avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia comunã este prevãzutã sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia comunã este prevãzutã sau nu?

Deoarece am primit o multime de intrebari pe acesta tema si am vazut si o sumedenie de discutii tangentiale, as dori sa o dezbatem. Rugamintea este doar ca parerile sa fie argumentate juridic, nu din alte surse: media , vecina etc. :D
Asa cum am mai raspuns, personal , consider ca Noul cod Civil nu institue custodia comuna.
art.397 priveste autoritatea parinteasca ce revine ambilor parinti dupa divort. Autoritatea parintesca
este ansamblul de drepturi si indatoriri, care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti."


acesta nu inseamna custodie comuna

Custodia comună este sentinţa judecătorească prin care custodia unui copil este acordată ambelor părţi. În custodia comună ambii părinţi sunt părinţi custodieni şi nici unul dintre părinţi nu este părinte necustodian, cu alte cuvinte copilul are doi părinţi custodieni. Problema custodiei minorilor se pune atât ca urmare a unui divorţ în care sunt implicaţi minori cât şi în cazul separării unor părinţi necăsătoriţi.

Multe state din SUA şi Europa recunosc două forme de custodie comună: custodia comună fizică şi custodia comună legală. Custodia comună reprezintă un pas important în asigurarea interesului superior al minorilor de a avea acces la ambii părinţi şi este, de facto, o evoluţie faţă de custodia unică sau faţă de custodia împărţită.

Codul civil nou prevede custodia unica in art 400, 401. Asta inseamna ca, in fapt, copilul va fi incredintat unui parinte, la care isi va avea si domiciliul, celalalt avand, ca si pana acum, drept de vizitare.
Desigur, parintii, amiabil se pot intelege si la program de vizitare zilnic, dar in lipsa intelegerii intre parinti , nici o instanta nu se va pronunta in sensul acordarii custodiei comune, pentru simplu fapt ca nu are temei legal.
Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2011
klewos, utilizator
bpcs a scris:

De la domiciliu la custodie este cale lunga..... cred ca dati prea multa importanta unui aspect minor. Instanta se va pronunta asupra domiciliului daca este sesizata. Am dat mai sus exemplul cu divortul notarial.


In cazul in care exista copii minori, divortul prin acord poate fi constatat de notarul public DACA parintii CONVIN (intre altele) asupra:
- stabilirii locuintei copiilor dupa divort
- modalitatii de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii. (ziceti-i program de vizita daca vreti).
- exercitarii autoritatii parintesti de catre AMBII parinti (adica IN COMUN - aspect ce rezulta mult mai limpede din alin 5 al art 376 NCC - "Daca partile nu se inteleg asupra ... exercitarii IN COMUN a drepturilor parintesti, notarul public ...emite o dispozitie de RESPINGERE a cererii de divort" ).

De fapt, insasi DECIZIA parintilor asupra STABILIRII locuintei este o prima DECIZIE comuna care intra in continutul exercitarii IN COMUN a autoritatii parintesti. (daca ...balamucul incepe exact de aici, atunci tot instanta scrie pe ei...).





Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2011
romascanu, moderator
bpcs a scris:

De la domiciliu la custodie este cale lunga..... cred ca dati prea multa importanta unui aspect minor. Instanta se va pronunta asupra domiciliului daca este sesizata. Am dat mai sus exemplul cu divortul notarial.



fiind autoarea acestui subiect, am dorit sa pun in discutie exact acest aspect minor , deoarece am considerat necesara abordarea lui , dat fiind sumedenia de mesaje pe care le-am vazut pe forum sau mi-au fost trimise personal. sunt convinsa ca multi utilizatori care se judeca pe custodie de ani de zile gasesc acest subiect departe de a fi minor:)
nu am dorit o dezbatere asupra utilitatii noului cod civil si nici pur teoretica...
Antonela, este simplu, noi vorbim de custodie comuna legala, tu de custodie comuna fizica.
Cea de a doua nu e reglementata in legislatia noastra si, sincer, ma indoiesc sa se ajunga la astfel de modalitati de locuire pentru minor. Cred si sper eu.

Domiciliul minorului este si acum reglementat prin lege, el poate fi si acum modificat in alta parte decat la parintele caruia ii e incredintat...
Sa nu confundam domiciliul cu incredintarea sau cu exercitarea autoritatii parentale.

Dupa cum vezi, noi toti discutam despre acelasi lucru, nu pricep de ce amesteci domiciliul cu autoritatea parinteasca, cele doua fiind diferite.
Ok, domiciliul nu e un lucru minor, dar de ce il tot apropii de "custodia comuna" cum ii tot zicem pe aici sau cu autoritatea parinteasca? Cele doua notiuni sunt diferite, independente.
INstanta va stabili domiciliul minorului, dar ea nu va stabili vreo custodie comuna sau vreo exercitare in comun a autoritatii parentale; asta o stabileste legea, instanta nu va intra sa spune in hotarar: sa se faca asa cum zice legea.
Exceptia va fi stabilirea "custodiei unice", singura situatie cand instanta va stabili exercitarea vreunei autoritati catre parinte sau stabilirea custodiei unice a acestuia. Atata tot.
In rest, instanta sta linistita acasa la ea, ca nu o cheama legea sa stabileasca regula, asta o prevede noul Cod civil.
1. principalele probleme sunt generate , dupa cum stim cu totii de stabilirea IN FAPT a domiciliului minorului de catre instanta. Ma indoiesc ca vre-unul dintre taticii ce posteaza pe site vor fi multumiti cu faptul ca , prin custodie comuna( termen neprevazut nici macar direct in Codul civil nou) vor fi consultati la ce scoala urmeaza sa fie dat copilul ( si daca nu sunt consultati ce se intampla?) sau ce sport sa faca.. Toti doresc sa stie daca pot solicita instantei( deoarece subiectul a fost deschis tocmai pentru ipoteza cand partile nu se inteleg) incredintarea alternativa ( jumatate jumatate ) in baza acestei custodii comune, in speranta ca vor evita circul din instanta .Asta cu atat mai mult cu cat toti cunoastem cate probe trebuie sa aduci pentru a se incredinta copilul tatalui.

2. pentru a fi vorba de custodie comuna legala termen provenit din sistemul de drept anglo-saxon,joint legal custody , pentru a fi preluat in sistemul nostru de drept, romano -german, acest termen ar fi trebuit sa fie pervazut exact in cod , nu dedus pe cale de miros;)
Sincer, revin la rugamintea de a mi se indica temeiul juridic pentru acesta custodie comuna legala...din ce am vazut pana acum referile se fac doar la autoritatea parinteasca si...in noul cod, nu de mine
Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2011
Antoanela Geaman, Avocat
Oare faptul ca reglementarea a fost preluata din codul statului Qebec este de natura sa te linisteasca?

Alte discuții în legătură

Divort 2009, rejudecare pentru obtinere autoritate parinteasca comuna merlin12 merlin12 Buna ziua, Fratele meu a divortat in 2009. In urma divortului, fosta sotie a ramas cu copilul (pe atunci legea nu dadea castig de cauza si tatilor) si cu ... (vezi toată discuția)
Copil - acord pãrãsire țarã ionmostenire ionmostenire Sunt divorțat și am un copil minor care a rămas la fosta soție. Poate scoate copilul din țară fără acordul meu? Menționez că ... (vezi toată discuția)
Cum imi iau minorul? Imparatul Imparatul Dupa codurile vechi exista reincredintarea copilului minor. Acuma, dupa noul cod civil, cum as putea sa-mi iau copilul inapoi sa-l cresc eu? Acesta printr-o ... (vezi toată discuția)