avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia copilului dupã noul Cod Civil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia copilului dupã noul Cod Civil

am fost casatoriti un an in urma casatoriei rezultand un copil. Ne-amdespartit in fapt cand copilul a implinit 2 luni,adica in 2009,el parasind de buna voie domiciliul conjugal.In timpul casniciei a exercitat un comportament violent fata de mine cat si fata de copil.Intrebarea mea este in ce masura pot obtine custodia totala a copilului urmand sa inaintez actiunea de divort?
Cel mai recent răspuns: cafea1 , utilizator 17:19, 27 Septembrie 2011
Adica dupa noul cod la inscrierea la cresa, gradinita, scoala si asa mai departe voi avea nevoie de hartii din partea tatalui, care a refuzat sa imi dea o hartie prin care sa spuna ca nu e in concediu de crestere copil ca sa pot intra eu?!?
Deci copilul nu va mai putea accesa nici o institutie de crestere si educare daca tatal nu va dori, doar ca sa o sicaneze pe mama?
Si de asemenea, daca voi vrea sa ies din tara cu copilul... inseamna ca acest copil nu va depasi granitele doar pentru ca unul din parinti e ofticat si se razbuna...


In cadrul custodiei comune nu se mai foloseste termenul de program de vizitare, adica ambii parinti au dreptul de a vizita copilul oricand doresc

Asta ce va insemna ca oricand si indiferent de programul copilului sau al mamei, tatal poate sosi pe neasteptat sa-si vada copilul?
Dar daca doreste sa-l ia? Ce inseamna? Copilul se va muta la intervale de zile sau luni de la un parinte la altul? Halal crestere va avea acel copil. Nu imi vine sa cred ca cineva care are macar o umbra de creier poate sa stabileasca un astfel de program unui copil!
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2011
madalinasia, utilizator
Custodia comuna are avantajul ca unul dintre parinti nu mai poate taia accesul celuilalt la copil. Copil care are nevoie de ambii parinti, fie ca sunt betivi sau cu tulburari neuro-psihice.

De ce, in primul caz prezentat, mama a stat in casa cu un tata bolnav pana cand a vrut acesta, imi e greu de inteles. POate ca nu era chiar atat de periculos pe cat a devenit dupa ce s-a mutat, cine stie...

Cat despre ce face un parinte, sicanarile repetate sunt motive intemeiate de modificare a acestei custodii.

INsa tare ma tem ca aceasta custodie comuna va exploda in fata celor care au dorit-o atat de mult. Ca ma intreb, in lipsa unui program de vizitare, cum se vor mai desfasura vizitele nedorite de unii parinti?
Care va fi modalitatea? La ce ore se vor prezenta pentru a lua copilul? :help:
Ca legea ii da dreptul oricand... Si cati vor profita de asta, dandu-si cu legea in cap cand celalalt parinte va introduce actiune in instanta de limitare a orelor, timpului etc.?

Cat despre acordurile necesare, acestea se pot lua in instanta cum prin instanta se putea obtine o despagubire pentru lipsa declaratiei.
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2011
Liliana Gradinaru, Avocat
Cu riscul de a scandaliza unii colegi, personal, nu cred ca va exista vre-o hotarare judecatoresca prin care instanta va dispune cu adevarat custodia comuna,....in primul rand ca, art.397 C.Civ se refera DOAR la exercitarea autoritatii parintesti in comun, nicidecum la custodia comuna, definita corect anterior, ce presupune mult mai mult, si anume: stabilirea unui domiciliu alternativ si la mama si la tata. in cazul nostru, ramane de vazut cum vor face aplicarea art. 397 instantele, mai ales ca art. 400 alin 2 prevede clar ca instanta va stabili locuinta minorului la unul dintre parinti....prin urmare, din nou probleme cu dreptul de vizitare.Cele mai multe probleme apar cand sotii NU se inteleg si considera ca, in prezent, instanta va putea sa dispuna custodia comuna, obligand astfel sotul ( mama, in 99%din cauze) sa-i certifice tatalui aceleasi drepturi asupra copilului.Parerea mea este ca nici o instanta nu va decide insensul domiciliului alternativ daca partile nu se inteleg.Prin urmare, in fapt , situatia nu s-a schimbat prea mult...
Aceasta prevedere a fost preluata din Codul Quebec si ca prevedere legala exista in Codurile Civile ori ale familiei in: Ungaria, Franța, Germania, Suedia, Italia, Israe, Canada și SUA

Exista doua feluri de custodie, custodia comuna fizica sau custodia comuna legala, aceasta din urma va fi aplicata si in Romania.
Imi poate spune cineva daca in noul cod e vre-un articol care sa prevada ca in cazul custodiei comune sa nu se mai plateasca pensia alimentara de catre un parinte celuilalt pentru copil?

Alte discuții în legătură

Custodie copil minor oanamaiu oanamaiu Buna ziua, Eu si sotul meu vom divorta, avem impreuna o fetita(4 ani), se pare ca nu putem ajunge la o intelegere de custodie comuna(cum as fi vrut eu) si ... (vezi toată discuția)
Decăderea din drepturile parintesti doru58 doru58 Fiica mea are un copil in varsta de 5 ani, recunoscut de tata, poarta numele de familie al tatalui.Ambii parinti sunt de acord ca, tatal sa ,,decada,, din ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program vizitare minori adina_antonio adina_antonio Buna ziua ! Am divortat in urma cu 1 an, divort cu doi minori incredintati mie, custodie comuna, cu drept de vizitare al tatalui, cu ridicarea minorilor de la ... (vezi toată discuția)