avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea 230/2007, asociatii de proprietari, cenzor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea 230/2007, asociatii de proprietari, cenzor

Cenzorul trebuie sa aiba studii superioare de specialitate, avind in vedere ca raspunde de gestiunea financiar-contabila.
Nu e suficient studii medii, cum precizeaza legea 230; studii medii are si instalatorul, si zugravul, si femeia de serviciu, ori acestia s-ar putea sa nu fie in masura sa-si indeplinesca atributiile din legea 230.
Cel mai recent răspuns: laurab82 , utilizator 23:56, 23 Ianuarie 2013
Cred ca prevederile legale sunt cele mai bune sarcini pentru o Fisa a postului:
L230/2007
ART. 33
(1) Cenzorul sau comisia de cenzori a asociaţiei de proprietari are, în principal, următoarele atribuţii:
a) verifica legalitatea actelor şi documentelor, a hotărârilor, deciziilor, regulilor şi regulamentelor;
b) verifica execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli;
c) verifica gestiunea financiar-contabila;
d) cel puţin o data pe an, întocmeşte şi prezintă adunării generale rapoarte asupra activităţii sale şi asupra gestiunii asociaţiei de proprietari, propunand măsuri.
In completare, HG 1588/2007
ART. 19
(1) Cenzorul sau comisia de cenzori urmăreşte şi asigură respectarea legalităţii în administrarea bunurilor materiale şi a fondurilor financiare ale asociaţiei de proprietari.

Ceea ce am sublinat, din punctul meu de vedere, este "baza" de la care trebuie sa plece o astfel de fisa a postului.
Cenzorul poate avea un contract de mandat in baza Legii 230/2007.

De ce i-ar mai trebui fisa postului, daca in lege scrie care-i sunt atributiile?
Nu pot fi nici mai putine, nici mai multe.

Contractul de mandat se face ca sa arate care sunt partile, cat dureaza acest mandat, care este suma de plata pentru acest mandat etc. Nu vad de ce ar mai trebui scrise inca o data aceste atributii ale cenzorului deja existente in lege la care se poate face referire in contractul de mandat.
Sper ca prin aceste discutii sa ne completam reciproc si sa ne lamurim asupra activitatii cenzorului fara sa ajungem la contraziceri sau suparari.
Eu stiu ca la un contract de munca, de cele mai multe ori este necesar sa se anexeze o fisa a postului.
La fel si la un contract colaborae sau de mandat se poate atasa o fisa a postului.
Atat contractul de munca, cat si contractul de mandat cuprind foarte pe scurt clauzele contractului, partile, functia, salarizarea, etc. Chiar in cuprinsul contractului este un articol unde se scrie ca atributiunile sunt cele prevazute in fisa postului.
Fisa postului trebuie sa cuprinda concret referiri la raspunderile si sarcinile functiei adaptate la asociatia de proprietari XXX care are sau nu contabil, care are sau nu casier, care are o scara intr-un bloc sau 7 scari in 3 blocuri diferite, carea are contracte cu anumiti furnizori, care are sau nu are personal angajat, are sau nu venituri din alte surse, contracte, litigii, procese, etc.
Sunt cazuri cand asociatia are presedinte, administrator, contabil, casier, toti cunoscandu-si foarte bine meseria si "facand totul ca la carte" cum citeam mai sus cand @Duiliu a verificat si a gasit ca totul e perfect.
In aceasta situatie cenzorul lucreaza cu oameni pregatiti, au acelasi limbaj si este usor de colaborat. Sarcinile sunt mai usoare.
Sunt asociatii unde nici un membru al conducerii nu se pricepe la documente, la evidenta contabila, la legislatie. Au fost alesi pentru ca vecinii au apreciat cinstea si corectitudinea lor ca vecini si oameni, dar profesionismul si experienta in administrarea asociatiei lipseste total.
Acest lucru este demonstrat cu prisosinta din multitudinea de intrebari (chiar formulate gresit) postate aici de membri ai comitetelor, de presedinti, cenzori si administratori.
In aceasta situatie cenzorul are mult de munca, de indrumat, de lamurit, de verificat.
Unii cenzori de asociatii nu au incotro si trebuie sa faca si refaca registrul de casa, sa refaca situatiile contabile, sa faca declaratiile la bugete si finante, sa faca statele de plata, etc.
Asa ca fisa postului trebuie personalizata pentru fiecare asociatie si eleborata chiar impreuna cu cenzorul.
Eu pot sa postez aici pe forum o fisa a postului pentru cenzor care poate fi imbunatatita, completata si adaptata de fiecare, asa cum am postat si celelalte regulamente, ce nu sunt "litera de lege", cum gresit au crezut unii, ci doar elaborate conform legii.
Buna ziua,
Sunt membru in Comitetul executiv al unei Asociatii de Proprietari , si doresc sa va expun iurmatoarea situatie:
in urma cu aprox 2 saptamani, a avut loc Adunarea generala a proprietarilor, la care printre altele, s-a hotarat schimbarea cenzorului cu alte 3 persoane. Dupa 2 zile de la Adunare, acestia s-au intalnit neajungand la nicio concluzie referitoare la functia fiecaruia, fostul cenzor neavand cui sa predea.
In urmatoarele zile, unul dintre membrii si-a prezentat demisia din functie (motive personale), cei 2 ramasi nemai-avand nicio intalnire pt a concluziona cele ce trebuiesc sa faca in continuare. Acum 2 zile, s-a descoperit ca una din aceste persoane nu este proprietar si nu are nici studiile minim necesare (studii medii). Persoana ramasa indeplineste conditiile, dar ... ce se poate face mai departe ??? Toata problema vine acum din faptul ca, lista de intretinere trebuia afisata inca din data de 01 ale lunii, iar neverificata si stampilata nu se prezenta la avizier. Fostul cenzor a spus ca poate verifica si luna aceasta, dar cu conditia ca cei 3 sa-si dea demisiile ... A mai ramas 1 B-) .
In comitetul executiv, s-a luat in trecut decizia de a angaja un contabil care sa preia indatoririle comisiei de cenzori, dar pana acum nu s-a pus in aplicare ...
Se poate ca fostul cenzor sa verifice si luna aceasta listele de intretinere, sa se afiseze, iar incepand cu 01 iunie sa preia un contabil toate indatoririle cenzorilor ??
Care este modalitatea legala si corecta pentru a putea iesi din acest impas ???
Mentionez un lucru : alegerea a 2 dintre persoane s-a facut la propunerea fostei presedinte, cu care Asociatia se afla in proces :D
Multumesc anticipat pentru raspunsuri !
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2011
sterod, utilizator
1-Avand in vedere ca membrii comitetului executiv nu au incheiat contract individual de munca,nu poate opera "demisia "acestora din cadrul comitetului executiv al asociatiei de proprietari
2-Conditia impusa de catre cenzor constituie abuz
3-Responsabilitatea de cenzor, legal este prevazuta de prevederi legale speciale anterioare L nr 230/2007.Din punct de vedere al responsabilitatii in fata legii,nu exista criterii de diferentiere intre cenzor la srl,sa,asociatie de proprietari
Exista gresita interpretare la nivelul asociatiilor de proprietari ca dat fiind bagajul redus de activitatea financiara si rulajul scazut financiar ,responsabilitatea cenzorului la asociatia de proprietari este infima fata de alte persoane juridice
La noi in asociatie,intr-o perioada relativ scurta de 5 ani ,ne-am confruntat cu situatia neplacuta in care 3 persoane cu studii contabile,din nestiinta sau din necunoasterea tuturor ingineriilor finaciar contabile,au vizat pentru legalitate lunar documentele si listele de intretinere ,ca in final sa se comunice de catre furnizorii de servicii datorii apreciabile
In urma plangerilor formulata de asociatie la parchet persoanele respective au fost trimise in judecata pentru incalcarea normelor privitoare la obligatiile ce le revin ca urmare a exercitarii calitatii de cenzor,dispunndu-se inclusiv- la unul dintre acestia interzicerea de a exercita profesia de cenzor
4-Avand in vedere ca art 27 din L nr 230/2007 precizeaza
Adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii
a) alege si revoca din functie presedintele ,membrii comitetului executiv si cenzorul sau membrii comisiei de cenzori a asociatiei de proprietari

se impune ca presedintele de asociatie sa dispuna convocarea de adunarea generala avand ca ordine de zi alegerea membrilor comitetului executiv si cenzorul/comisia de cenzori

Alte discuții în legătură

Conditii cenzor udau_1966 udau_1966 as vrea sa stiu ce conditii trebuie indeplinite ,din punct de vedere legal,sa fii cenzor al unei asociatii de propietari? cu stima ,cristi (vezi toată discuția)
Studiile cenzorului asociatiei de proprietari ales si angajat extern cyan cyan Am cautat pe forum discutii privind studiile cenzorului asociatiei de proprietari si am observat ca parerile sunt impartite avand in vedere ambiguitatea din ... (vezi toată discuția)
Comisia de cenzori si presedinte brgp123 brgp123 Va rog sa-mi spuneti daca o comisie poate fi formata dintr-o singura persoana, cenzorul poate fi si contabil, cenzorul poate fi si administrator, ... (vezi toată discuția)