avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea 230/2007, asociatii de proprietari, cenzor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea 230/2007, asociatii de proprietari, cenzor

Cenzorul trebuie sa aiba studii superioare de specialitate, avind in vedere ca raspunde de gestiunea financiar-contabila.
Nu e suficient studii medii, cum precizeaza legea 230; studii medii are si instalatorul, si zugravul, si femeia de serviciu, ori acestia s-ar putea sa nu fie in masura sa-si indeplinesca atributiile din legea 230.
Cel mai recent răspuns: laurab82 , utilizator 23:56, 23 Ianuarie 2013
Prin normele in vigoare ,cenzorul nu se afla in raport de subordonare fata de asociatia de proprietari.
Responsabilitatea cenzorului se intinde si vizeaza legalitatea documentelor prin intermediul carora persoana juridica asociatia de proprietari isi desfasoara activitatea.
Cenzorul se pronunta asupra legalitatii documentelor .
Astfel incat comenzile,ordinele ,impuse de terti nu au acoperire legala .
Verificarea legalitatii documentelor nu se poate realiza sub imperiul teroarei sau al comenzilor/ordinelor dispuse de persoane care nu au atributii in exercitarea obligatiilor de serviciu ale cenzorului.
Pe romaneste nu este p... cel care cere ,ci acela care accepta.
Timpul faptic necesar unei verificari a documentelor,este conditionat de N factori reali si umani,de existenta succesiva si cronologica a inregistrarii documentelor si nu poate fi impus de terte persoane .
In conformitate cu normele legale in vigoare care guverneaza activitatea si responsabilitatea cenzorului,acesta are dreptul si calitatea sa dispuna de timpul faptic necesar ,sa impuna si majorarea timpului de verificare a documentelor financiar contabile,la sfarsitul caruia ,conditionat de concluzii poate sa intocmeasca inclusiv Raport prin care sa fie sesizate inclusiv autoritatile de cercetare penala.
In calitate de presedinte comisie de cenzori,imi permit sa precizez ca la majoritatea asociatiilor ,evidenta documentelor financiar -contabile este realizata haotic ,cu incalcarea normelor in vigoare,cu lipsa registrelor si a evidentelor primare.
Unul dintre motivele care concura la acest impediment major este datorat de aspectul ca la multe asociatii contabilitatea este monopolizata de catre persoane care nu au tangenta cu legislatia financiar-contabila,a caror prevederi este continu modificata si completata.
Nu in ultimul rand ,trebuie precizat aspectul esential ca cenzorul ,in urma verificarii efectuate ,isi asuma responsabilitatea prin semnatura si stampila proprie asupra legalitatii documentelor care stau la baza si dovedesc legalitatea activitatii unei entitati juridice.
Responsabilitatea cenzorului in situatia incalcarii prevederilor in vigoare atrage aplicarea de sanctiuni administrative,civile sau penale,dupa caz.
am si eu o intrebare..
o comisie este din 3 persoane..poate un membru al comisiei sa ceara documentele...sau trebuie sa fie toti 3 la un loc sa studieze?
Va multumesc,
@ynocentta

Prin normele in vigoare ,cenzorul nu se afla in raport de subordonare fata de asociatia de proprietari.

ART. 15
Adunarea generală a asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
a) alege şi revocă din funcţie preşedintele, membrii comitetului executiv şi cenzorul sau membrii comisiei de cenzori a asociaţiei de proprietari;

Intrebare: Cine e Asociatia de proprietari?

Timpul faptic necesar unei verificari a documentelor,este conditionat de N factori reali si umani,de existenta succesiva si cronologica a inregistrarii documentelor si nu poate fi impus de terte persoane .

Era vorba doar de lista de cheltuieli, a carei afisare este limitata de factorul TIMP prevazut de lege.

In calitate de presedinte comisie de cenzori...

Aceasta functie este prevazuta in L230? Legea prevede "cenzor sau comisie de cenzori".

Nu in ultimul rand ,trebuie precizat aspectul esential ca cenzorul ,in urma verificarii efectuate ,isi asuma responsabilitatea prin semnatura si stampila proprie asupra legalitatii documentelor care stau la baza si dovedesc legalitatea activitatii unei entitati juridice.

Despre ce stampila proprie a cenzorului vorbiti?:-/
Oricare dintre membri poate cere documentele pentru verificare. Ca poate nu isi gasesc timp decat o data pe an sa se intruneasca, asa ca oricare poate cere, cand doreste aceste documente pentru verificare.
multumesc mult pt. raspunsuri, pana la urma o sa le verifice acolo pt. inceput apoi vom mai vedea ca altfel nu vor, noi stim ca nu vor sa vedem multe tocmai de aceea am ales-o cenzor pe aceasta vecina ca sa faca fotografii la acte si sa le putem face reclamatii. multumesc mult inca o data pt. raspunsuri, o seara minunata va doresc.

Alte discuții în legătură

Conditii cenzor udau_1966 udau_1966 as vrea sa stiu ce conditii trebuie indeplinite ,din punct de vedere legal,sa fii cenzor al unei asociatii de propietari? cu stima ,cristi (vezi toată discuția)
Studiile cenzorului asociatiei de proprietari ales si angajat extern cyan cyan Am cautat pe forum discutii privind studiile cenzorului asociatiei de proprietari si am observat ca parerile sunt impartite avand in vedere ambiguitatea din ... (vezi toată discuția)
Comisia de cenzori si presedinte brgp123 brgp123 Va rog sa-mi spuneti daca o comisie poate fi formata dintr-o singura persoana, cenzorul poate fi si contabil, cenzorul poate fi si administrator, ... (vezi toată discuția)