avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia copilului dupã noul Cod Civil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia copilului dupã noul Cod Civil

am fost casatoriti un an in urma casatoriei rezultand un copil. Ne-amdespartit in fapt cand copilul a implinit 2 luni,adica in 2009,el parasind de buna voie domiciliul conjugal.In timpul casniciei a exercitat un comportament violent fata de mine cat si fata de copil.Intrebarea mea este in ce masura pot obtine custodia totala a copilului urmand sa inaintez actiunea de divort?
Cel mai recent răspuns: cafea1 , utilizator 17:19, 27 Septembrie 2011
Ceva schimbari vor avea loc dar numai in procesele in care tatii sunt ,,tati adevarati".Sub acest aspect este un pas inainte.
Lucrurile insa nu se vor schimba prea mult pentru ca majoritatea tatilor nu prea isi dau silinta sa vina la proces...deoarece nu au mare afectiune fata de copii lor...
Dupa parerea mea, procesele in astfel de cazuri vor deveni mai complexe si cu sanse mai mari la pronuntarea unei hotarari echitabile.
Ramane de vazut si cum va evolua in timp practica judiciara.
AVLIL a scris:
INsa tare ma tem ca aceasta custodie comuna va exploda in fata celor care au dorit-o atat de mult.

Eu am impresia ca nimeni nu a dorit legiferarea custodiei comune, cu exceptia celor interesati din obtinerea unor bani din procesele suplimentare care vor aparea pe aceasta tema.
Cati dintre cei divortati se inteleg bine dupa despartire si doresc sa se ocupe IMPREUNA de cresterea copilului? Foarte putini!. Si nu aveau nevoie de o astfel de lege ca nu-i impiedica nimeni sa o faca. Daca intre cei divortati exista intelegere, in interesul copilului ei puteau lua hotararile impreuna fara a fi obligati de o lege anume, sa aduca hartii legalizate. Ca sa nu mai spun ca sunt destule cazuri cand se cere efectiv prezenta fizica a celor doi parinti, ca trebuiesc semnate acte de ambii parinti.

De acum, dupa un proces de divort terminat, se spera sa fie OK cu custodia comuna dar se constata ca dupa 1 an totul e anormal (pentru orice hotarare legata de copil e obligatoriu acordul scris, legalizat sau semnatura celuilalt, lucru imposibil sau extrem de greu si costisitor de obtinut).In final se deschide aproape sigur un alt proces pentru custodie, care se obtine mai devreme sau mai tarziu. Dar asta inseamna alti bani, si alta distractie. Numarul proceselor si al hartiilor legalizate la notar sa traiasca, parca nu erau destule!

AVLIL a scris:
Custodia comuna are avantajul ca unul dintre parinti nu mai poate taia accesul celuilalt la copil.

E ca si in Constitutie, iti garanteaza dar te ocupi singur de problema, poate ai noroc...Dupa un simplu caz mediatizat, nici cand ai custodia copilului nu poti sa ai acces la el ca celalalt l-a dus la munte, ca e aerul mai curat... Va inchipuiti ca daca e comuna unul din parinti nu poate duce copilul in "excursie" exact unde nu este celalalt cand il cauta?
Nici nu are custodia copilului si il inscrie la scoala ca asa vrea el. E hilar. Daca era custodie comuna credeti ca era alta situatie?

Rau o sa fie cand vor trebui inscrisi la scoala sute de mii de copii cu parinti divortati si custodie comuna, si nu se va putea ca nu exista acordul celuilalt ca e plecat la munca in alta tara. Sau ca celalalt vrea la alta scoala ca e vopsita in alta culoare.

Eu am o intrebare: legile in Romania sunt date de oameni normali? Exista macar o lege care sa poata fi aplicata fara alte normative de aplicare a ei, adica fara o interpretare, "explicare" sau traducere a ei din romana in romana? Exista ceva simplu si clar, care sa fie valabil si corect macar 10 ani? Am auzit de nenumarate ori ca avem legea dar nu au aparut normativele de aplicare. Si dupa ce apar, se schimba legea ca e nefunctionala sau are efect invers decat cel scontat. Astia suntem...

PS. Imi cer scuze, nu doresc sa comentez mesajul din care am citat. M-am legat doar de ceva ridicat la fileu. Am toata admiratia fata de autoarea mesajului din care am citat. Am avut o problema si era una dintre putinele persoane la care as fi apelat pentru ajutor,tocmai datorita comentariilor foarte obiective si corecte, de pe forum. Scuze din nou daca se intelege gresit!
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2011
OvidiuT25, utilizator
Daca aceasta lege a fost aplicata cu succes in multe tari din Europa si in America de Nord nu vad de ce nu ar putea fi aplicata foarte bine si in Romania. Nu uitati ca legea apara interesul superior al copilului nu al parintelui care vrea sa nu aiba si altele pe cap. Legea apara dreptul copilului de acces nemijlocit si nerestrictionat la ambii parinti.
Aceasta lege chiar daca ar fi copiata litera cu litera din ce merge in alte parti, nu functioneaza corect din cauza celorlalte legi de la noi, care nu sunt copiate tot litera cu litera din aceleasi surse. Sunt sceptic ca la noi ar exista o lege care sa apere interesul copilului. Daca nu ajungi cu el in brate, singur, in 30 minute, la un anumit spital din Bucuresti specializat pe pediatrie, iti moare in brate cu zile si nu raspunde nimeni. Se zice ca e de la cablu...
Si care ar fi interesul copilului cand trebuie inscris la scoala, parintii au custodie comuna si unul din ei e in Italia la munca? E OK sa astepte 2 luni pana celalat trimite o hartie cu multe stampile frumoase dar platite? Asta daca o trimite! Presimt ca legea le da dreptul sa hotarasca dar nu si obligatia sa o faca la timp.
Sau cum e cand legea obliga la acordul ambilor parinti pentru o operatie riscanta dar vitala, si unul nu e de gasit? Legea prevede si astfel de situatii de exceptie? Inca nu. Si ar fi cazul. Nu suntem o societate normala, ca in multe alte tari.

Alex_Munteanu a scris:

Legea apara dreptul copilului de acces nemijlocit si nerestrictionat la ambii parinti.

Cred ca incearca fara succes sa apere accesul ambilor parinti (chiar daca ei nu se inteleg) la copil. Daca ei se inteleg nu au nevoie de nici o lege. Legea e inutila, mai mult incurca. E parerea mea. vad problemele din exterior.

Nu am nici un fel de prejudecati, dar stiam de mult timp doar o parte din urmatorul proverb: "Casnicia este ca si cu doi oameni care calaresc acelasi cal; unul trebuie sa stea in spate." Legat de copii, consider ca femeia trebuie sa stea in fata, daca doreste acest lucru. Cred ca ar fi mai util ca unul singur sa ia hotararile, iar celalalt sa lupte sa stea cat mai aproape. Adica sa ia hotararile cu acordul celuilalt sau fara acordul lui.
Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2011
OvidiuT25, utilizator
OvidiuT25 a scris:

Nu suntem o societate normala, ca in multe alte tari.

Alex_Munteanu a scris:

Legea apara dreptul copilului de acces nemijlocit si nerestrictionat la ambii parinti.

Cred ca incearca fara succes sa apere accesul ambilor parinti (chiar daca ei nu se inteleg) la copil. Daca ei se inteleg nu au nevoie de nici o lege. Legea e inutila, mai mult incurca. E parerea mea. vad problemele din exterior.



Ba eu as spune ca suntem o societate destul de normala.
Si ca nu este vorba de accesul nemijlocit al parintilor, cat mai mult de pastrarea obligatiilor la un nivel echitabil, unul fata de celalalt, pe care le au parintii fata de copii. In plus, pentru orice abuz, mai exista si Autoritatea Tutelara, ce apara drepturile minorului.

Cat despre legi ce dureaza mai mult de 10 ani, crede-ma ca avem coduri ce altii inca se minuneaza ca am putut prevedea in ele, anumite stari, in urma cu secole, ceea ce ei adapteaza in prezent si in permanenta.
In fine, nu este cazul sa intram acum in istoria dreptului, si mai mult, suntem oarecum offtopic.

In consecinta, personal, consider binevenite schimbarile din noul cod civil, si vad lucrurile ca o adaptare la normalitatea sociala globala ce ar trebuit sa vina cu mult timp in urma.

Alte discuții în legătură

Custodie copil minor oanamaiu oanamaiu Buna ziua, Eu si sotul meu vom divorta, avem impreuna o fetita(4 ani), se pare ca nu putem ajunge la o intelegere de custodie comuna(cum as fi vrut eu) si ... (vezi toată discuția)
Decăderea din drepturile parintesti doru58 doru58 Fiica mea are un copil in varsta de 5 ani, recunoscut de tata, poarta numele de familie al tatalui.Ambii parinti sunt de acord ca, tatal sa ,,decada,, din ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program vizitare minori adina_antonio adina_antonio Buna ziua ! Am divortat in urma cu 1 an, divort cu doi minori incredintati mie, custodie comuna, cu drept de vizitare al tatalui, cu ridicarea minorilor de la ... (vezi toată discuția)