Trebuie vazute facturile. Cele din timpul vietii defunctei sunt datorii comune ale celor doua surori. Cele de dupa moarte PANA la data vanzarii imobilului sunt doar prezumate ca fiind datorii comune, caci contractul incheiat de mama si deci care naste drepturi si obligatii, este continuat de succesori. Deci cand va duceti la conciliere solicitati actele.
De facto, fetita nu a mai locuit acolo. Posesia, ca prerogativa a dreptului de proprietate, a ramas doar in persoana sorei mai mari. Fiind vorba de o situatie de fapt, poate fi dovedita prin orice mijloc de proba, inclusiv cu martori (vecini). Avand posesia, tot ea a folosit (usus) singura bunul. Contractul de furnizare este indisolubil legata de folosinta materiala a bunului respectiv, ceea ce naste prezumtia ca doar cel care a folosit imobilul a folosit si apa de acolo.
Posesia si folosinta sorei mai mari au fost realizate singular de catre aceasta in baza unui acord tacit din partea sorei mai mici. Problema care se poate pune este : apa a fost folosita pentru intretinerea bunului sau pentru uz personal? Apa folosita pentru intretinerea bunului, fiind vorba de bun comun, este in cheltuiala amandoura. Apa folosita pentru uz personal este in cheltuiala sorei mai mari.
Mandatul tacit la care ma refeream este actul juridic in temeiul caruia sora mai mica lasa pe sora mai mare sa se ingrijeasca si in numele sau de imobil. Pe langa acest mandat, a existat si un ACORD tacit ca sora mai mare sa foloseasca singura imobilul. Ambele acte sunt acte de administrare (nu de conservare...am gresit mai sus ). Daca fetita are intre 14 si 18 ani ele au fost incheiate valabil de ea. Daca are mai putin de 14 ani, dumneavoastra in calitate de tutore le-ati realizat in numele ei.
Dar !! toate astea sunt fix raportate la relatia dintre surori. In lipsa unui inscris cu data certa, mandatul tacit nu este opozabil tertilor.
Inteleg ca sora e de negasit.
Solidaritatea pasiva nu exista in cazul coproprietarilor.Legea prevede regula DIVIZIBILITATII datoriei. Atunci cand a vrut sa prevada solidaritatea a facut-o (ex : art. 1003 C.civ.). Deci NU poate fi obligata sora mai mica la plata integrala a datoriei, ci doar a 1/2 din datoriei. La concilierea directa mergeti si platiti JUMATATE. Pentru cealalta jumatate, sa fie sanatosi, sa o caute ei pe sora mai mare. Asta este sfatul meu. In instanta oricum numai la jumatate ar fi obligata sora mai mica pentru simplul motiv ca e coproprietar. Treaba cu mandatul etc se rezolva apoi intre surori. Altfel spus, ca sa va recuperati banii dati (aceasta jumatate) ar trebui sa chemati intr-o actiune in regres (ori chemare in garantie in caz de proces) pe sora mai mare.
@ mirela : nu inteleg la ce "garantie " te referi. In opinia mea, in speta nu e vorba de nicio garantie, ci de plata a unei creante comune.
Nu e vb de garantie, ci de a garanta sau a fi chemata sa plateasca in locul altei peroane! Nu se poate!
In cazul de fata, copilul prin reprezentant legal a acceptat succesiunea sub beneficiu de inventar, deci va raspunde numai cu activul mostenirii, nu cu tot patrimoniul ei! Acceptarea sub beneficiu de inventar de catre minor prin reprezentant, are ca scop tocmai protejarea intereselor minorului.
De unde si pana unde este vorba de mandat tacit intre frati?
Orice cat de dispozitie facut de minor se face cu incuviintarea autoritatii tutelare dupa o justificare prelabila si temeinica.
E vorba de datorii ULTERIOARE deschiderii succesiunii !!! Se aplica regulile coproprietatii !
Mai exista o problema. Daca acest contract este calificat ca fiind comercial, se aplica art. 43 C.com. iar datoria este SOLIDARA. Ceea ce inseamna ca minora, reprezentata prin tutore, ar putea fi obligata la plata intregii sume. Si solidaritatea nu se confunda cu fidejusiunea.
MUltumesc, MIhaela, Mirela:)
Minora, la data decesului defunctei ei mame avea varsta de 10 ani. Acolo a mai locuit doar in jur de o luna -doua , apoi, pana la numirea mea ca tutore a stat la orfelinat.Deci nu cred ca se pune problema mandatului tacit , fiind dat faptul ca minorii pot incheia doar anumite acte, marunte, etc. Nu le enumar acum....ea la acea data nu avea un reprezentant legal inca, si nu avea capacitate de exercitiu restransa , nici acum nu are inca..
Au mai fost si alte cheltuieli pe care le-am suportat impreuna la acea vreme , fara a sti despre aceasta, iar atunci ar fi fost mai simplu de achitat.
Apa a fost cert folosita pentru uz personal si nu in vederea intretinerii imobilului.
Am sa invoc aceste aspecte si am sa apelez la vecinii de pe strada respectiva ,care stiu situatia, in caz ca cei de la firma nu vor dori sa auda cum stau lucrurile, vom ajunge in instana.
Sper sa nu se puna in discutie solidaritatea si macar, daca va fi sa achitam , sa fie doar jumatate,cu esalonarea platii.
Referitor la aspectul calificarii contractului de furnizare apei, ca fiind unul de natura comerciala , e o problema, parca un contract este astfel calificat daca cel putin una dintre partile contractante are calitatea de comerciant, conform definitiei din dr. comercial.Iar firma aceasta cel mai probabil are aceasta calitate.Asa incat, sper sa nu se puna in discutie solidaritatea si mai ales, sa se aiba in vedere faptul ca minora, la acea vreme nu avea reprezentant legal si era lipsita xe cap. de exercitiu.
legally_aid a scris:
Buna dimineata.Am o situatie in privinta careia as vreasa ma lamuresc.Sunt tutorele unei fetite, a carei mamica a decedat in luna martie 2008. Dezbaterea succesorala a avut loc in septembrie 2009. In vederea demersurilor necesare vanzarii imobilului aflat in patrimoniul defunctei , s-au achitat o serie de datorii .Astazi, am primit o invitatie la conciliere de la o firma care distribuie apa , cum ca la fastul imobil al defunctei( care a fost vandut) , exista un debit de vreo 23 de milioane.In sept-octombrie 2009 deci imobilul a fost vandut, am inteles ca pe numele cumparatorilor exista doar 3 facturi, restul , cam 20 de milioane fiind debitul acumulat pana la data vanzarii.Minora al carei tutore sunt nu a mai locuit acolo dupa moartea mamei , adica din martie 2008.In schimb, a locuit sora ei , majora, cea care a si efectuat consumul de apa. NU stiu daca exista facturi restante emise la ,,epoca,, vietii defunctei.
Intrebara mea este, ce obligatii are cea mica, stiu ca ca devreme ce a acceptat mostenirea, fie si sub beneficiu de inventar, trebuie sa suporte si pasivul, in limita activului dobandit..Pasivul succesoral se considera doar acela existent pana la data mortii defunctei, sau si acela nascut dupa data decesului si pana la data dezbaterii succesorale? Multumesc .
Datoria este suportata in limita pasivului succesoral existent la acel moment insa in cazul in care curg penalitati si acestea vor trebui platite de mostenitor chiar daca au devenit scadente dupa momentul decesului autorului sau.