avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Suportarea pasivului succesoral de catre minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Suportarea pasivului succesoral de catre minor

Buna dimineata.Am o situatie in privinta careia as vreasa ma lamuresc.Sunt tutorele unei fetite, a carei mamica a decedat in luna martie 2008. Dezbaterea succesorala a avut loc in septembrie 2009. In vederea demersurilor necesare vanzarii imobilului aflat in patrimoniul defunctei , s-au achitat o serie de datorii .Astazi, am primit o invitatie la conciliere de la o firma care distribuie apa , cum ca la fastul imobil al defunctei( care a fost vandut) , exista un debit de vreo 23 de milioane.In sept-octombrie 2009 deci imobilul a fost vandut, am inteles ca pe numele cumparatorilor exista doar 3 facturi, restul , cam 20 de milioane fiind debitul acumulat pana la data vanzarii.Minora al carei tutore sunt nu a mai locuit acolo dupa moartea mamei , adica din martie 2008.In schimb, a locuit sora ei , majora, cea care a si efectuat consumul de apa. NU stiu daca exista facturi restante emise la ,,epoca,, vietii defunctei.
Intrebara mea este, ce obligatii are cea mica, stiu ca ca devreme ce a acceptat mostenirea, fie si sub beneficiu de inventar, trebuie sa suporte si pasivul, in limita activului dobandit..Pasivul succesoral se considera doar acela existent pana la data mortii defunctei, sau si acela nascut dupa data decesului si pana la data dezbaterii succesorale? Multumesc .
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:02, 17 Septembrie 2011
Multumesc, domnule Laschoschi.Deci pasivul este cel existent pana la deschiderea succesiunii , cu penalitati cu tot.
Facturile ulterioare deschiderii mostenirii , cu ii ii incumba plata lor? Si minorei, chiar daca nu a locuit acolo?
Tot ce face parte din masa succesorala le incumba mostenitorilor.
Nu inteleg ce relevanta ar avea daca minora a locuit sau nu acolo.
Va referiti la faptul ca datoriile se imparteau intre cei care au locuit acolo?
Adica daca au locuit 2 oameni se va imparti in 2?
Doar datoria de pe partea defunctului se va suporta de mostenitori.

Facturile ulterioare nu ii incumba minorei.
Daca cineva a locuit acolo dupa deces trebuie sa plateasca.

Daca nu a locuit nimeni proprietarii platesc chiar daca nu locuieste nimeni acolo.
Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
La facturile emise ulterior deschiderii succesiunii fac referire.Inteleg ca acestea nu mai fac parte din pasivul succesoral.
De la deschiderea s8ccesiunii si si pana la momentul dezbaterii succesiunii , sora minorei, care a locuit in imobilul respectiv , a consumat apa. Ce natura au aceste facturi? Cui incumba plata lor?
Doar persoanei care a locuit in imobil si a consumat apa, sau si minorei, sora persoanei care a consumat apa? Poate fi obligata minora sa suporte in mod egal si plata acestor facturi , cata vreme ea nu a mai locuit acolo dupa decesul mamicii ei, nu a mai consumat apa , in plus, ea nu avea un reprezentant legal la acea vreme si avea doar 10 ani.
In privinta pasivului m-am lamurit, acesta e cel existent pana la deschiderea succesiunii.IAr minora il suporta si ea. Problema este cu facturile de dupa deschiderea succesiunii. Multumesc.
Facturile emise ulterior decesului persoanei trebuie platite de cel care a locuit acolo.
Nu au legatura cu masa succesorala.

Insa, fiind proprietar poate fi actionata in judecata si minora.Dar, in calitate de proprietar si nu in calitate de mostenitor.

Daca nu se inteleg amiabil sora minorei va trebui actionata in instanta intrucat ea este cea care are in realitate obligatia de plata.

In schimb, asociatia de proprietari ii poate chema in judecata pe ambii mostenitori in judecata deoarece acestia sunt proprietarii actuali.
Chestiunea cu neintelegerea dintre mostenitori reprezinta o problema care poate fi transata de instanta pe baza de probe.
IMobilul era o casa , deci nu exista asociatie de proprietari.Iar imobilul s-a vandut in 2009, dupa dezbaterea succesiunii.
Nu stiu , credeti ca ar fi bine sa transez prblema la concilierea cu juristii firmei furnizoare de apa sau sa ii las sa ma actioneze, in ideea capoate in instanta am unele avantaje?

Alte discuții în legătură

Ajutor..................m-am saturat anucy anucy sora mea a murit intr-un accident de masina in decembrie 2009,mostenitor este fiul sau,ea fiind divortata de sot.bunurile care l-a mostenit fiul sau,minor este ... (vezi toată discuția)
Succesiune casa ipotecata! urgent, va rog! addrienne90 addrienne90 Mama mea a facut in 2004 un credit ipotecar, cu o asigurare de viata. In urma cu o luna aceasta a decedat. Am depus dosar de daune la firma de asigurari insa ... (vezi toată discuția)
Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)