avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Intimidarea martorului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Intimidarea martorului

Buna ziua.
As dori sa aud parerea dlor avocati in legatura cu urmatoarea situatie.
Intr-un dosar de urmarire penala, invinuitul propune proba cu martori(4 la numar) pentru a demonstra ca fapta imputata nu exista.
Partea vatamata, vazand ca nu sunt probe suficiente la dosar pentru ca invinuitului sa i se intocmeasca rechizitoriul, recurge la o metoda mai putin ...morala.
Ia legatura cu o persoana caruia ii propune sa se prezinte la politie pentru a declara impotriva invinuitului. Acest martor nu este de acord sa faca cum zice partea vatamata deoarece el cunoaste situatia de fapt exact asa cum o relateaza invinuitul si martorii sai.
Tot partea vatamata ii spune acestuia ca daca nu se prezinta sa spuna anchetatorilor ce stie despre acest caz risca sa fie acuzat de complicitate(s-a incercat si santajul).
Parerea mea este ca ceea ce s-a incercat constituie o infractiune si m-ar interesa daca declaratia acestui martor intimidat ar ajuta invinuitul.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:37, 30 Septembrie 2011
este o convorbire inregistrata cu telefonul?
Da, convorbirea este inregistrata cu telefonul, se afla pe telefon, nu a fost mutata sau copiata pe nici un alt suport.
Dl.avocat Lascoschi a scris:

Totusi, organul judiciar are dreptul de a dispune anumite masuri in vederea aflarii adevarului si a justei solutionari a cauzei sub o anumita sanctiune.
Asadar, organul judiciar are totusi dreptul de a dispune efectuarea unui test poligraf cu privire la martori si de a dispune sanctiuni intocmai ca si cum martorul nu s-ar prezenta la audiere.
Spre exemplu, instanta dispune prin incheierea de sedinta testul poligraf si incheierea se poate pune in executare.


In vederea aflarii adevarului , cum aratati dvs , nu poate fi nimeni obligat sa se supuna testului cu detectorul de minciuni , atata timp cat acest test , nu poate fi considerat proba , iar persoanele carora li se solicita testul , pot refuza sa fie supuse acesta , fara a exista nicio consecinta juridica/judiciara fata de refuzul lor.
Mai mult, dupa cum bine cunoasteti , exista persoane , care se afla sub tratamente , persoane labile , carora acest test le poate provoca temeri si le poate altera raspunsurile.
Ca si mine cunoasteti , aceste situatii la fel de bine si mai cunoasteti cat de usor se pot obtine unele acte medicale.
In alta ordine de idei ,dati-mi un exemplu , o copie de pe o incheiere de sedinta , in care instanta dispune obligarea unui martor sa suporte efectuarea acestui test.
Treaba cu arestarea/retinerea martorului , care refuza mi se pare cel putin ilara , pentru ca nu exista un fundament juridic pentru luarea unei astfel de masuri.
Eu consider ca acestea sunt doar simple alegatii , care nu au la baza prevederi legale

In privinta inregistrarilor de pe un telefon mobil apartinand unei parti , acestea pot fi folosite in masura in careorganul judiciar , crede ca aceste inregistrari sunt utile cauzei m, dar nu inainte de a se dispune o expertiza tehnica,de specialitate care sa ateste veridicitatea acelor inregistrari
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Cu retinerea martorul situatia poate sa fie mai complicata decat pare.
Daca se apreciaza ca mine il citeaza la audiere si il poate retine 24 de ore.
Ca va fi sau nu arestat este o alta discutie, dar eu cred ca ar trebui sa isi angajeze avocat...

Exista multe cazuri in practica judiciara unde martorul isi schimba declaratia data in fata organului de urmarire penala.
Instanta decide din oficiu testarea la poligraf a martorului.Exista cazuri destule...
Am vazut de cel putin 20 de ori astfel de situatii...
Am mai vazut si situatii in care parchetul sustine ca se autosesizeaza pentru infractiunea de marturie mincinoasa.

Eu am aratat ca ma judec pe probele acuzarii si ma descurc, astfel ca, nu am avut personal astfel de situatii in dosarele mele...
Este un caz pe care pana il prezent nu l-am avut...dar asa cum va ziceam instanta dispune din oficiu testarea la poligraf.
In mod sigur exista si alti colegi avocati care pot confirma ce au vazut si auzit in sala de sedinta in privinta martorilor.Nu cred ca este necesar sa o fac eu...
Nu are importanta cine ar putea-o prezenta , m-am adresat dvs pentru ca ati facut referire la astfel de situatii.
Il poate "retine pe scaun", in fata biroului pana il audiaza ,dar aceasta nu este o retinere in intelesul legii.
Putem sa fim haini sau facem presiuni , chiar sub protectia legii , ceea ce nu inseamna ca astfel de modalitati sunt corecte , chiar daca au o anume aparenta de legalitate.
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2011
Radu Gabrian, Mediator

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala cercetasa cercetasa problema vatamare corporala martorii partii civile(vatamate) din proces nu au fost de fata dar au declarat asa cum a vrut vatamatul cum pot gasi solutii sa ... (vezi toată discuția)
Controverse privind proba cu testul poligraf cezarad cezarad Doresc sa va intreb care este temeiul juridic pe care il poate invoca un avocat in cursul judecatii unui apel cu privire la administrarea probei cu TESTUL ... (vezi toată discuția)
Intrebare ... un rasp v-as ruga mihaela_mimi_ro mihaela_mimi_ro [/b]Am mai vb despre cazul acesta: in timp ce ma deplasam spre casa impreuna cu mama, sora si inca o cunostinta, am fost urmarite si asteptate la loc in care ... (vezi toată discuția)