avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Transformarea Dreptului de a vota in Obligatia de a ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Transformarea Dreptului de a vota in Obligatia de a vota – ati sustine un proiect legislativ in acest sens?

Sustin cu toata convingerea o initiativa legislativa care sa duca la transformarea dreptului de a vota in obligatia de a vota:

[ link extern ] /

Spun asta pentru nu sunt foarte hotarata sa votez si mi se pare ca ar fi mai rau sa nu votez deloc decat sa fac o alegere proasta.
Cu alte cuvinte, sunt adepta indemnului Mai bine sa iti para rau de ce faci decat de ceea ce nu faci (cand e vorba de vot, desigur :D ).

Pe acest site mi-au atras atentia articolele despre sistemul obligatoriu de vot in Australia si in Belgia.

Votul este obligatoriu în Belgia pentru că este considerat o responsabilitate faţă de societate. Datoria de a vota nu mai este o obligaţie, ci o onoare – au avut timp din 1893, când a avut loc revizuirea Articolului 48 din Constituţia belgiană, sa accepte ideea ca nu a vrut nimeni sa le ingradeasca dreptul de a vota, ci s-a urmarit responsabilizarea cetatenilor.

Sancţiunile pentru nonvoting în Belgia sunt stabilite in Codul electoral, amenda la prima neprezentare fiind simbolica; pentru o a doua neprezentare la vot într-o perioadă de şase ani, se ridica la o sumă aproape înzecită faţă de prima amendă. Pentru o a treia neprezentare la vot într-o perioadă de zece ani, numele nonvotanţilor sunt postate pe un tablou în faţa Primăriei. Cei care nu se prezintă la vot de patru ori în cincisprezece ani, se pot aştepta la o privare de dreptul de a vota pentru o perioadă de zece ani şi la incapacitatea de a fi numiţi, promovaţi într-o funcţie publică sau de a primi o distincţie de la autorităţile publice.

In Australia sistemul de vot este obligatoriu pentru alegerile federale din anul 1924: la fel ca si in Belgia, a vota a devenit o parte integrantă a culturii australiene.
Pentru ca sistemul lor de vot mi se pare foarte interesant, am luat ceva mai mult din text:

În modelul electoral australian sunt trei tipuri de obligativitate: înregistrarea obligatorie, votul obligatoriu şi o preferinţă electorală obligatorie.

Obligativitatea de a se înregistra [...] În Australia sunt înregistraţi cu drept de vot 12,1 milioane de australieni. Insa doar obligativitatea înregistrării în vederea votului nu este suficientă pentru a rezolva problema absenteismului.

Obligativitatea unei preferinţe electorale se referă la faptul că alegătorul trebuie să clasifice pe buletinul de vot candidaţii în funcţie de preferinţe – de la cel mai preferat până la cel mai puţin preferat - astfel încât fiecare candidat trebuie să fie marcat cu un grad de preferinţă. Acest sistem are ca efect creşterea reprezentării unui al treilea partid politic şi diversificarea compoziţiei Legislativului. (asta aplicata la noi ar fi... :rolleyes: )

Cheia de boltă a sistemului electoral australian este votul obligatoriu care se corelează cu sancţionarea cetăţenilor înregistraţi care nu s-au prezentat la vot.
Sistemul australian este surprinzător de simplu. Votul se petrece într-o sâmbătă între ora 8.00 şi ora 20.00. Când votantul se prezintă la secţia de votare, numele său este bifat în lista cu alegătorii înregistraţi. Dacă numele unui alegător nu a fost bifat, acesta primeşte un mesaj prin care i se cere să-şi justifice absenţa.
La cele mai recente alegeri federale, în jur de12 milioane de alegători s-au prezentat la vot şi doar 500.000 de astfel de mesaje au fost expediate. În practică, orice explicaţie, mai puţin am uitat sau am fost ocupat, sunt acceptate. Votanţii ale căror motive nu sunt acceptate sunt obligaţi să plătească o mică amendă.

Critica cea mai vehementa adusa acestui sistem de vot obligatoriu este faptul că

"obligaţia de a vota neagă dreptul de a vota". Cu alte cuvinte, votul obligatoriu încalcă etica de iniţiativă personală care este centrul unui guvern democratic. Potrivit unei critici acide, “este absurd să afirmi că avem o democraţie adevărată în Australia, atunci când ajungi să-ţi ameninţi oamenii cu amendă sau chiar închisoare, dacă nu participă la vot la nivel naţional şi la alegerile de stat”.

Nu vreau sa spun ca imi imaginez / doresc un fel de latz al hingherilor care sa ne taraie la sectiile de votare sau niste amenzi uriase ori mai stiu eu ce sanctiuni pentru neprezentare, insa poate ar trebui sa fim obligati sa iesim din pasivitatea (sau resemnarea) cu care asistam la dansul tip Brasoveanca pe care il face tara noastra pe muzica politicienilor.

Nu mai am de adaugat decat ca, in opinia mea, daca am fi obligati sa votam ar fi imposibil ca alegerile sa fie fraudate. Reala sau inchipuita, aceasta acuzatie (sau scuza) am auzit-o toti de atatea ori ca nici nu mai are rost sa comentam.

Ce parere aveti? Ar fi bun pentru Romania sistemul de vot obligatoriu? Ati sustine proiectul de lege?

Daca o sa deschideti linkul, o sa vedeti (celor care stiu deja le cer scuze ca ii pun alaturi de mine) ca

A fost odată în România... votul obligatoriu!

Decret-lege pentru alegerea deputaţilor senatorilor
prin vot obştesc, obligatoriu, egal, direct şi secret, pe baza
reprezentării proporţionale, 16 noiembrie 1918

Art1.
Toţi cetăţenii români majori vor alege prin vot obştesc obligator, egal, direct şi secret şi pe baza reprezentării proporţionale, un număr de deputaţi proporţional cu populaţia.
[…]

Eu as vrea sa mai spun un lucru si anume:
- noi, cei care postam aici, avem, transpare asta oarecum, convingeri politice sau mai degraba convingeri pur si simplu de un fel sau de altul.
N-as vrea sa ne luam la "misto" pe aceasta tema, ci sa convenim ca in orice clan politic s-ar regasi simpatiile noastre, tot ce sustinem aici este general valabil, adica in tot spectrul politic.

In rest, din punctul meu de vedere, ma bucur ca exista aceasta diversitate de opinii. Poate ne convingem unii pe altii si ajungem sa mai dam, sa mai lasam, ca sa ajungem sa ne clarificam chiar noi insine asupra unor aspecte pe care nu le vedeam, dar ni le-au spus ceilalti, adica la calea de mijloc care se sprijina si pe stanga si pe dreapta de argumente.
Iulian Manea a scris:
Cu ce i s-a trezit constiinta civica? Cu o galeata de plastic, o punga de zahar sau un "kil" de ulei?

Nununuu... Zaharul, uleiul sunt alimente... N-as ”arunca piatra” spre cei carora le este foame – desi cred ca se vand prea ieftin. Daca tot se vand sa o faca pentru un... pret mai mare. Si, cei care primesc aceste pomeni nu sunt tocmai muritori de foame, sunt doar cetateni la care totul se cantareste in ”ceva gratis” (acestia nu au ”constiinta civica” ). N-am vazut sa se ofere alimente (si galeti) oamenilor fara adapost (pot fi gasiti usor in adaposturile special amenajate pentru ei – in cateva orase din tara) deoarece acestia nu pot fi controlati... Azi sunt aici, maine cine stie unde-i duc pasii si multi nu au acte de identitate valabile. Pe acesti oameni fara adapost si fara documente valabile - in mare parte - cum i-ar obliga legea sa mearga la vot? Dar acestia sunt "sariti din schema" - votul lor nu conteaza; nu?

Ideea era alta... Ati scris:
Aplicarea in practica, asa cum o vad eu ar fi asa:

La primele alegeri se va afla ca legea s-a schimbat si ca e bine sa participi la vot, dar nu vor fi consecinte ulterioare legate de participare. Urmatoarea runda va fi cea care va conta, adica cine nu participa acum, nu va putea vota nici data viitoare. Si tot asa...

Totusi, cred ca cel ce a absentat de mai multe ori trebuie sa-si recastige dreptul pierdut ca urmare a propriului dezinteres la urmatorul scrutin.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Si intrebam ce trebuie sa fac eu – ca exemplu (desi doar de doua ori am lipsit de la vot dupa 1989) – daca n-am fost la vot... din motive diverse... si pe la varsta pensionarii ma gandesc ca n-ar fi rau sa votez... Conform propunerii dv ar trebui sa suport sanctiunea de a nu mi se permite sa votez... Si atunci, insist: ce ar trebui sa fac pentru a-mi recastiga acest drept de a vota?! Poate ca orice as face ar fi inutil... Viata azi o avem maine n-o mai avem (cu atat mai mult in cazul varstnicilor, ca exemplu) Poate la urmatorul scrutin... sunt dus pe taramuri verzi...

Repet:
Iulian Manea a scris:
cred ca cel ce a absentat de mai multe ori trebuie sa-si recastige dreptul pierdut ca urmare a propriului dezinteres la urmatorul scrutin

Ce ar trebui sa faca un cetatean pentru a recastiga dreptul sa voteze? Sa faca opere de binefacere? Sa ridice statui diferitelor personalitati? Sa hraneasca saracii si sa se laude cu aceasta? Sa se inroleze voluntar pentru misiuni in diverse zone ale Pamantului?

elena138 a scris:
Tu te-oi fi gandit la cine ma gandesc si eu?!

:yes:

elga50 a scris:
N-as vrea sa ne luam la "misto" pe aceasta tema, ci sa convenim ca in orice clan politic s-ar regasi simpatiile noastre, tot ce sustinem aici este general valabil, adica in tot spectrul politic.

Nu mi se pare ca cineva ia la ”misto” pe altcineva, dar e destul de greu de explicat – asa pare – ce inseamna ”drepturi si libertati fundamentale”. Sigur, problema nu e a celor care nu reusesc sa inteleaga ci a celor care nu reusesc sa se faca intelesi. :)
Prea multi analizeaza chestiunea gandind pe termen scurt si foarte scurt...
Cu scuzele de rigoare, dar era vorba ca ziua votului ar deveni un "misto" national daca s-ar schimba ceva iar eu consider ca ziua votului este deja un "misto' national si ca ceva trebuie schimbat.

Nici o clipa nu am vrut sa fac "misto" indiferent ce credeti dvs. @elga50 prin asta.
Ziua votului ar deveni un "misto national", adica lumea s-ar duce in zumzet de manele, hore si sarbe sa anuleze buletinele. Strict la asta m-am referit, nu la ce rezultat ar iesi in urma numaratorii.
Dv. ati mers mai departe cu interpretarea la ceea ce eu nici cu gandul n-am gandit :innocent:... Vedeti? De aceea am intervenit ulterior si am facut precizari. :)
Si totusi ramin la parerea mea :Obligativitatea votului , sau ca a doua alternativa , fara investiti de logistica din partea partidelor , acea casuta , alt (alti ) alesi , consider ca prezenta la vot in rindu tinerilor ar mai creste . Atunci poate sar putea invia spiritu democratic pentru care si-au dat viata , multi . Poate nu uitatiti de lagarele comuniste , sau anchetele de la securitete , si nu vreau sa intru in polemica cu nimeni pe acest forum . Tot ce am scris pe acest forum , sint cele vazute si traite de mine , sint un simplu cetatean al acestei tari numita Ronania si am primit o educatie SA SPUN TARE CE AM DE SPUS , de o vi bine , de o vi rau , nu am ce face . Sustin aceasta initiativa intruchit nu dau dreptu la nimeni sa voteze in locu meu . Este parerea mea

Alte discuții în legătură

Datoria civica de a merge la vot praetore praetore Datoria civica de a merge la vot sau de a participa in sectiile de votare, cat la moda e? cine mai face asta? impresii? sfaturi in cazul secund ? :D B-) (vezi toată discuția)
Legislatie electorala si informatii generale despre alegeri george-neagu george-neagu Pentru ca suntem in an electoral si intrebarile legate de alegeri (ale celor care ar dori sa candideze sau ale votantilor) sunt din ce in ce mai multe, am ... (vezi toată discuția)
Și, ați votat astãzi? de ce? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Bună ziua! Ați votat astăzi? Dacă da, de ce da? Dacă nu, de ce nu? Eu nu am votat. Ultima oară când am votat îmi amintesc, alături de alte ... (vezi toată discuția)