Cercetarile stiintifice , nu afirmatiile unor oameni aflati prin anturajele instantelor sau ale unor juristi , arata foarte clar ca acest test nu este in masura sa stabileasca in mod cert adevarul , el avand mai mult rolul sa induca teama subiectilor sau daca sunt emotivi sa le deterioreze activitatea circulatorie , astfel ca fluxul sanguin al acestora si activitatea lor cardiaca capata valori care nu au nimic comun cu culpa sau cu lipsa de culpa a subiectului.
S-a incercat de catre cercetatorii britanici verificarea activitatii cerebrale prin alte modalitati , dar nici acest test nu a dat rezultatele asteptate , acest test fiind facut pe subiecti posibili participanti la unele activitati teroriste.
In SUA am inteles ca au deja un aparat care in functie de reactiile pupilei se poate stabili daca subiectul mine sau spune adevarul.Se afirma ca precizia este foarte mare...
Cat priveste testul poligraf acesta se intituleaza ,, raport de constatare tehnico-stiintifica privind detectia psihologica a comportamentului simulat"
Prin urmare, este un raport tahnico-stiintific...
Pana in prezent niciun client de-al meu nu a fost testat la poligraf.
Am refuzat mereu...
Ma refer la invinuit si la inculpat, nu la martor ( cel care are calitatea de martor in procesul penal).
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Prin urmare, este un raport tahnico-stiintific...
O fi o constatare tehnico-stiintifica dar
nu in sensul legii
Am citit un material care m-a amuzat si va dau un extras din acesta:
[...] Judecătorul Petre Urs, de la Tribunalul Cluj, spune că poligraful e cotat ca probă “doar în filme”. “Rezultatul poligraf nu e o probă, iar în instanţă nu se aduc astfel de probe pentru că nu există un procuror atât de prost în ţara asta. Nu se propun astfel de probe”, a încheiat judecătorul.
sursa:
[ link extern ]
Nu este ilegal doar pentru faptul ca este necesar acordul celui testat. Insa, va spun din experienta (nu din carti sau altele) ca modul in care esti intrebat daca vrei sa sustii acest test este cel important. Adica practic ti se cere sa-l sustii, iar daca nu esti de acord, argumentand si de ce nu ai fi de acord, enervezi foarte rau organul.
La vremea cand mi s-a cerut mie sa sustin acest test nu eram deloc pregatit in domeniu juridic, nu stiam ce drepturi am, nu stiam decat chestiuni generale despre poligraf si s-a profitat de acest lucru. Eu stiam ca nu este mijloc de proba, insa inspectorul de caz m-a asigurat ca este folosit in instanta.
Astazi, la cativa ani de la incident, cand am citit si vazut zeci de documentare, parerea mea este total schimbata.
Daca instanta ar dispune acest test as avea suficiente argumente sa arat ca nimanui nu i se poate impune/dispune aceasta testare, chiar daca este vorba de un martor.
Daca as fi eu martorul caruia i s-ar cere testarea, as refuza categoric, la fel argumentandu-mi bine acest refuz.
Pana la urma ....sustinerea testului este benevola, nu este o obligatie, iar daca in Romania, instantele de judecata dispun acest lucru.....ma dezamagesc.
Adevarul poate fi probat prin mijlocacele legale, prin mijloace de proba existente in codul de procedura penala si nu prin pareri ale unui psiholog care citeste o diagrama, care, repet, nu indica minciuni sau adevaruri, ci emotiile unui subiect.In cazul testarii mele, rezultatul interpretarii a fost ca nu am avut comportament simulat, insa nota aceea de la final a fost strict interpretarea psihologului, adica prin faptul ca dansul ar fi observat(chipurile) ca imi tremura mana pe pix cand am semnat diagrama...l-a facut sa aiba parerea ca ar trebui sa repet testarea. In concluzie....la intrebari am fost sincer, dar culmea ca emotiile de la final "m-au tradat?" De ce as fi avut emotii la final cand am aflat rezultatul si nu inainte? Intrebari la care evident inspectorul de caz nu a avut raspunsuri, schimband subiectul (tipic romanesc).
Mai cred de asemenea ca testarile poligraf efectuate in cabinete particulare,se desfasoara in conditii mai...relaxante. Atunci cand te afli in sediul politiei, insotit de un inspector de caz, care intra in biroul psihologului, ii prezinta dosarul si intrebarile propuse, iar mai apoi asteapta rezultatul pe hol, tensiunea e mare, nici nu poate fi vorba de relaxare.