Cenzorul trebuie sa aiba studii superioare de specialitate, avind in vedere ca raspunde de gestiunea financiar-contabila.
Nu e suficient studii medii, cum precizeaza legea 230; studii medii are si instalatorul, si zugravul, si femeia de serviciu, ori acestia s-ar putea sa nu fie in masura sa-si indeplinesca atributiile din legea 230.
Buna seara,
Sunt cenzorul Asociatiei de locatari/proprietari din anul 1994. Am preluat cenzoratul oarecum fortat de imprejurarea ca de 4 ani nu verifica nimeni actele blocului. Am controlat toate actele din data la care predecesorul meu a decedat, singurele greseli fiind o diferenta de cativa lei (acum bani) rezultata din inregistrarea eronata a unor chitante in Registru de casa si cateva acte de plata, legal efectuate, dar care nu aveau toate semnaturile autorizate pe ele. Ambela aspecte au fost remediate, evident cele din urma numai pe exemplarul nostru.
Tot timpul am fost presat sa controlez mai repede, ca doar se lucreaza corect. Nu am cedat, nu cedez si nu voi ceda nici-o data. Chiar daca asta inseamna sa ma scol cu noaptea in cap. Pana nu verific si ultima fila din dosare, nu semnez nimic. Actele le verific numai la mine acasa, cu ajutorul PC.
Sunt uluit. In toti acesti ani nu am gasit un model de contract de mandat. Modelul dat mai sus este pentru "fapte de comert". In 2003, la INA, ni s-a prezentat un model dintr-o alta lume. Va rog sa observati ca statutul tuturor meseriilor este foarte bine definit, al cenzorului nu. Se zice ceva de cenzor in Legea nr 31/1990 a societatilor comerciale si ceva in Legea 230/2007.
Astfel imi explic de ce fiecare face cum crede si se permite generalizarea "toate administratiile fura". NU SE POATE FURA decat acolo unde sau toti sunt "mana in mana", sau cei alesi nu isi respecta mandatul, lasand administratorului mana libera si stampila asociatiei.
Hai sa stabilim un statut cadru al cenzorului, indiferent la ce fel de unitate isi face meseria, apoi sa extragem ce se potriveste pentru asociatiile de proprietari, urmand ca apoi sa inceteze discutiile ca cele de mai sus. Multumesc.
@ duiliu
Aveti un model de contract de mandat pentru presedinte in Documentatia aferenta asociatiilor de proprietari - primul topic din sectiune.
Puteti cu multa usurinta sa inlocuiti presedintele cu cenzorul...si atributiile unuia cu ale celuilalt, conform Legii 230/2007 si a HG 1588/2007.
Ma gandesc ca este suficient de clar, concis si la obiect respectivul sablon de contract.
@duiliu
E buna propunerea de a posta si un contract de mandat al cenzorului intr-o asociatie de proprietari si poate chiar mai importat ar fi o fisa a postului. In fisa postului se pot introduce toate atributiunile in amanunt.
Pentru ca sunteti cenzor, asa cum spuneti, postati chiar dv aceste documente pe forum. Cand acestea sunt facute de un profesionist, de cineva care are o experienta in domeniu, putem avea si mai mare incredere.
Putem ajuta si noi cu contracte de mandat din asociatia noastra. Eu am un asemenea contract dar ceva mai vechi de 5 ani. De atunci avem un cenzor cu contract de prestari de servicii.
Ar fi interesant de citit o fisa a postului de cenzor. Mereu ma intreb oare am facut bine ceea ce am facut ? Oare nu imi depasesc sarcinile ? Daca e posibil, va rog trimiteti fie cu caracter general, fie ca mesaj personal. Multumesc.