avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Intimidarea martorului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Intimidarea martorului

Buna ziua.
As dori sa aud parerea dlor avocati in legatura cu urmatoarea situatie.
Intr-un dosar de urmarire penala, invinuitul propune proba cu martori(4 la numar) pentru a demonstra ca fapta imputata nu exista.
Partea vatamata, vazand ca nu sunt probe suficiente la dosar pentru ca invinuitului sa i se intocmeasca rechizitoriul, recurge la o metoda mai putin ...morala.
Ia legatura cu o persoana caruia ii propune sa se prezinte la politie pentru a declara impotriva invinuitului. Acest martor nu este de acord sa faca cum zice partea vatamata deoarece el cunoaste situatia de fapt exact asa cum o relateaza invinuitul si martorii sai.
Tot partea vatamata ii spune acestuia ca daca nu se prezinta sa spuna anchetatorilor ce stie despre acest caz risca sa fie acuzat de complicitate(s-a incercat si santajul).
Parerea mea este ca ceea ce s-a incercat constituie o infractiune si m-ar interesa daca declaratia acestui martor intimidat ar ajuta invinuitul.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:37, 30 Septembrie 2011
Nu, infractiunea nu este atat de grava.
Cat despre testul poligraf...am seriose dubii. Daca ar fi fost vorba doar de 1 martor ar fi posibil, dar mi se pare cam aiurea ca toti 4 sa infirme spusele victimei, mai ales ca nu dovedeste cu nimic ca invinuitul l-a batut.
Daca din probe nu rezulta ca respectivul a savarsit fapta in modalitatea descrisa de partea vatamata nu vor exista probleme.
Exista insa si posibilitatea cu testul poligraf...
Depinde insa...

Din certificatul IML ce rezulta?
Intrebarea este -si dl.avocat stie bine- cine va accepta aceasta testare , mai ales ca nimeni nu poate fi obligat sa dea/suporte acest test ?
Certificatul medico-legal se poate obtine si prin "autolovire" sau prin solicitarea unei alte persoane sa faca acest lucru.
Certificatul medico-legal arata ca persoana a suferit anumite leziuni , escoriatii , etc , dar nu este suficient , daca nu se administreaza probe pentru a se dovedi de catre cine si cum a fost lovita presupusa parte vatamata.
In momentul de fata , din relatarea user-ului rezulta ca exista doar o persoana , care poseda un certificat medico-legal pentru niste leziuni , care or fi acestea si nimic mai mult decat niste declaratii de martori care infirma plangerea penala formulata impotriva unei alte persoane.
Daca nu vor exista alte probe se va face propunerea de scoatere de sub urmarirea penala a persoanei reclamate.
In privinta autoaccidentarii IML poate constata...in anumite conditii...
Intrebarea...intrebatoare ( ca sa glumesc putin) este...de ce s-ar autolovi partea vatamata si apoi sa dea vina pe invinuit sau inculpat...?

Cu referire la testul poligraf,in privinta martorilor situatia este diferita fata de invinuit sau inculpat.Ei au dreptul de a-l refuza, insa nu si martorul...
Martorul nu prea are drepturi garantate...in cadrul procesului penal...precum invinuitul si inculpatul...sau chiar si presupusul faptuitor...s-ar putea spune...
Cu tot respectul , va rog sa imi indicati prevederea de lege care va sustine afirmatiile privind obligativitatea martorilor de a fi supusi testului cu detectorul de minciuni.

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala cercetasa cercetasa problema vatamare corporala martorii partii civile(vatamate) din proces nu au fost de fata dar au declarat asa cum a vrut vatamatul cum pot gasi solutii sa ... (vezi toată discuția)
Controverse privind proba cu testul poligraf cezarad cezarad Doresc sa va intreb care este temeiul juridic pe care il poate invoca un avocat in cursul judecatii unui apel cu privire la administrarea probei cu TESTUL ... (vezi toată discuția)
Situatie test poligraf andrewculda andrewculda Buna ziua! Ma numesc Andrei Culda, sunt inscris nou pe acest forum tocmai pentru a afla raspuns la cateva intrebari. In urma cu ceva timp un coleg de-al ... (vezi toată discuția)