avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Transformarea Dreptului de a vota in Obligatia de a ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Transformarea Dreptului de a vota in Obligatia de a vota – ati sustine un proiect legislativ in acest sens?

Sustin cu toata convingerea o initiativa legislativa care sa duca la transformarea dreptului de a vota in obligatia de a vota:

[ link extern ] /

Spun asta pentru nu sunt foarte hotarata sa votez si mi se pare ca ar fi mai rau sa nu votez deloc decat sa fac o alegere proasta.
Cu alte cuvinte, sunt adepta indemnului Mai bine sa iti para rau de ce faci decat de ceea ce nu faci (cand e vorba de vot, desigur :D ).

Pe acest site mi-au atras atentia articolele despre sistemul obligatoriu de vot in Australia si in Belgia.

Votul este obligatoriu în Belgia pentru că este considerat o responsabilitate faţă de societate. Datoria de a vota nu mai este o obligaţie, ci o onoare – au avut timp din 1893, când a avut loc revizuirea Articolului 48 din Constituţia belgiană, sa accepte ideea ca nu a vrut nimeni sa le ingradeasca dreptul de a vota, ci s-a urmarit responsabilizarea cetatenilor.

Sancţiunile pentru nonvoting în Belgia sunt stabilite in Codul electoral, amenda la prima neprezentare fiind simbolica; pentru o a doua neprezentare la vot într-o perioadă de şase ani, se ridica la o sumă aproape înzecită faţă de prima amendă. Pentru o a treia neprezentare la vot într-o perioadă de zece ani, numele nonvotanţilor sunt postate pe un tablou în faţa Primăriei. Cei care nu se prezintă la vot de patru ori în cincisprezece ani, se pot aştepta la o privare de dreptul de a vota pentru o perioadă de zece ani şi la incapacitatea de a fi numiţi, promovaţi într-o funcţie publică sau de a primi o distincţie de la autorităţile publice.

In Australia sistemul de vot este obligatoriu pentru alegerile federale din anul 1924: la fel ca si in Belgia, a vota a devenit o parte integrantă a culturii australiene.
Pentru ca sistemul lor de vot mi se pare foarte interesant, am luat ceva mai mult din text:

În modelul electoral australian sunt trei tipuri de obligativitate: înregistrarea obligatorie, votul obligatoriu şi o preferinţă electorală obligatorie.

Obligativitatea de a se înregistra [...] În Australia sunt înregistraţi cu drept de vot 12,1 milioane de australieni. Insa doar obligativitatea înregistrării în vederea votului nu este suficientă pentru a rezolva problema absenteismului.

Obligativitatea unei preferinţe electorale se referă la faptul că alegătorul trebuie să clasifice pe buletinul de vot candidaţii în funcţie de preferinţe – de la cel mai preferat până la cel mai puţin preferat - astfel încât fiecare candidat trebuie să fie marcat cu un grad de preferinţă. Acest sistem are ca efect creşterea reprezentării unui al treilea partid politic şi diversificarea compoziţiei Legislativului. (asta aplicata la noi ar fi... :rolleyes: )

Cheia de boltă a sistemului electoral australian este votul obligatoriu care se corelează cu sancţionarea cetăţenilor înregistraţi care nu s-au prezentat la vot.
Sistemul australian este surprinzător de simplu. Votul se petrece într-o sâmbătă între ora 8.00 şi ora 20.00. Când votantul se prezintă la secţia de votare, numele său este bifat în lista cu alegătorii înregistraţi. Dacă numele unui alegător nu a fost bifat, acesta primeşte un mesaj prin care i se cere să-şi justifice absenţa.
La cele mai recente alegeri federale, în jur de12 milioane de alegători s-au prezentat la vot şi doar 500.000 de astfel de mesaje au fost expediate. În practică, orice explicaţie, mai puţin am uitat sau am fost ocupat, sunt acceptate. Votanţii ale căror motive nu sunt acceptate sunt obligaţi să plătească o mică amendă.

Critica cea mai vehementa adusa acestui sistem de vot obligatoriu este faptul că

"obligaţia de a vota neagă dreptul de a vota". Cu alte cuvinte, votul obligatoriu încalcă etica de iniţiativă personală care este centrul unui guvern democratic. Potrivit unei critici acide, “este absurd să afirmi că avem o democraţie adevărată în Australia, atunci când ajungi să-ţi ameninţi oamenii cu amendă sau chiar închisoare, dacă nu participă la vot la nivel naţional şi la alegerile de stat”.

Nu vreau sa spun ca imi imaginez / doresc un fel de latz al hingherilor care sa ne taraie la sectiile de votare sau niste amenzi uriase ori mai stiu eu ce sanctiuni pentru neprezentare, insa poate ar trebui sa fim obligati sa iesim din pasivitatea (sau resemnarea) cu care asistam la dansul tip Brasoveanca pe care il face tara noastra pe muzica politicienilor.

Nu mai am de adaugat decat ca, in opinia mea, daca am fi obligati sa votam ar fi imposibil ca alegerile sa fie fraudate. Reala sau inchipuita, aceasta acuzatie (sau scuza) am auzit-o toti de atatea ori ca nici nu mai are rost sa comentam.

Ce parere aveti? Ar fi bun pentru Romania sistemul de vot obligatoriu? Ati sustine proiectul de lege?

Daca o sa deschideti linkul, o sa vedeti (celor care stiu deja le cer scuze ca ii pun alaturi de mine) ca

A fost odată în România... votul obligatoriu!

Decret-lege pentru alegerea deputaţilor senatorilor
prin vot obştesc, obligatoriu, egal, direct şi secret, pe baza
reprezentării proporţionale, 16 noiembrie 1918

Art1.
Toţi cetăţenii români majori vor alege prin vot obştesc obligator, egal, direct şi secret şi pe baza reprezentării proporţionale, un număr de deputaţi proporţional cu populaţia.
[…]

@cermak gruianu

Nu sunt jurist si probabil ca de aceea nu vad legatura dintre Articolul 30 si Articolul 36 din constitutie, de aceea imi cer scuze si va rog sa-mi explicati... care este (ma exprim ca politicienii deja :) )

ARTICOLUL 36 - Dreptul de vot
(1) Cetatenii au drept de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.
(2) Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.

Recunosc ca nu sunt o aparatoare a drepturilor omului cu orice pret sau in orice conditii. Consider ca un drept odata castigat trebuie folosit - altfel de ce l-ai mai vrut? Dreptul la vot in conditiile democratiei este recunoasterea calitatii de factor decizional in evolutia societatii. Or, daca nu te folosesti de el pentru ca in opinia ta nu are valoare, nu ar fi mai bine sa nu-l mai tii degeaba?
Iar am vorbit in oglinda.

Nu prea am votat din 1996 incoace. Am rupt ''traditia'' personala la ultimele prezidentiale, dar in momentul efectiv al votarii nu mai credeam in ce votez.
Iar cand am vazut ca amandoi candidatii anunta ca au castigat alegerile, am zis ca nu mai votez in viata mea. As prefera sa fiu obligata sa merg, pentru ca marele castig al obligativitatii votului in opinia mea ar fi schimbarea politicienilor. Si nu mai dezvolt, ca nu imi place sa ma repet.

As vrea ca cineva sa gaseasca solutia trezirii constiintei civice a romanilor. Facem ceva pentru tara asta sau doar ne plangem de calitatea celor care ne conduc? Nu zic ca acest proiect de lege despre care vorbim aici este solutia, este doar o propunere.
Dupa ce ii judecam utilitatea, legitimitatea, caracterul dictatorial etc. si il desfiintam, ar fi bine sa incercam sa propunem altceva in locul lui.

Va rog.
cermak gruianu a scris:

elga50 a scris:

Retras, retras, dar pana cand? Parca ar suna a "condamnare la moarte".

Art.30 din Constitutia Romaniei, alin.1:"Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
...
Cum comentati?

a obliga pe cineva sa voteze ("sa-si exprime opinia") cred ca e similar cu a-i interzice.

adica pedeapsa.

Ares_3 a scris:

As vrea ca cineva sa gaseasca solutia trezirii constiintei civice a romanilor. Facem ceva pentru tara asta sau doar ne plangem de calitatea celor care ne conduc? Nu zic ca acest proiect de lege despre care vorbim aici este solutia, este doar o propunere.
Dupa ce ii judecam utilitatea, legitimitatea, caracterul dictatorial etc. si il desfiintam, ar fi bine sa incercam sa propunem altceva in locul lui.
Va rog.

Nu chiar.
Nu intotdeauna un loc gol sau plin cu ceva prezumtiv trebuie neaparat umplut! :)

Nu oricand o idee care se doreste utila, dar care nu e impartasita de ceilalti trebuie si inlocuita cu altceva. Nu ceilalti ar trebui sa puna ceva in loc, ci chiar cel care a emis ideea neimpartasita.
Bun, aici nu e cazul intrucat cei ce vor sunt mai multi decat cei care nu vor, dar am zis asta doar pentru ca ai spus "ceva de pus in loc", in locul ideii asteia, probabil, nu? :)

Culmea e ca face aceasta propunere cineva care n-a votat de 15 ani, iar eu, cea care am votat de fiecare data, o resping. O resping in sensul bun al cuvantului, principial, adica...
Ce ironie!

Am votat si de fiecare data am fost trista, fie ca nu au iesit cei pe care ii alesem eu, fie ca au iesit si nu au dus tara acolo unde voiam eu, nu unde promisesera ei. Si cu toate acestea nimic nu ma va face sa nu ma duc sa-i votez pe cei care ma conving sau....m-au convins, daca voi avea prilejul. Si o fac pentru ca nu mi-am uitat reperele. Stiu si-mi amintesc perfect cum eram in '90...si ma uit cum suntem acum.....:) E o diferenta mare care s-a construit pe democratie si libertate care la randul lor s-au construit pe votul multimilor.

Gasesc aici un paradox. De ce sa duci la vot o gramada de oameni care nu vor pentru ca nu-i intereseaza votul, nu stiu, nu se pricep, prefera sa se lase in mana altora, sa-i duci la vot in mod fortat, stiind bine ca votul lor va fi la intamplare, intamplare din care probabilitatea de a iesi ceva mai bun decat acum este cu totul incerta..... fata in fata cu obligarea unei gramezi de oameni constienti ce fac, ce vor, ce stiu si hotarati pe votul lor care oricum s-ar fi dus la vot.
Logic aceasta lege n-ar schimba lucrurile actuale in niciun fel sau probabilitatea de a le schimba este incerta.

Nu sustin acest proiect deoarece cred ca o noua lege, asa cum judec eu, nu va schimba mai nimic, dar in mod sigur va casuna democratiei si libertatii pentru ca ataca principii constitutionale. O vad ca pe o cutie a Pandorei deschisa.

alexandruteutisan a scris:

@elen138 Cei din diaspora sint totusi cetateni romani , nu sint cetateni straini , ei nu voteaza pentru parlamentu sau senatu acelui stat , ei domicileaza in acel stat temporar nu definitiv , in romania nu participa la votarea locala , pe care o fac acolo unde stau , si se gindesc ca vor veni vre-o data acasa , si intereseaza si pe ei ce se intimpla in tara poate mai mult decit multi alti care nui intereseaza decit cum sa ne traga tepe si sa-si mareasca averile , ei se gindesc mai mult la ce au lasat in tara ,ca nu au plecat de bine printre straini si nu le e usor , ca trebuie sa-si rupa de la gura sa trimita bani in tara pentru cei remasi aici . Tineti minte cu cit a scazut bib cind a venit criza , ca cei din afara nau mai avut de unde trimite atitea bani in tara , e o simpla intrebare !!!

Stimate domnule, as fi de acord cu ceea ce spuneti, daca ar veni in tara imediat ce s-a instalat noua putere, sa suporte consecintele votului lor, dat pe convingerea formata sau deformata de presa. Altfel nu ma convinge nimic!

acolo unde stau , si se gindesc ca vor veni vre-o data acasa

Doar pentru ca ... "vreodata"? Vreau sa stiu cati dintre votantii din diaspora s-au intors in Romania din 2008 pana acum? Cati locuiesc efectiv in tara?
Nu ma priveste daca o duc rau pe acolo, banii lor nu ajung in bugetul statului, asigurarile lor, ale celor care lucreaza legal, ajung in buzunarele statelor de rezidenta! Copiii lor? Aproape orfanii nostri, copii ai nimanui. Daca nu va convine, va rog sa cititi statisticile in domeniu!
Romanii din diaspora au suferit taieri de salarii, concedieri si aruncari in strada pentru ca s-a promovat o lege care sa dea drepturi discretionare bancii? Sa fim seriosi, nicaieri in Europa nu fac bancile averi ca la noi. De aceea nu vor pleca de aici cata vreme au sustinere politica atat de solida!
Nu, domnule, sa nu voteze!

PIB-ul n-a scazut ca nu mai trimit ei bani, ci pentru ca a crescut evaziunea fiscala, pentru ca aceia pe care i-au votat ei s-au imprumutat pe spinarea populatiei pentru zeci de ani, iar banii nu se stie pe unde au ajuns. Credeti ca s-au platit salarii si pensii cu acei bani? Poate intr-o lume virtuala, aici nu este credibil.

DA, condamnarea alesilor care nu si-au tinut promisiunile! Doamne, ce distractie ar fi! :)) Cum sa accepte asa ceva cand ei isi asigura veniturile pentru ei si generatiile urmatoare?!

Nuuu, raman la parerea mea: dreptul de vot sa fie - chiar obligatoriu - exclusiv pentru cei care sunt apti sa voteze, nu pentru toti neispravitii! Pe munca noastra huzuresc netrebnicii, alesi - desi mi-e imposibil sa cred ca a/au avut atatea voturi - de gloata flamanda, cu pasapoarte de ue...

Nu accept obligatia de a vota! Dreptului meu de a vota ii corespunde obligatia de a nu-l impiedica pe altul sa voteze! Alta obligatie corelativa este nu doar fortata, este abuziva. Reprezinta incalcarea dreptului la libertate de exprimare! Daca am interpreta altfel, ar insemna ca orice drept devine obligatie in sine, ceea ce este contrar notiunii de drept si obligatie corelativa. Ca exemplu, dreptul de proprietate este garantat, dar nu esti obligat sa devii proprietar, chiar daca - de principiu - orice persoana are un patrimoniu.

Diana, ai dreptate, acum intereseaza lovitura de imagine, nu solutii concrete pentru tara (vezi interviul unui presedinte de partid, care spune ca va castiga alegerile, dar ii este frica de ce va fi dupa). El s-o fi auzit cand a spus asa tampenie???

Marian, a plati TVA si accize, nu inseamna taxe si impozite ;) , stii bine ca nu la acest aspect m-am referit, ci la taxe si impozite pe rulaje de marfuri, inclusiv bani, la plata impozitelor pe proprietati, la asigurari de sanatate, somaj si pensii pe care noi ceilalti (probabil un soi de "proasta satului") le platim si profita ei. Nu te doare cand ei n-au prestat o ora de munca, dar au palate, mertane, valuta (nedeclarata, ca o dau cu camata) in timp ce tu muncesti si iei jumatate de salariu (restul sunt retineri catre toate fondurile + buget), din cealalta jumatate primind ei ajutoare???? Nu cred ca nu te deranjeaza cand vezi politistul ca ranjeste la o infractiune savarsita de un astfel de cetatean, platitor de TVA si accize, iar dreptatea ta sta atarnata in cui!

Eu zic ca atunci cand nu ai nimic de oferit, nu vii cu o lege care sa oblige, ci mai bine taci si te retragi! De altfel, ar cam fi timpul...
:bow:
Nu eu am facut propunerea, Adriana Saftoiu – deputat PNL – a facut-o. Eu am gasit site-ul din intamplare si mi-a atras atentia prima pagina unde scria ca in Romania votul a fost obligatoriu la un moment dat.

Apoi de curiozitate am inceput sa caut prin el, am citit ce scria despre Australia, Belgia, Italia si SUA si mi s-a parut ca sistemul obligatoriu de vot ar putea fi folosit in tara noastra insa nu impotriva cetatenilor si a libertatii lor, ci impotriva politicienilor pentru care eu nu mai am respectul care sa ma duca la urne.
Am incercat sa prezint chestia asta cat mai clar, dar se pare ca nu am reusit.

Asa ca o sa pun ce a spus Andrei Plesu, el exprima ce gandesc si eu mult mai bine:

Sunt pentru. Nu în principiu, nu din raţiuni teoretice, ci cu gândul la circumstanţele particulare ale vieţii politice româneşti. Cred că e preferabil să consolidăm, prin lege, anemicul simţ civic autohton, decât să fim campionii absenteismului european şi să ne lăsăm conduşi de opţiunile (aproximative) ale unei minorităţi active sau manipulate.

Tot nu inteleg cu ce mi-ar fi incalcate drepturile constitutionale daca ar fi adoptata o astfel de lege. Si ca sa fiu sincera, nu inteleg nici macar despre care care drepturi constitutionale este vorba.

Ca daca se face referire la

Art.30 din Constitutia Romaniei, alin.1:"Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisa.
(...) (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine".

nu pricep ce legatura ar avea obligatia de a merge la vot cu incalcarea libertatii de exprimare a gandurilor, opiniilor si credintelor; mie se pare ca ar stimula-o.
De asemenea nu inteleg cu ce mi-ar fi prejudiciata demnitatea, onoarea, viata particulara ori distrusa imaginea daca as fi obligata sa ma duc sa votez intr-o duminica, la 4 sau la 5 ani odata.

Despre legatura dintre cenzura si obligatia de a face ceva (in speta obligatia de a merge la vot) nu mai zic nimic. Aici chiar m-am pierdut.

Alte discuții în legătură

Datoria civica de a merge la vot praetore praetore Datoria civica de a merge la vot sau de a participa in sectiile de votare, cat la moda e? cine mai face asta? impresii? sfaturi in cazul secund ? :D B-) (vezi toată discuția)
Legislatie electorala si informatii generale despre alegeri george-neagu george-neagu Pentru ca suntem in an electoral si intrebarile legate de alegeri (ale celor care ar dori sa candideze sau ale votantilor) sunt din ce in ce mai multe, am ... (vezi toată discuția)
Și, ați votat astãzi? de ce? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Bună ziua! Ați votat astăzi? Dacă da, de ce da? Dacă nu, de ce nu? Eu nu am votat. Ultima oară când am votat îmi amintesc, alături de alte ... (vezi toată discuția)