avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 257 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Transformarea Dreptului de a vota in Obligatia de a ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Transformarea Dreptului de a vota in Obligatia de a vota – ati sustine un proiect legislativ in acest sens?

Sustin cu toata convingerea o initiativa legislativa care sa duca la transformarea dreptului de a vota in obligatia de a vota:

[ link extern ] /

Spun asta pentru nu sunt foarte hotarata sa votez si mi se pare ca ar fi mai rau sa nu votez deloc decat sa fac o alegere proasta.
Cu alte cuvinte, sunt adepta indemnului Mai bine sa iti para rau de ce faci decat de ceea ce nu faci (cand e vorba de vot, desigur :D ).

Pe acest site mi-au atras atentia articolele despre sistemul obligatoriu de vot in Australia si in Belgia.

Votul este obligatoriu în Belgia pentru că este considerat o responsabilitate faţă de societate. Datoria de a vota nu mai este o obligaţie, ci o onoare – au avut timp din 1893, când a avut loc revizuirea Articolului 48 din Constituţia belgiană, sa accepte ideea ca nu a vrut nimeni sa le ingradeasca dreptul de a vota, ci s-a urmarit responsabilizarea cetatenilor.

Sancţiunile pentru nonvoting în Belgia sunt stabilite in Codul electoral, amenda la prima neprezentare fiind simbolica; pentru o a doua neprezentare la vot într-o perioadă de şase ani, se ridica la o sumă aproape înzecită faţă de prima amendă. Pentru o a treia neprezentare la vot într-o perioadă de zece ani, numele nonvotanţilor sunt postate pe un tablou în faţa Primăriei. Cei care nu se prezintă la vot de patru ori în cincisprezece ani, se pot aştepta la o privare de dreptul de a vota pentru o perioadă de zece ani şi la incapacitatea de a fi numiţi, promovaţi într-o funcţie publică sau de a primi o distincţie de la autorităţile publice.

In Australia sistemul de vot este obligatoriu pentru alegerile federale din anul 1924: la fel ca si in Belgia, a vota a devenit o parte integrantă a culturii australiene.
Pentru ca sistemul lor de vot mi se pare foarte interesant, am luat ceva mai mult din text:



În modelul electoral australian sunt trei tipuri de obligativitate: înregistrarea obligatorie, votul obligatoriu şi o preferinţă electorală obligatorie.

Obligativitatea de a se înregistra [...] În Australia sunt înregistraţi cu drept de vot 12,1 milioane de australieni. Insa doar obligativitatea înregistrării în vederea votului nu este suficientă pentru a rezolva problema absenteismului.

Obligativitatea unei preferinţe electorale se referă la faptul că alegătorul trebuie să clasifice pe buletinul de vot candidaţii în funcţie de preferinţe – de la cel mai preferat până la cel mai puţin preferat - astfel încât fiecare candidat trebuie să fie marcat cu un grad de preferinţă. Acest sistem are ca efect creşterea reprezentării unui al treilea partid politic şi diversificarea compoziţiei Legislativului. (asta aplicata la noi ar fi... :rolleyes: )

Cheia de boltă a sistemului electoral australian este votul obligatoriu care se corelează cu sancţionarea cetăţenilor înregistraţi care nu s-au prezentat la vot.
Sistemul australian este surprinzător de simplu. Votul se petrece într-o sâmbătă între ora 8.00 şi ora 20.00. Când votantul se prezintă la secţia de votare, numele său este bifat în lista cu alegătorii înregistraţi. Dacă numele unui alegător nu a fost bifat, acesta primeşte un mesaj prin care i se cere să-şi justifice absenţa.
La cele mai recente alegeri federale, în jur de12 milioane de alegători s-au prezentat la vot şi doar 500.000 de astfel de mesaje au fost expediate. În practică, orice explicaţie, mai puţin am uitat sau am fost ocupat, sunt acceptate. Votanţii ale căror motive nu sunt acceptate sunt obligaţi să plătească o mică amendă.



Critica cea mai vehementa adusa acestui sistem de vot obligatoriu este faptul că



"obligaţia de a vota neagă dreptul de a vota". Cu alte cuvinte, votul obligatoriu încalcă etica de iniţiativă personală care este centrul unui guvern democratic. Potrivit unei critici acide, “este absurd să afirmi că avem o democraţie adevărată în Australia, atunci când ajungi să-ţi ameninţi oamenii cu amendă sau chiar închisoare, dacă nu participă la vot la nivel naţional şi la alegerile de stat”.



Nu vreau sa spun ca imi imaginez / doresc un fel de latz al hingherilor care sa ne taraie la sectiile de votare sau niste amenzi uriase ori mai stiu eu ce sanctiuni pentru neprezentare, insa poate ar trebui sa fim obligati sa iesim din pasivitatea (sau resemnarea) cu care asistam la dansul tip Brasoveanca pe care il face tara noastra pe muzica politicienilor.

Nu mai am de adaugat decat ca, in opinia mea, daca am fi obligati sa votam ar fi imposibil ca alegerile sa fie fraudate. Reala sau inchipuita, aceasta acuzatie (sau scuza) am auzit-o toti de atatea ori ca nici nu mai are rost sa comentam.

Ce parere aveti? Ar fi bun pentru Romania sistemul de vot obligatoriu? Ati sustine proiectul de lege?

Daca o sa deschideti linkul, o sa vedeti (celor care stiu deja le cer scuze ca ii pun alaturi de mine) ca



A fost odată în România... votul obligatoriu!

Decret-lege pentru alegerea deputaţilor senatorilor
prin vot obştesc, obligatoriu, egal, direct şi secret, pe baza
reprezentării proporţionale, 16 noiembrie 1918

Art1.
Toţi cetăţenii români majori vor alege prin vot obştesc obligator, egal, direct şi secret şi pe baza reprezentării proporţionale, un număr de deputaţi proporţional cu populaţia.
[…]

Ares_3 a scris:

Sustin cu toata convingerea o initiativa legislativa care sa duca la transformarea dreptului de a vota in obligatia de a vota:

[ link extern ] /

Spun asta pentru nu sunt foarte hotarata sa votez si mi se pare ca ar fi mai rau sa nu votez deloc decat sa fac o alegere proasta.
Cu alte cuvinte, sunt adepta indemnului Mai bine sa iti para rau de ce faci decat de ceea ce nu faci (cand e vorba de vot, desigur :D ).

Pe acest site mi-au atras atentia articolele despre sistemul obligatoriu de vot in Australia si in Belgia.




mie pe acest site mi-au atras atentia urmatoarele opinii:

- Victor Rebengiuc: “Sper să nu mă bage la puşcărie dacă nu mă prezint la vot”

- Nicolae Manolescu: “Absenteismul este un efect şi nu o cauză”

- Mircea Cărtărescu: “O astfel de obligativitate este şi nedemocratică şi neconstituţională”

- Radu Cosaşu: “Sunt de acord cu votul obligatoriu, dacă pe buletin va exista o casetă
pentru votul alb”


- Mircea Mihăieş: “ªi dacă am vota 1000 la sută, rezultatul ar fi acelaşi”


[ link extern ] /





Va rog frumos nu ma puneti la zid :rolleyes:

Topicul pana la urma este un mic referendum, ne-am exprimat fiecare cum ne-am priceput mai bine opiniile. Constitutia ne permite acest lucru.

Unii dintre noi au spus ca ar sustine proiectul fara sa isi puna problema daca este constitutional sau nu, argumentand fiecare dupa cum a simtit sau s-a priceput.

Altii au spus ca nu il sustin fie pentru ca nu este constitutional, argumentand juridic iar altii ca nu il sustin pentru ca nu se potriveste convingerilor personale privind libertatea de a alege sa participe sau nu la vot.

Toate aceste puncte de vedere, in opinia mea, trebuie respectate – fie ca le intelegem sau nu. Si ar fi bine ca cei care nu au studii juridice sa nu fie ‘’zdrobiti’’ datorita nestiintei lor in ale dreptului constitutional; avem un doctor in drept constitutional care a girat propunerea de taiere a pensiilor care a fost respinsa de Curtea Constitutionala - si traieste.
Remarca @elgai50 la acest aspect face referire, nu cred ca sunt singura care a inteles acest lucru.
Cand ii spui cuiva ca este... nestiutor, eu cred ca acelui om i-ar prinde mai bine o explicatie pe intelesul lui decat o evaluare a capacitatilor sale intelectuale.

@jeorj
Si eu am citit opiniile contra ale domnilor pe care i-ati enumerat, dar pentru ca am spus ca sustin proiectul am considerat ca nu e cazul sa imi dau singura peste maini :) - eram convinsa ca o vor face altii cu argumente proprii. Si asa a si fost: absolut tot ce au spus dumnealor au spus cu alte cuvinte cei care au scris aici; luati-le punctual si veti vedea ca asa este - asta spune mult despre nivelul participantilor la discutia noastra. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa te cheme Rebengiuc, Manolescu, Cartarescu etc. pentru a puncta slabiciunile unui proiect.
Insa fatza de site-ul respectiv aici sunt si propuneri alternative, ceea ce este un mare plus pentru topic.

Un singur lucru as vrea sa mai adaug: poate faptul ca stie ce vorbeste (ca si @elena138 care a facut parte dintr-o comisie) a facut-o pe Adriana Saftoiu sa propuna acest proiect. Iar legat de initiatoare, cred ca totusi ar fi bine sa discutam ideea, nu persoana – asa ne spune Regulamentul forumului.
Ares_3 a scris:


Iar legat de initiatoare, cred ca totusi ar fi bine sa discutam ideea, nu persoana



pai daca se initiaza asemenea idei ("vot obligatoriu pentru toata lumea" si cu sanctiuni, evident) de catre unii, atunci ce i-ar impedica pe altii (chiar stimula), sa vina, prin simetrie, cu idei prin care sa se restrictioneze accesul la vot.

... adica sa se excluda de la vot anumite categorii ale populatiei dupa sex, varsta, avere... etc...

... motive se vor gasi gramadaaaa de catre sustinatori (au fost/exista asemenea legi), ca si in cazul "obligativitatii"...

... nu cred ca e posibil asa ceva astazi in europa.

... cazul belgiei e exceptia care trebuia sa existe sa confirme regula.


... si daca tot sunt idei cu obligativitatea votului, mai bine s-ar da o lege sa oblige parlamentarii sa voteze (in parlament)...

aia macar sunt platiti sa faca asta.
Se tot afirma ca proiectul in discutie...vezi Doamne nu ar fi constitutional, de parca Constitutia Roamniei ar fi ceva batut in cuie, nu ceva pe care noi romanii (...prin reprezentantii nostri pe care ii alegem prin votul despre care tot vorbim) o facem si o modificam dupa cum vrem noi.
jeorj a scris:

... si daca tot sunt idei cu obligativitatea votului, mai bine s-ar da o lege sa oblige parlamentarii sa voteze (in parlament)...
aia macar sunt platiti sa faca asta.

:yes::giggle::fight:

Alte discuții în legătură

Datoria civica de a merge la vot praetore praetore Datoria civica de a merge la vot sau de a participa in sectiile de votare, cat la moda e? cine mai face asta? impresii? sfaturi in cazul secund ? :D B-) (vezi toată discuția)
Legislatie electorala si informatii generale despre alegeri george-neagu george-neagu Pentru ca suntem in an electoral si intrebarile legate de alegeri (ale celor care ar dori sa candideze sau ale votantilor) sunt din ce in ce mai multe, am ... (vezi toată discuția)
Și, ați votat astãzi? de ce? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Bună ziua! Ați votat astăzi? Dacă da, de ce da? Dacă nu, de ce nu? Eu nu am votat. Ultima oară când am votat îmi amintesc, alături de alte ... (vezi toată discuția)