avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Intimidarea martorului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Intimidarea martorului

Buna ziua.
As dori sa aud parerea dlor avocati in legatura cu urmatoarea situatie.
Intr-un dosar de urmarire penala, invinuitul propune proba cu martori(4 la numar) pentru a demonstra ca fapta imputata nu exista.
Partea vatamata, vazand ca nu sunt probe suficiente la dosar pentru ca invinuitului sa i se intocmeasca rechizitoriul, recurge la o metoda mai putin ...morala.
Ia legatura cu o persoana caruia ii propune sa se prezinte la politie pentru a declara impotriva invinuitului. Acest martor nu este de acord sa faca cum zice partea vatamata deoarece el cunoaste situatia de fapt exact asa cum o relateaza invinuitul si martorii sai.
Tot partea vatamata ii spune acestuia ca daca nu se prezinta sa spuna anchetatorilor ce stie despre acest caz risca sa fie acuzat de complicitate(s-a incercat si santajul).
Parerea mea este ca ceea ce s-a incercat constituie o infractiune si m-ar interesa daca declaratia acestui martor intimidat ar ajuta invinuitul.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:37, 30 Septembrie 2011
Va pot spune ca am avut situatii in care am acceptat o retinere ca sa nu ma judec pe propunere de arestare preventiva unde sansele puteau fi egale...intre acuzare si aparare...calificata...pe bune...
Intr-o astfel de ipoteza... avocatul trebuie sa fie istet si sa nu riste decat daca situatia o impune...

Eu unul nu as risca sa recomand la un client martor sa insiste in problematica aceasta...
Daca omul este superbazat financiar orice se poate discuta...dar...nu isi au rostul complicatiile...
Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Eh, haideti ca m-ati facut curios dle. avocat Lascoschi. Dvs. incercati sa ne spuneti ca daca oricare dintre noi suntem audiati ca martori si organul de cercetare ne propune un test poligraf pe care il refuzam din varii motive, riscam sa fim retinuti 24 de ore sau chiar arestati preventiv?
Eu stiam ca masura de retinere sau de arest preventiv se ia in conditii mai grave nu pt o eventuala marturie mincinoasa.Posibil sa si gresesc.
Nu, este vorba de savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa.Din aceasta cauza ar putea fi retinut.
Nu il va retine pentru ca refuza testul poligraf.

Daca instanta considera ca martorul minte are dreptul de a dispune din oficiu testarea la poligraf.
Situatia nu este ca in cazul invinuitului sau a inculpatului care are dreptul de a refuza in temeiul dreptului la aparare, a dreptului la tacere...mai exact...
Este adevarat ca nu am auzit pana acum ca cineva sa fie retinut pt marturie mincinoasa, dar va cred pe cuvant, cu siguranta ati vazut mai multe decat mine.
Daca tot ne aflam in sfera aceasta, credeti ca e legal ca instanta sa ceara testarea poligraf a unui martor, atata timp cat nu este considerat mijloc de proba?
Personal, dupa ce am citit zeci de tratate cu referire la acest test si vazut alte zeci de documentare(facute in afara tarii) cred ca sustinerea unui astfel de test incalca prezumtia de nevinovatie.

As fi interesat sa citesc chiar niste spete in care instanta cere efectuarea testului si cum sustine aceasta cerere, daca aveti niste linkuri as fi recunoscator.

Daca stiam ca va intereseaza imi notam numerele de dosare...
Nu au fost cazuri de ale mele dar va pot spune ca am vazut si cauze in care existau cate doi avocati angajati in acele cauze si se descurcau foarte bine la bara...chiar foarte bine as spune...
Dar instanta era dura...

Cat priveste testarea martorului nu putem discuta despre o prezumtie de nevinovatie.
Cel putin nu am reusit eu sa observ ca martorul ar beneficia de prezumtia de nevinovatie in procesul penal...
Dvs. ati citit ceva din care sa rezulte ca martorul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie?

Nu ma refer la invinuit sau inculpat deoarece in acest caz prezumtia de nevinovatie exista...

Eu cred ca vorbim de 2 lucruri diferite...cu privire la calitatea din proces...
Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala cercetasa cercetasa problema vatamare corporala martorii partii civile(vatamate) din proces nu au fost de fata dar au declarat asa cum a vrut vatamatul cum pot gasi solutii sa ... (vezi toată discuția)
Controverse privind proba cu testul poligraf cezarad cezarad Doresc sa va intreb care este temeiul juridic pe care il poate invoca un avocat in cursul judecatii unui apel cu privire la administrarea probei cu TESTUL ... (vezi toată discuția)
Intrebare ... un rasp v-as ruga mihaela_mimi_ro mihaela_mimi_ro [/b]Am mai vb despre cazul acesta: in timp ce ma deplasam spre casa impreuna cu mama, sora si inca o cunostinta, am fost urmarite si asteptate la loc in care ... (vezi toată discuția)