avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia copilului dupã noul Cod Civil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia copilului dupã noul Cod Civil

am fost casatoriti un an in urma casatoriei rezultand un copil. Ne-amdespartit in fapt cand copilul a implinit 2 luni,adica in 2009,el parasind de buna voie domiciliul conjugal.In timpul casniciei a exercitat un comportament violent fata de mine cat si fata de copil.Intrebarea mea este in ce masura pot obtine custodia totala a copilului urmand sa inaintez actiunea de divort?
Cel mai recent răspuns: cafea1 , utilizator 17:19, 27 Septembrie 2011
laau a scris:

Se tot vorbeste despre necesitatea acordului ambilor parinti pentru inscrierea la scoala a copilului etc, in cazul custodiei comune. Ati putea va rog sa-mi indicati unde anume in Noul cod civil este specificat acest lucru?


Avand in vedere ca ambii parinti au custodia este logic ca pentru orice act care necesita acordul custodelui trebuie sa fie de acord ambii custodieni.

Nu mi se pare logic deloc ci doar lasat in aer, daca e sa judec in functie de informatiile pe care le detin eu in acest moment. Poate nu sunt suficient de informata.
Revin cu intrebarea: Unde anume in codul civil sunt specificate situatiile in care este nevoie de acordul ambilor parinti (inscriere gradinita, scoala, curs de pilotaj, sarit cu parasuta, escalada etc (si credeti-ma pot continua cu exemplele, ca poate copilul doreste sa practice sporturi extreme :thumbup:), in cazul custodiei comune?
Se ajunge foarte usor la EU, la refacerea vietii MELE, la programul MEU, distanta fata de casa MEA etc. si se pierde din vedere minorul.


Stimata tanara doamna avocat,
Si EU este un om, vorbim de drepturile fundamentale ale omului, carora se subordoneaza "interesul superior al minorului"
Din pacate, daca datorita unor motive bine intemeiate-unde iubire nu e, nimic nu e-
parintii biologici nu mai traiesc impreuna, nu mai putem vorbi de NOI,viata NOASTRA,programul NOSTRU, casa NOASTRA, ci de toate la persoana I si persoane a II-a singular.

In cazul de mai sus, chiar ca se tine cont numai si numai de minor, fiindca deplasarea zilnica la o gradinita, la o scoala indepartata de domiciliul parintelui custodian nu serveste interesul superior al copilului; nici vederea mamei pe post de sac de box nu cred ca este exemplul perfect pentru copilas:worthy: :fight:
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2011
ContSters218056, utilizator
laau a scris:
Unde anume in codul civil sunt specificate situatiile in care este nevoie de acordul ambilor parinti (inscriere gradinita, scoala, curs de pilotaj, sarit cu parasuta, escalada etc (si credeti-ma pot continua cu exemplele, ca poate copilul doreste sa practice sporturi extreme :thumbup:), in cazul custodiei comune?


Nu sunt in Codul Civil. Sunt imprastiate prin toate legile, regulamentele sau normele in care sunt implicati minorii. Uneori este specificat in clar ("cu acordul expres, după caz, al părinţilor, tutorelui sau reprezentantului legal"), alteori sunt prevederi care solicita adeverinte de venit ale parintilor, copii ale cartii de identitate ale parintilor sau similare. Adica exact ca si in cazul in care parintii nu ar fi despartiti. Unele se cer de pe o zi pe alta, de pe o saptamana pe alta, Cazurile exceptionale (poate un parinte plecat sau indisponibil in timp scurt) nu sunt reglementate si raman la latitudinea celui care cere actele. Pentru parintii casatoriti o adeverinta se mai elibereza si celuilalt, dar in cazul celor divortati, parintele care ar solicita asa ceva nu ar avea nici o sansa sa obtina.

Cam asta ziceam mai devreme, ca desi noul Cod Civil este plin de idei nobile, exista multe reglementari care daca nu sunt armonizate rapid cu acesta, vor avea pana la urma efecte neplacute asupra copilului. Raman dosare incomplete, finalizate tarziu sau se stimuleaza in infractionalitatea (generic vorbind: falsuri in acte)...

Posibil ca partea cu legile se rezolva in timp. Pentru restul, am mari indoieli.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2011
OvidiuT25, utilizator
Tare sunt curioasa sa vad prima hotarare data intr-un proces de divort, sau de stabilire program vizita si alte "obligatii", dupa noul Cod Civil.
Eu am terminat fondul dupa vechiul cod, acum sunt in apel....dupa care cod vor stabili judecatorii "noua hotarare"?!

Alte discuții în legătură

Custodie copil minor oanamaiu oanamaiu Buna ziua, Eu si sotul meu vom divorta, avem impreuna o fetita(4 ani), se pare ca nu putem ajunge la o intelegere de custodie comuna(cum as fi vrut eu) si ... (vezi toată discuția)
Decăderea din drepturile parintesti doru58 doru58 Fiica mea are un copil in varsta de 5 ani, recunoscut de tata, poarta numele de familie al tatalui.Ambii parinti sunt de acord ca, tatal sa ,,decada,, din ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program vizitare minori adina_antonio adina_antonio Buna ziua ! Am divortat in urma cu 1 an, divort cu doi minori incredintati mie, custodie comuna, cu drept de vizitare al tatalui, cu ridicarea minorilor de la ... (vezi toată discuția)