nu va avea nevoie nici parintele ce are custodie unica, dobandita pe noul cod civil.

Gresesc undeva?

P.S. Cat despre:
"Violenta este un motiv puternic de limitare a contactelor intre copil si parintele agresiv."

Ati putea sa le spuneti aceasta si judecatorilor? Mai ales celor care primesc telefoane de la amici/colegi de facultate si li se aminteste de o veche prietenie/datorie morala? Imi cer scuze, puteti considera aceasta mentiune off-topic, dar face parte din realitatea romaneasca. Noul cod civil n-o va elimina.
Orice hotarare a instantei data inainte de 1 octombrie se mentine. Adica veti avea in continuare custodia unica a copilului. Totusi, daca parintele necustodian solicita in instanta, dupa 1 octombrie custodia comuna el o poate primi. De la 1 octombrie custodia unica este exceptia iar custodia comuna regula.
Problema de logica si dovezi:

Reglementarea actuala (ante 1 octombrie 2011)

Inainte de despartire sau de divort, ambii parinti au mai mult sau mai putin aceleasi drepturi si responsabilitati, cel putin teoretic.
Se cere custodia, tocmai pentru ca nu functioneaza vechiul model si un parinte doreste sa aiba atat responsabilitatile (ca responsabilitatile oricum le avea, crescand copilul zi de zi) cat si puterea de decizie. Se aduc argumente, dovezi etc. Se da custodia.

Vine Noul Cod Civil si parintele necustodian vrea din nou sa ajunga la starea dinaintea cererii custodiei. Acum, in primul rand ma indoiesc ca vreunul dintre parintii care au custodia, doreste sa o "imparta", pentru ca daca voia, atunci nu faceau proces.
Pe de alta parte, ma intreb, ce poate face parintele necustodian, cu ce dovezi in plus sau argumente vine in comparatie cu primul proces.

Sau CERE pentru ca se DA ?
Am uitat sa precizez, ca in cazul prezentat anterior, mi se pare inutila cererea custodiei (bani aruncati pe fereastra).

Si pentru alte cazuri care divorteaza, mi se pare inutila cererea custodiei, din moment ce se va da, custodie comuna. La ce bun o lege noua. Statutul acesta exista si fara nici un proces.

Alte discuții în legătură

Custodie copil minor oanamaiu oanamaiu Buna ziua, Eu si sotul meu vom divorta, avem impreuna o fetita(4 ani), se pare ca nu putem ajunge la o intelegere de custodie comuna(cum as fi vrut eu) si ... (vezi toată discuția)
Decăderea din drepturile parintesti doru58 doru58 Fiica mea are un copil in varsta de 5 ani, recunoscut de tata, poarta numele de familie al tatalui.Ambii parinti sunt de acord ca, tatal sa ,,decada,, din ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program vizitare minori adina_antonio adina_antonio Buna ziua ! Am divortat in urma cu 1 an, divort cu doi minori incredintati mie, custodie comuna, cu drept de vizitare al tatalui, cu ridicarea minorilor de la ... (vezi toată discuția)