avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia comunã este prevãzutã sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia comunã este prevãzutã sau nu?

Deoarece am primit o multime de intrebari pe acesta tema si am vazut si o sumedenie de discutii tangentiale, as dori sa o dezbatem. Rugamintea este doar ca parerile sa fie argumentate juridic, nu din alte surse: media , vecina etc. :D
Asa cum am mai raspuns, personal , consider ca Noul cod Civil nu institue custodia comuna.
art.397 priveste autoritatea parinteasca ce revine ambilor parinti dupa divort. Autoritatea parintesca
este ansamblul de drepturi si indatoriri, care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti."


acesta nu inseamna custodie comuna

Custodia comună este sentinţa judecătorească prin care custodia unui copil este acordată ambelor părţi. În custodia comună ambii părinţi sunt părinţi custodieni şi nici unul dintre părinţi nu este părinte necustodian, cu alte cuvinte copilul are doi părinţi custodieni. Problema custodiei minorilor se pune atât ca urmare a unui divorţ în care sunt implicaţi minori cât şi în cazul separării unor părinţi necăsătoriţi.

Multe state din SUA şi Europa recunosc două forme de custodie comună: custodia comună fizică şi custodia comună legală. Custodia comună reprezintă un pas important în asigurarea interesului superior al minorilor de a avea acces la ambii părinţi şi este, de facto, o evoluţie faţă de custodia unică sau faţă de custodia împărţită.

Codul civil nou prevede custodia unica in art 400, 401. Asta inseamna ca, in fapt, copilul va fi incredintat unui parinte, la care isi va avea si domiciliul, celalalt avand, ca si pana acum, drept de vizitare.
Desigur, parintii, amiabil se pot intelege si la program de vizitare zilnic, dar in lipsa intelegerii intre parinti , nici o instanta nu se va pronunta in sensul acordarii custodiei comune, pentru simplu fapt ca nu are temei legal.
Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2011
klewos, utilizator
si inainte si acum se poate promova o actiune in reancredintearea minorului su modificarea dreptului de vizitare in sensul micsorarii sau extinderii.Nu s-a schimbat nimic
in baza carei prevederi legale se va solicita incredintarea/ reincredintarea minorului :-/
Grav problema a aceste situatiile familiare la despartirea este mereu discutia asupra exercitarea autoritate parinteasca, precum ocrotirea dezvoltarea copiilor intr-un ambient cat de linistit se poate, avand in vedere rana grava a afectivitate pe care ambi sotii sunt responsabile. si societatea trebuie sa duca acolo pentru a preveni gangrena. De ce nu vorbim despre ocrotirea?. Custode sunt cele care acompania mereu la o persona in activitatiile sale. Juridic deja am stabilit ce nu este aceptat de cel nou cod. Fiind incredintare un concept mai mult procedural. Ramanem cu autoritate parinteasca. Ramanem cu stabilirea domiciliul restul familiei. Ramane incredintare pana se schimba cod de procedura civila. Art. 907 al proiectul de procedura civila prevede doar ce judecator va decide asupra "exercitarea autoritatii parintesti, contributia parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, locuinta copilului si dreptul parintelui de a avea legaturi personale cu acesta" precum alte teme ce nu au legatura.
Adica, se prevede clar (stim insa ce pana nu se aproba proiectului legislativ nu este aplicabil decat Cod familiei) ce conceptul custodiei, precum cel de incredintarea, vor fi expres excluse din argot juridic in vointa leguitorul. Si cred ce subdiviziuni nu sunt posibile la delimitare fara se prejudice intentia legala.
Insa eu, unul, nu sunt de acord cu aceasta prevederile legale si ar fi bine sa se mantine incredintarea ca un concept direct legat de cel care ramane cu copilul la domiciliul, acolo unde va fi stabilit cu independenta interesul mai de presus a familiei daca se da drum la schimbarea de adresa dupa partajul corespunzator. El(Ea) va fi cine decida lucrurile obisnuite, cine va lua afectivitate copilului, si daca aceasta persoana nu da optiuni la celalt parinte sa stabileasca la randul sau o stransa legatura, vor fi probleme pana ce la moarte desparteasca legaturile. Celalt poate dirija copilul la distanta cu respectul si contributia sa economica si exemplara (inclusiv cu tacerea sa) la mai buna solutia cancerul adapostat in familia. Ce este decat o manifestare clara a vointa creatorului atunci cand spune ceea ce Dumnezeu a unit sa nu o desparteasca oameni. Sau atunci cand a zis din cauza tampenia voastra Moises a permis divortul dar "in principiu" (Creatia oamenilor) nu a fost asa?. Efectele sunt clare in societate occidentala, aici la Romania mai putin din cauza tacerea si bunavointa de cel desacredintat la o iubire la distanta fara sa se prejudice copilul mai ales cel mic, cu tot ca manifestari ranei sa va da in continuare pana ce la moarte le desparteasca.
Antoanela, e ok ca fiecare ne sustinem parerea, dar o bucata de argument ar ajuta enorm. Ca tot intreb de diferenta si nu spui nimic... opinia CSM... nimic.
Chiar, text legal pentru incredintare/reincredintare va fi? Cum zice si bpcs.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2011
Liliana Gradinaru, Avocat
AVLIL a scris:

Antoanela, e ok ca fiecare ne sustinem parerea, dar o bucata de argument ar ajuta enorm. Ca tot intreb de diferenta si nu spui nimic... opinia CSM... nimic.
Chiar, text legal pentru incredintare/reincredintare va fi? Cum zice si bpcs.

Avlil,
1. Apreciez ca am justificat destul.spre deosebire de alti consultanti,eu am dat chiar si definitiile legale ale celor doua notiuni si nu cred ca trebuie sa-mi repostez mesajul doar pentru ca nu a fost citit. Cat despre opinia CSM , ea a fost postata pe site.Se observa ca, in ce priveste temeiul privind o eventuala actiune in instanta privind custodia comuna , nici macar in acesta opinie( care nu este izvor de drept), aceasta nu exista.
Pe de alt parte, am postat( din nou nu sunt de vina ca nu s-a citit) ca nu nu mai doresc sa particip la discutii ( cu miros de adresare la persoana) in contradictoriu, cu atat mai mult cu cat , dupa parerea mea, si din cate se vede si din mesajele utilizatorilor s-a creat destula confuzie. A se vedea mesajul utilizatoarei care e disperata ca se vor lua, prin invocarea custodiei comune, toti copiii incredintati si vor ramane fara pensii alimentare .
Paradoxal, opinia mea, privind prevederea custodiei comune in noul cod, am observat ca nu este singulara, cu atat mai mult cu cat exista si alti colegi care au argumentat( si au si motivat pe cod, nu pe miros) in acelasi sens.

2 In ce priveste solicitarea de a oferi temeiul juridic,Conform regulamentului nu am obligatia de a raspunde tuturor mesajelor postate pe forum, ci o fac in masura disponibilitatii, ca toti cei ce activeaza aici.( printre care te numeri si tu)

3. oare nu ar fi fost mai util, ma intreb, ca in loc sa-mi sugerezi sa ofer eu un raspuns / temei legal , daca tot ai vazut mesajul , sa-l oferi tu?
Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2011
Antoanela Geaman, Avocat

Alte discuții în legătură

Divort 2009, rejudecare pentru obtinere autoritate parinteasca comuna merlin12 merlin12 Buna ziua, Fratele meu a divortat in 2009. In urma divortului, fosta sotie a ramas cu copilul (pe atunci legea nu dadea castig de cauza si tatilor) si cu ... (vezi toată discuția)
Copil - acord pãrãsire țarã ionmostenire ionmostenire Sunt divorțat și am un copil minor care a rămas la fosta soție. Poate scoate copilul din țară fără acordul meu? Menționez că ... (vezi toată discuția)
Cum imi iau minorul? Imparatul Imparatul Dupa codurile vechi exista reincredintarea copilului minor. Acuma, dupa noul cod civil, cum as putea sa-mi iau copilul inapoi sa-l cresc eu? Acesta printr-o ... (vezi toată discuția)