avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia copilului dupã noul Cod Civil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia copilului dupã noul Cod Civil

am fost casatoriti un an in urma casatoriei rezultand un copil. Ne-amdespartit in fapt cand copilul a implinit 2 luni,adica in 2009,el parasind de buna voie domiciliul conjugal.In timpul casniciei a exercitat un comportament violent fata de mine cat si fata de copil.Intrebarea mea este in ce masura pot obtine custodia totala a copilului urmand sa inaintez actiunea de divort?
Cel mai recent răspuns: cafea1 , utilizator 17:19, 27 Septembrie 2011
AVLIL a scris:

... legea nu poate sa PARA nestresanta, caci custodia comuna este, in sine, mai stresanta decat incredintarea copilului unuia dintre parinti.
Uram autoritatea, sa ne spuna cineva ce sa facem si, mai ales, sa ne simtim legati de orarul, programul altui om. Omulet.

Cam asa presimt si eu, situatia va fi mai complicata pentru toata lumea in cazul custodiei comune. De fapt va fi cea mai complicata varianta dintre toate care exista. DIn ce am inteles, ea se va aplica doar daca intre cele doua persoane divortate exista "intelegere", altfel se poate ajunge la custodia unica.

Sa admitem ca cele doua persoane se suporta si de dragul copilului vor colabora la cresterea acestuia si dupa divort. Asa ar fi normal sa fie.
Ce varianta ar accepta? Una mai stresanta si plina de complicatii sau una mai simpla? Presupun ca multi vor opta spre cea simpla, care din start e cea cu custodie unica. Nu stiu detalii, dar cred ca prin custodie acordata unui singur parinte nu exista automat si restrictii impuse celuilalt parinte, daca ele nu sunt cerute de unul dintre ei. Aici poate gresesc Probabil ca sunt alte aspecte care mie imi scapa, legate de custodie.

Teoretic vorbind, eu daca as fi in divort cu nevasta, ne-am intelege, am dori sa facem tot posibilul sa contribuim impreuna la cresterea copilulu dar am avea divortul dupa noul Cod Civil, am face tot posibilul sa NU ajungem la custodia comuna ca este mult mai complicat decat cu cea unica, in conditiile de acum. Daca putem hotara impreuna asupra copilului si fara custodie comuna (doar prin buna intelegere ca nu ne impiedica nimeni sa nu o facem) nu vad de ce as accepta-o pe cea comuna, din moment ce exista mai mult neplaceri.

Eu nu urasc deloc autoritatea, legea sau regulile, Urasc ca ele sa poata fie interpretate aleatoriu, neunitar, subiectiv. Urasc expresile (de pe la circulatie luate, ca e mai simplu): la lasarea intunericului, vizibilitate redusa, dispozitiv de frânare eficace, când plouă torenţial, cand ninge abundent, cand este ceaţă densă, conditii care reduc vizibilitatea si altele similare. Inteleg sensul si rostul lor, poate sunt greu de inlocuit cu altceva mai precis, dar exista pedepse care se aplica in functie de astfel de criterii subiective si incomensurabile. Asta nu-mi place.
Si mai era una faina cu numerele de inmatriculare murdare... Pai curate sunt doar cele de pe masinile care sunt acum la spalatorie.

Legat de Codul Civil, am citit tot pe forum, in alta sectiune cred, ca exista o multime de neclaritati. Sunt discutii intre specialisti, dar cu mici exceptii unul intreaba ca nu pricepe si altul raspunde cu ce banuieste ca ar fi corect. Statistic vorbind maxim 50% dintre ei il inteleg. Este exclus ca el sa fie un cod civil pe intelesul celor carora le este adresat. Si cu toate astea, ca cetatean am obligatia sa cunosc legea. Oare o fi posibil? Cred ca da. Sunt obligat sa o cunosc nu sa o si inteleg...
Un aspect esential poate nu l-am clarificat in mesajele anterioare: nu se poate opta pentru custodia unica, aceasta este o exceptie, un lucru extraordinar, asa cum pana acum o exceptie, un lucru iesit din comun era ca unui parinte sa i se interzica legaturile cu copilul lui.

Custodia comuna este exact atat de dificila cat este de dificil pentru cele doua persoane sa se inteleaga. Asadar, daca va intelegeti referitor la copil, atunci custodia comuna nu e o corvoada, ci o usurare, nu e mai greu de aplicat, ci mai usor.
Custodia comuna e dificil de aplicat pentru ca cei doi parinti trebuie sa treaca peste relatia lor esuata si sa ia decizii impreuna, spre binele copilului, asta e marele greu; or, in situatia aratata de dv., asta s-ar intampla.
Cei doi trebuie sa isi organizeze vacantele in vacanta copilului, in functie de vacantele celuilalt parinte, sa stabileasca impreuna la ce scoala merge si cat isi permit sa plateasca, ce meditatii, ce activitati extracuriculare, sa vina amandoi in prima zi de scoala a copilului, sa decida profilul urmat la scoala de copil etc.
Asta e greu, or in cazul prezentat de dv. asta deja se intampla. Si atunci?

INsa, repet, nu e o alegere a partilor, e regula instituita de lege: asa se va face.

Cat despre noul Cod civil, alta discutie, alta distractie, sunt neclaritati insa, sincer, nu in domeniul custodiei, deci nu are legatura cu subiectul; dar da, aveti dreptate. Insa nu e vorba ca nu inteleg specialistii, ci ca specialistii inteleg ca e neclar si incearca marea cu degetul... ca altceva nu au ce sa faca.
Nu putem compara TATII din alte tari in care se aplica aceasta lege a custodiei comune cu Tatii din Romania.E o mare diferenta.
De ce nu am putea compara parintii din alte tari cu cei din Romania? Cu ce se difera ei de cei din tarile unde se aplica custodia comuna?
Parintii din alte state difera ca mentalitate de noi, corect si firesc.
In primul rand, ei au aceasta legislatie de mai mult timp, ea s-a asezat, a fost inteleasa si ei au invatat sa traiasca cu ea. Aceasta modificare legislativa va duce, in timp, la acelasi lucru si la noi.
Mentalitatea e diferita, cultura la fel.
Cred ca e timpul sa inlocuim ideea ca drepturile copilului nostru ne apartin cu ceva mai modern si mai bun pentru copil. Caci azi, parintii au aceasta convingere pe undeva, convingere care abia ce a inlocuit fostul "eu te-am facut, eu te omor!". Si ar fi timpul sa ne maturizam mai repede, ca tot se mai plang unii ca la noi nu e ca afara. Ei bine, ne apropiem pas cu pas.

Alte discuții în legătură

Custodie copil minor oanamaiu oanamaiu Buna ziua, Eu si sotul meu vom divorta, avem impreuna o fetita(4 ani), se pare ca nu putem ajunge la o intelegere de custodie comuna(cum as fi vrut eu) si ... (vezi toată discuția)
Decăderea din drepturile parintesti doru58 doru58 Fiica mea are un copil in varsta de 5 ani, recunoscut de tata, poarta numele de familie al tatalui.Ambii parinti sunt de acord ca, tatal sa ,,decada,, din ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program vizitare minori adina_antonio adina_antonio Buna ziua ! Am divortat in urma cu 1 an, divort cu doi minori incredintati mie, custodie comuna, cu drept de vizitare al tatalui, cu ridicarea minorilor de la ... (vezi toată discuția)