Cenzorul trebuie sa aiba studii superioare de specialitate, avind in vedere ca raspunde de gestiunea financiar-contabila.
Nu e suficient studii medii, cum precizeaza legea 230; studii medii are si instalatorul, si zugravul, si femeia de serviciu, ori acestia s-ar putea sa nu fie in masura sa-si indeplinesca atributiile din legea 230.
Convocati Adunarea Generala a asociatiei. In baza hotararii Adunarii Generale, presedintele asociatiei va fi obligat sa foloseasca banii pentru reparatiile blocului.
In mod normal daca unul din cei care semneaza pentru legalitatea cheltuielilor ,este corect ,nu se risipesc fondurile asociatiei.Cenzorul are un rol important in asociatie.El verifica legalitatea.Dupa mine ar trebui sa verifice chiar si legalitatea convocarii si reconvocarii AD.GEN. Nu trebuie neaparat sa aiba studii superioare ci doar sa vrea sa faca treaba buna in interesul celor care l-au ales,sa nu faca ce zice presedintele.Eu am cursuri de administrator si cred ca asi putea indeplini functia de cenzor.Presedintele asociatiei trebuie sa foloseasca banii asociatiei conform bugetului votat in AD. GEN.Girarea cu semnatura sa pentru cheltuieli neinscrise in bugetul asociatiei,consider ca este un lucru penal si ar trebui oprit de cenzor.Primariile,conform L230/2007 ar trebui sa aiba bugetul tuturor asociatiilor.Dar atat.Nu verifica.Nu urmaresc.
Buna ziua, va rog stiti cam cate zile are voie un cenzor sa tina actele la verificat ? cum se procedeaza, cand trebuie sa dea administratorul dosarul cenzorului la verificat si daca este obligatoriu ca cenzorul sa verifice listele la administratie sau o poate face si acasa la el in termen de 1-2 zile, va rog mult pt. ca noi am schimbat cenzorul si administratora si presedita o obliga pe vecina noastra cenzor sa mearga la administratie (o anunta seara ca maine sa vina la administratie) sa verifice listele repede ca ea trebuie seara sa le afiseze la Avizier. Este normal asa ceva ca in lege nu e scris nimic, va rog mult daca stiti sa ne spuneti. multumesc din suflet.
Legea nu prevede nimic in acest sens. Problema expusa tine doar de organizarea interna a Asociatiei.
Cenzorul poate refuza aceste "solicitari din scurt" pentru ca semnatura lui e obligatorie si, daca isi face treaba corect, poate face verificarea si linie cu linie pe lista de cheltuieli. :)
Cenzorul nu trebuie sa permita ordine din partea presedintelui sau administratorului si nici nu-i poate fixa cineva din asociatie locul unde face verificarea. Aceasta, daca e un cenzor care se respecta, se face intr-un cadru linistit, acasa, cu tot dosarul la indemana, si in cazul in care are nelamuriri il cheama pe administrator la el....nu administratorul il cheama pe cenzor sa-i spuna ce sa verifice si in cat timp si pana cand.
Cenzorul semneaza pentru ce lasa sa treaca in liste.