av.antoanelageaman a scris:
... nu asa se aplica custodia comuna prin instanta...
Pai aici sunt de acord, cel mai probabil; nu se va aplica
asa sau, macar, sper eu.
INsa de la modul in care se aplica aceasta autoritate parentala comuna (aka custodie comuna) pana la a nega existenta ei e mare distanta, or tocmai asta ziceam pana acum.
Ea exista si e deosebit de important faptul ca ambii parinti vor decide cu privire la copilul lor. Asta e de esenta custodiei.
Tocmai pentru ca suntem juristi ar trebui sa diferentiem intre existenta unei institutii si modul ei de aplicare.
Sincer, poate ca pozitia mea a fost destul de clara pe forum, poate ca anumiti useri evita sa ma intrebe, dar eu nu am primit nicio intrebare referitoare la impartirea domiciliului minborului intre doi parinti.
Am aratat poate destul de clar ca aceasta autoritate de la noi se mananca aproximativ ca o custodie legala comuna si nu fizica, am intrat pe discutii de gen si nu prea au insistat userii in a reveni la impartirea timpului intre parinti,eci, sper eu, au inteles.
Cat despre speranta mea de la inceputul mesajului, desi eu sunt, personal, impotriva mutarii pruncului de la mama la tata tot la o luna sau la 2 saptamani, sunt instante din Qebec ce au dat astfel de hotarari.
Sigur, eu nu am intreg materialul probator din dosarele respective, nu stiu ce a relevat exact psihologul in caz, insa da, sunt si astfel de situatii. Ele nu sunt regula.
Nicoleta, multumim de mediere. V-am spus eu?...
Cred ca majoritatea juristilor au inteles aceasta custodie/autoritate parentala ca pe o impartire a exercitarii drepturilor si obligatiilor parintesti si nu ca pe o impartire fizica: doua mermbre tie, 6 luni pe an mie.
Nu cred ca e acelasi lucru ca pana acum, insa practica ne va spune. Studii din alte tari (vezi Germania de exemplu) au aratat ca se respecta mai mult acest drept de relatii personale cu minorul in cazul custodiei comune, se plateste mai degraba pensia de intretinere.
Sentinta de la Oradea cred ca are ceva scapari, dar asta e alta discutie.
La mentalitati se va lucra in timp, ai drelptate, aici suntem deficitari si in mod justificat.
Oricum, in alte tari aceasta custodie comuna s-a aplicat urmata sau insotita de programe ample de mediere, consiliere, sprijin psihologic acordat parintilor pentru a se putea adapta la noua situatie si a termina razboiul dintre ei. Ne-ar cam folosi si noua...
Pana atunci, oameni ca mine vor incerca sa explice ce inseamna custodia comuna la noi, de ce e benefica pruncului, intr-o incercare de constientizare, poate chiar subconstient. Si pun accent pe COMUNA, ca sa se inteleaga ca nu se face nimic separat. Sau aproape.