avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Intimidarea martorului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Intimidarea martorului

Buna ziua.
As dori sa aud parerea dlor avocati in legatura cu urmatoarea situatie.
Intr-un dosar de urmarire penala, invinuitul propune proba cu martori(4 la numar) pentru a demonstra ca fapta imputata nu exista.
Partea vatamata, vazand ca nu sunt probe suficiente la dosar pentru ca invinuitului sa i se intocmeasca rechizitoriul, recurge la o metoda mai putin ...morala.
Ia legatura cu o persoana caruia ii propune sa se prezinte la politie pentru a declara impotriva invinuitului. Acest martor nu este de acord sa faca cum zice partea vatamata deoarece el cunoaste situatia de fapt exact asa cum o relateaza invinuitul si martorii sai.
Tot partea vatamata ii spune acestuia ca daca nu se prezinta sa spuna anchetatorilor ce stie despre acest caz risca sa fie acuzat de complicitate(s-a incercat si santajul).
Parerea mea este ca ceea ce s-a incercat constituie o infractiune si m-ar interesa daca declaratia acestui martor intimidat ar ajuta invinuitul.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:37, 30 Septembrie 2011
Ideea de baza este ca nu pare sa existe nicio infractiune.
De santaj nu ar putea fi vorba...de asemenea...
Poate ca ar trebui sa va concentrati pe aspectele relevante ale apararii...
Si eu ca si distinsa d-na.consilier Margu , consider ca in aceasta situatie , in cazul in care s-ar putea dovedi este incidenta instigarea la infractiunea de marturie mincinoasa.
Mergand mai departe cu supozitiile , in situatia in care va fi santajata sa depuna marturie , respectiva persoana , poate formula plangere la politie sau parchet pentru ca acestea sa organizeze un eventual flagrant delict pentru infractiunea de santaj
Nu cred ca se poate retine infractiunea de santaj pentru l-a amenintat cumva ca ar fi complice.
Dupa parerea mea ar fi vorba de un denunt calomnios daca ar depune plangerea impotriva complicelui daca este nevinovat si se va dovedi ca a fost de rea-credinta.
Da dle Lacoschi, apararea se bazeaza pe alte aspecte, doar ca mie personal mi-a sarit in ochi ceea ce incearca sa faca partea vatamata si am fost curios(si mai sunt inca) cum este catalogata fapta lui.
Ca sa intelegem cu totii mai bine trebuie sa relatez si dosarul care se afla in faza de urmarire penala.
Deci :
Ionescu(parte vatamata) impreuna cu alte 4 persoane se aflau in vizita la Georgescu(cel mai bun prieten a lui Ionescu).
La un moment dat, Ionescu are un schimb de replici cu Popescu(invinuit), care se termina cu o cearta urmata de plecarea lui Ionescu.
La cateva zile dupa, acelasi Ionescu face o plangere penala impotriva lui Popescu pentru loviri si alte violente, sustinand ca in momentul in care se certau, Popescu l-ar fi luat la bataie, dandu-i cu o sticla in cap.La dosar exista si un certificat medico legal.

Invitat la politie, Popescu recunoaste ca intre cei 2 a avut loc o cearta, dar ca nu l-ar fi atins pe Ionescu.Pentru a-si sustine afirmatiile, propune proba cu martorii prezenti la acea intalnire.Toti cei 4 martori confirma spusele lui Popescu.

Mai ramane Georgescu, care era si gazda, sa confirme sau sa infirme.Acesta nu este de acord sa declare ce doreste Ionescu, fiind dispus sa depuna marturie si sa spuna asa cum s-au petrecut faptele, nu sa altereze adevarul.
Ionescu se enerveaza vazand ca nu-si poate convinge cel mai bun prieten sa-l sustina si atunci il ameninta ca o sa fie luat drept complice.

In opinia mea, marturiile celor 4 sunt suficiente pentru a demonstra ca loviturile pe care le are partea vatamata nu au fost facute de invnuit si ar fi in tot dreptul sa faca o plangere pt denunt calomnios.

Insa asa cum v-am spus, am sesizat si incercarea asta de a determina marturia mincinoasa si stau si ma intreb daca se poate trece asa usor cu vederea.
Eu credeam ca este vorba de ceva mai grav...
E posibil sa ii aplice doar o amenda administrativa...daca va fi considerat vinovat...

Este posibil sa se dispuna testul poligraf pentru martori.

Daca este cum ziceti ar fi vorba de un denunt calomnios.Poate sa faca plangere penala.

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala cercetasa cercetasa problema vatamare corporala martorii partii civile(vatamate) din proces nu au fost de fata dar au declarat asa cum a vrut vatamatul cum pot gasi solutii sa ... (vezi toată discuția)
Controverse privind proba cu testul poligraf cezarad cezarad Doresc sa va intreb care este temeiul juridic pe care il poate invoca un avocat in cursul judecatii unui apel cu privire la administrarea probei cu TESTUL ... (vezi toată discuția)
Situatie test poligraf andrewculda andrewculda Buna ziua! Ma numesc Andrei Culda, sunt inscris nou pe acest forum tocmai pentru a afla raspuns la cateva intrebari. In urma cu ceva timp un coleg de-al ... (vezi toată discuția)